Valgdeltagelse ser bedre ud end frygtet

Valgdeltagelsen har fire timer før lukketid sneget sig op over 40 procent i en Ritzau-stikprøve.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Med fire timer tilbage af søndagens danske EU-parlamentsvalg har fire ud af 10 vælgere afgivet deres stemme.

Det viser en stikprøve, som Ritzau har foretaget blandt 12 kommuner, der tilsammen udgør en vælgerskare på omkring 515.000 personer.

Stikprøven viser, at 42,2 procent havde afgivet deres stemme ved 16-tiden. Tallet inkluderer også dem, der har brevstemt i dagene op til valget.

Poul A. Larsen (S), der er valgstyrerformand på Iselingeskolen, Vordingborg, er optimistisk omkring valgdeltagelsen i kommunen.

Det er 4,9 procentpoint færre end ved det seneste valg i 2019, hvor 47,1 procent havde stemt på nuværende tidspunkt i de samme 12 kommuner.

Ikke udsigt til at stikke rekord

Dermed er der ikke udsigt til, at stemmeprocenten på 66,1 fra seneste EU-parlamentsvalg - som i øvrigt var rekord - bliver overgået denne gang.

Valgdeltagelsen til Europa-Parlamentsvalget er lavere end ved de andre danske valg. Det ærgrer Kathrine Olldag (R).

Valgforsker Kasper Møller Hansen fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet mener dog, at de nye tal er ganske positive set ud fra et demokratisk synspunkt.

- Det ser ud som om, at forskellen til valgdeltagelsen i 2019 har stabiliseret sig omkring fem procent. Hvis det holder hele vejen hjem, ender vi på en valgdeltagelse på 60, og det er langt bedre, end jeg havde frygtet.

- Men nu må vi se, hvor vi ender. Der er jo stadig mere end en halv million danskere, der skal stemme, hvis vi skal nå derop, siger Kasper Møller Hansen.

Tegner bedre end i 2014

Han havde på forhånd ventet, at stemmeprocenten ville lande omkring 50 set i lyset af, at der ikke var særlige omstændigheder denne gang, der kunne trække vælgerne til stemmeurnerne.

Men skal man tro stikprøverne, ser der ud til at være gode chancer for måske at overgå valget i 2014, som bød på den tredjehøjeste valgprocent nogensinde ved et EU-parlamentsvalg herhjemme.

Dengang havde viste en lignende stikprøve ved 16-tiden en foreløbig stemmeprocent på 37,2.

Læs også
96-årige Martin har stemt på Socialdemokratiet altid - men nu er det slut
Læs også
96-årige Martin har stemt på Socialdemokratiet altid - men nu er det slut

Ringsted nærmer sig sidste valg

Stemmeprocenten ved stemmestedet Ringsted Nørretorv i Ringsted Kongrescenter er klokken 17.30 søndag passeret 44,6 procent.

Det oplyser stemmestedet til TV2 ØST, da vi var forbi stemmestedet, hvor der var en stadig strøm af borgere på vej ind og ud af stemmeboksene.

Ved det sidste valg til Europa-Parlamentet i 2019 stemte 61,7 procent af borgerne på stemmestedet, og det betyder, at stedet med to en halv time tilbage af valget ser ud til at være på niveau med sidste valg.

Alle stemmestederne i Danmark lukker klokken 20.00.

Hvis man står i kø til at stemme på det tidspunkt, får man dog stadig lov at sætte sit kryds.


Nyhedsoverblik