Unge kvinder får kanonvalg og stormer ind i Stege Menighedsråd

19-årige Clara Nkunkununu og 23-årige Arejal Haddad skal de næste fire år sidde i Stege Menighedsråd.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg er meget glad og spændt - og overrasket over, hvor mange der egentlig stemte på mig.

Sådan siger 23-årige Arejal Haddad, efter hun ved tirsdagens valg til menighedsrådet i Stege Sogn opnåede et kanonvalg og blev stemmeslugeren med 82 stemmer.

Som noget helt nyt har der ved årets valg til landets menighedsråd været indkaldt til såkaldte valgforsamlinger, hvor kandidaterne kunne rejse sig fra stolen, træde frem i rampelyset og præsentere sig selv og debattere med andre kandidater.

Med valget skal Arejal Haddad, der er fra Fanefjord og synger i kirkekoret i Stege Kirke, de næste fire år være med til at sætte sit præg på den lokale kirke. Som medlem af menighedsrådet har man sammen med præsten ansvar for det administrative, for sognets økonomi og for det kirkelige liv. Det betyder, at man skal forholde sig til, hvordan der gennemføres gudstjenester, og hvilke aktiviteter og arrangementer der skal være i kirken.

- Jeg glæder mig til, at vi får et godt fællesskab, og at vi sammen kan komme med forslag til at gøre Stege Kirke endnu bedre, end den er i dag, siger Arejal Haddad.

Læs også
Clara og Arejal trodser aldersgennemsnittet og stiller op til menighedsrådsvalg: - Vi brænder for det
Læs også
Clara og Arejal trodser aldersgennemsnittet og stiller op til menighedsrådsvalg: - Vi brænder for det

Også hendes veninde, 19-årige Clara Nkunkununu fra Vordingborg, er valgt ind i Stege Menighedsråd. Hun fik et lignende godt valg med 59 stemmer, tredjeflest af alle.

Biskop: Det er en festdag

I alt er 12.400 medlemmer blevet valgt ind i 1.653 menighedsråd rundt om i Danmark.

Artiklen fortsætter under grafikken.

På trods af det store tal bliver menighedsrådsvalget karakteriseret som det hemmelige valg, fordi det ikke finder vej ind i bevistheden hos flertallet af danskerne.

Se video: TV2 Øst tog tidligere på valgdagen pulsen på danskernes kendskab til menighedsrådsvalget. 

 

Biskop i Lolland-Falsters Stift, Marianne Gaarden, kalder dog valget for en festdag og håber, at flere vil få øjnene op for arbejdet i menighedsrådene.

- Der er en forventning om, at der nok er nogle, som tager sig af det med kirken, som bliver sammenlignet med en kommunal institution. Man betaler kirkeskat, og så tager nogle sig af den.

- Men det er kun, fordi der er ildsjæle rundt omkring, der laver et stort stykke arbejde, at folkekirken er der og er klar til at slå dørene op, når man har brug for den, siger hun.

Ildsjæle som 19-årige Clara Nkunkununu og 23-årige Arejal Haddad, som altså nu står foran fire års menighedsarbejde. 

Arejal Haddad, hvordan skal du fejre, at du er valgt ind med et kanonvalg?

- Jeg skal hjem og sove. Jeg har haft en meget lang dag, som begyndte tidligt i morges med at forberede mig til valget, og jeg er blevet fulgt af radioen, siger hun.