Nyt udspil vil flytte uddannelser til provinsen - planerne får ros flere steder i regionen

Regeringens udspil om udflytning af arbejdspladser får ros fra Lolland og Falster, ligesom regionen roser udspillet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En lægeuddannelse i Region Sjælland. En ny pædagoguddannelse i Holbæk og en radiografuddannelse til Næstved er nogle af nyhederne i regeringens plan for udflytning af uddannelser, der blev præsenteret torsdag.

Og det er ikke overraskende noget, der skaber begejstring blandt dem, der får nye uddannelser til kommunen, hvis udspillet gennemføres efter regeringens plan.

I Næstved er borgmester Carsten Rasmussen (S) således begejstret over muligheden for at få en ny uddannelse til byen.

Læs også
Regeringen vil oprette 25 nye uddannelsessteder - fem af dem skal ligge i regionen
Læs også
Regeringen vil oprette 25 nye uddannelsessteder - fem af dem skal ligge i regionen

- Jeg er utrolig glad for, at sundhedsuddannelserne i Næstved bliver styrket med yderligere en uddannelse. Det giver en endnu bredere pallette af uddannelsesmuligheder for de unge, når uddannelsen også kan gennemføres her i regionen. Samtidig kommer det rigtig mange borgere til gode, når vi uddanner flere radiografer, som på sigt kan være med til at mindske ventetiderne på sygehusene, siger han i en pressemeddelelse.

Radiografuddannelsen er en professionsbachelor-uddannelse, som varer 3,5 år. Radiograferne arbejder især på sygehusenes røntgenafdelinger.

VIDEO: Holbæk får - hvis det står til regeringen - en pædagoguddannelse, og det vækker glæde hos Sille Rasmussen, der gerne vil være pædagog og blive i fødebyen.

Handler om viden

Også på Lolland og Falster er der tilfredshed med udspillet, der betyder, at der oprettes tekniske uddannelser i forbindelse med Femernbyggeriet. I regeringens udspil er de på et kort placeret i Nykøbing Falster.

Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen (S) er dog glad for planerne.

- Vi har i et par år talt om, at Femernbyggeriet er på vej, og vi skal sørge for at få den maksimale viden trukket ud af det, og også uddannelse trukket ud af det. Vi skal blive verdensmestre til at bygge infrastrukturprojekter over og under vandet - og vi håber, at elementfabrikken til Femern bagefter vil kunne fortsætte med at arbejde. Så det er rigtig positivt, at vi nu får uddannelser, der kan understøtte den udvikling, siger han til TV2 ØST, og tilføjer, at han gerne vil se, hvordan det udmøntes.

quote Vi håber, at dette kan betyde, at der kan uddannes studerende til vidensarbejdspladser her på Lolland

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester, Lolland Kommune

- I dag har vi ikke mange uddannelser på Lolland-Falster, og ingen, der er specielt teknisk funderet. Her på Lolland har vi kun ungdomsuddannelser. Men vi håber, at dette kan betyde, at der kan uddannes studerende til vidensarbejdspladser her på Lolland, siger han.

Savner flere uddannelser

Også hans kollega i Guldborgsund Kommune, John Brædder (Guldborgsundlisten) er glad for udspillet.

- Jeg er rigtig glad for, at Nykøbing Falster og Sydhavsøerne er nævnt med en rød prik i udspillet. Det betyder en ny uddannelse. Men vi havde gerne set, at der også var en grøn prik, der signalerer udflytning af universitetsuddannelser. Vi vil rigtig gerne have flere mellemlange uddannelser til vores kommune - og især universitetsuddannelser. Det gør en stor forskel på hele uddannelsesmiljøet i kommunen, at der er universitetsstuderende, siger han.

Grafik: Her vil regeringen placere uddannelsesstederne i regionen:

Når han ser udspillet, så er han dog ked af, at der ikke oprettes en filial af fængselsbetjentuddannelsen i Nykøbing Falster.

- Vi har i længere tid arbejdet for at få en filial herned, fordi der mangler så mange fængselsbetjente i hele landet, og ikke mindst hos fængslet i Nr. Alslev.

- Det havde været lige til højrebenet - men hvis vi kan gå ud fra, at der kommer noget erfaringsopsamlende og noget forskende uddannelse i forbindelse med Femern-projektet, så vil det være godt, siger borgmesteren.

Får endelig lægeuddannelse

Udspillet fra regeringen indeholder dog også en opfyldelse af et virkelig stort ønske hos Region Sjælland - nemlig oprettelsen af en lægeuddannelse i Køge.

Og det er noget, der vækker begejstring hos regionsrådsformand Heino Knudsen (S).

- Jeg er så glad. Det er en drøm, der går i opfyldelse, og vi skal nok give de studerende en super uddannelse, i tæt samspil med vores kommende store universitetshospital i Køge, der i øjeblikket skyder i vejret, og de øvrige sygehuse, siger han i en pressemeddelelse.

- Det her kommer til at få en stor betydning for rekruttering af læger til regionens sygehuse, psykiatri og af praktiserende læger, siger Heino Knudsen.

Også Venstres regionsrådskandidat Jacob Jensen, roser udspillet.

- Jeg er overordnet meget positiv over det her udspil. Det fortsætter den linje, som vi startede, da vi selv sad i regering. Det er alletiders, især set med sjællandske briller, siger han.

Hvis han skal pege på hår i suppen, så havde han gerne set, at der kom en læreruddannelse til Holbæk eller Slagelse som led i udflytningen.

- En læreruddannelse i Vestsjælland havde været med til at skaffe nogle af de uddannede lærerkræfter i området, som vi mangler så meget, siger han.

Han er dog også begejstret over, at regeringen vil skabe en fuld lægeuddannelse i Køge.

- Det er meget positivt, ligesom det er meget positivt at radiografuddannelsen også flyttes ud. Det er en god ide at få den placeret i vores region, siger han.


Nyhedsoverblik