Vandstand topper fredag aften - her er der risiko for digebrud

Politiet anbefaler, at man ikke opholder sig i de udsatte områder henover weekenden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hele fredagen i gennem har diger, dæmninger og anden vandbeskyttelse været hårdt prøvet på særligt den sydøstlige del af Sjælland.

Men ifølge DMI’s prognoser, så er det først ud på aftenen, at vandstanden ser ud til at toppe ved op mod 130 centimeter over normal vandstand.

quote Vi gør alt, hvad vi overhovedet kan.

Anja Valhøj, centerchef for plan, byg og intern service, Vordingborg Kommune

Derfor har Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi været ude og advare mod risiko for oversvømmelser flere steder i regionen.

De mest udsatte områder er ifølge politiet Ulvshale Strand på Møn og Roneklint på Sydsjælland. Desuden er Oddersmosen og Borre på Møn samt Tubæk Å ved Præstø og Faxe Å også berørt.

Ved Roneklint, Oddermosen og Ulvshale Strand anbefaler politiet, at man ikke opholder sig i sommerhusområderne fra fredag og hen over weekenden på grund af mulighed for digebrud.

Roneklint er forberedt

Helt så pessimistisk er formanden for grundejerforeningen Kohave i Roneklint dog ikke, selvom han bekræfter, at mange er søgt væk fra området.

- Jeg er fortrøstningsfuld. Der er gjort et kæmpe arbejde både af grundejerforeningens egne medlemmer med sandsække og en lokal entreprenør, der har knoklet hele dagen og bygget en beskyttelse af diget, hvor det var lidt svagt, siger formand Per Dolmer til TV2 ØST.

Roneklint var da også særligt hårdt ramt i oktober sidste år, da stormfloden ramte sommerhusområdet.

Ifølge Per Dolmer er beboerne i Roneklint 'kronisk bekymrede' efter stormfloden i oktober.
Ifølge Per Dolmer er beboerne i Roneklint 'kronisk bekymrede' efter stormfloden i oktober. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Også derfor er han ved at være træt af konstant at skulle forholde sig til forhøjet vandstand.

- Vi er jo kronisk bekymrede, fordi vi har oplevet, hvor galt det kan gå. I dag er dog ikke så slem som i oktober, men det er hårdt, for der er mange, der bare gerne vil tilbage til deres sommerhuse, siger han.

Andre steder i regionen er beredskabet rykket ud med pumper. Faxe Å og Tryggevælde Å har pumperne været i gang hele dagen.

Politiet med opfordring

Og i Præstø, som også blev oversvømmet ved stormfloden i oktober, kører pumperne på fuld kraft for at undgå en gentagelse af situationen fra sidste år.

- Lige nu er vandstanden i fjorden og åen (Tubæk Å, red.) den samme. Slusen er lukket, så der kommer hverken vand ind eller ud, udover det, vi pumper, lød det omkring klokken 19.30 fra Anja Valhøj, der er centerchef for plan, byg og intern service i Vordingborg Kommune.

På det tidspunkt var der dog allerede kommet vand ind i haverne ved de huse, der ligger i første parket ud til vandet.

Læs også
Landmand bekæmper vandstigning med ombygget gyllepumpe
Læs også
Landmand bekæmper vandstigning med ombygget gyllepumpe

- Vi fortsætter med at pumpe hele aftenen, og der kommer endnu en pumpe fra beredskabet og assisterer. Vi gør alt, hvad vi overhovedet kan, siger Anja Valhøj.

Hun opfordrer desuden til, at man sikrer værdier, hvis man bor i udsatte områder.

Fra politiet lyder opfordringen, at man holder sig opdateret hos lokale medier, kommunernes hjemmesider og på politiets hjemmeside. Og hvis man har mulighed for at forlade sit hjem og finde ophold andetsteds, kan det for en sikkerheds skyld være en god idé, lyder det.


Nyhedsoverblik