Universitet vil sende flere studerende ud i lokalområder

Roskilde Universitet skal reducere optaget af studerende på op til fem procent, men det skal et nyt tiltag afhjælpe.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De studerende skal fremover være mere synlige rundt om i de sjællandske lokalområder.

Det er intentionen bag den plan, som Roskilde Universitets (RUC) bestyrelse netop har godkendt.

Udflytningsplanen står lige nu på to ben. Den skal være med til at sikre, at universitetet alligevel ikke skal reducere optaget af studerende på om mod fem procent, svarende til 144 studerende.

Læs også
Politisk flertal indgår aftale om bedre uddannelsesmuligheder
Læs også
Politisk flertal indgår aftale om bedre uddannelsesmuligheder

Et politisk flertal har nemlig indgået aftale om at universiteterne i de fire største byer, København, Aarhus, Odense og Aalborg, enten skal nedlægge en procentdel af deres studiepladser eller i stedet flytte dem ud af byerne.

- Enten skal de studieaktiviteter og studiepladser flyttes ud, eller også skal vi reducere optaget. Vi håber, at det kan tælle nok at flytte aktiviteter ud, for vi er kede af at skulle skære på antallet af studerende, lyder det fra Hanne Leth Andersen, der er rektor på Roskilde Universitet.

Bedre samarbejde med kommuner og virksomheder

Ét af de to tiltag, som universitet ønsker at sætte i værk, handler om, at de studerende i højere grad skal tage deres praktik ude i lokalområderne eller skrive deres speciale i samarbejde med virksomheder rundt om i den sjællandske region.

- Den del adskiller sig som sådan ikke fra, hvad de studerende kan nu, men vi sætter turbo på indsatsen i forhold til at samarbejdet med kommuner og virksomheder, som skal være med til at få flere studerende til at opholde sig i lokalområderne eksempelvis i forbindelse med en praktik eller et projekt, siger rektoren.

Planen om at styrke disse former for studieaktiviteter ude i kommunerne skal realiseres frem mod 2025.

quote Der er helt sikker nogle, som ikke har lyst til at rykke ud Men jeg håber, at vi kan vise dem mulighederne i at komme ud.

Hanne Leth Andersen, rektor, RUC

Derudover har universitetet med udflytningsplanen et mål om at oprette en eller to uddannelsesstationer i regionen. Håbet er, at mellem 30 og 40 studerende på hver årgang fra 2026 vil være en del af en model, hvor de på tværs af uddannelser har base på den lokale station en række semestre, men samtidig også er tilknyttet uddannelsen på hovedcampus.

Dermed vil de studerende få en tættere kontakt til den kommune, de befinder sig i, og de virksomheder, der har hovedsæde i kommunen.

- Vi gør det på kandidaten, fordi vi tror, at det giver mening at flytte dem tættere på jobmulighederne i slutningen af deres uddannelse. De bliver bekendt med arbejdsmiljøet på et tidspunkt, hvor de selv nærmer sig at skulle ud på arbejdsmarkedet. Det, tror vi, er en fordel for alle parter, siger Hanne Leth Andersen.

Er nødt til at have de studerenes opbakning

Den 12. januar skal universitet indgive en plan til Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. Den skal blandt andet vise beregninger på, hvordan universitet forventer at leve op til intentionen om at få flere studerende ud i lokalområderne.

- Ved at vi flytter studerende ud i nærmiljøerne, så de arbejder med virkelighedens problematikker igennem praktik og speciale. Og så håber jeg, at vi lever op til intentionen om, at universiteterne skal i bedre kontakt med nærmiljøerne.

Selvom de første tanker omkring udflytningen nu er godkendt, er der stadig lang vej igen, hvis Roskilde Universitet skal undgå at reducere optaget af studerende i fremtiden.

Læs også
Nyt udspil vil flytte uddannelser til provinsen - planerne får ros flere steder i regionen
Læs også
Nyt udspil vil flytte uddannelser til provinsen - planerne får ros flere steder i regionen

- Det afhænger af de studerende. Hvis de ikke har lyst til at rykke en del af deres uddannelse ud, så ender vi med at skulle skære i optaget, siger Hanne Leth Andersen.

Frygter du, at I ikke kan få nok studerende til at tage en del af deres uddannelse væk fra campus?

- Der er helt sikker nogle, som ikke har lyst til at rykke ud. Men jeg håber, at vi kan vise dem mulighederne i at komme ud. Vores forskere og vejledere på uddannelsen vil også støtte op om den her strategi.

- Og så håber vi også, at virksomhederne og kommunerne kan se mulighederne i at gøre sig attraktive over for de studerende.   


Nyhedsoverblik