Tyve tømmer håndværkerbiler for værktøj

Sebastian Larsen fra Svinninge er en af de håndværkere, der for nylig har fået rippet bilen for værktøj. En indbrudsbølge ramte blandt andet i Svinninge i weekenden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg kommer ud til en bil, hvor de har banket hul i siden, har åbnet med specialværktøj og rippet hele min bil. Alt mit el-værktøj og alting, det er bare forsvundet.

Sådan lyder det fra VVS'eren Sebastian Larsen, der bare er en af mange fra Svinninge i Nordvestsjælland, der nu har svært ved at udføre sit håndværk.

Alene mandag var der hele 10 indbrud i varebiler i Svinninge, hvor tyvene stak af med værktøj.

- Der plejer at stå tre-fem kasser med værktøj i min bil på rad og række. Nu er der kun tomme kasser tilbage. Det besværer mig jo. Nu har jeg kun én værktøjskasse, så jeg kan ikke lave så meget. Jeg kan kun sørge for, at ting ikke drypper, siger Sebastian Larsen tørt.

Håndværker Sebastian Larsen har fået stjålet alt sit værktøj fra sin varevogn til en værdi af 20.000-30.000 kroner.
Håndværker Sebastian Larsen har fået stjålet alt sit værktøj fra sin varevogn til en værdi af 20.000-30.000 kroner. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST

Stjålet værktøj for knap 30.000 kroner

Der blev stjålet for mellem 20-30.0000 kroner i Sebastian Larsens varebil.

- De har taget min skruemaskine, en meget dyr pressemaskine, en slagboremaskine, en rørskærer og en båndsav, som også er ret vigtig, når vi laver rør. Der var mange gode ting, fortæller Sebastian Larsen, der arbejder i virksomheden Fætter's VVS.

- Mester har siddet, lige siden han fik det at vide, og sørget for at finde fakturaer frem og gøre klar til, at han kunne sende det videre til forsikringsselskaber. Så skal de selskaber give os lov til at købe værktøj igen. Så der kunne godt gå 14 dage, inden vi er oppe at køre igen.

Indbrud i varebil
Læs også
Indbrudsbølge mod varebiler - politiet efterlyser videoovervågning
Indbrud i varebil
Læs også
Indbrudsbølge mod varebiler - politiet efterlyser videoovervågning

Derfor gør Sebastian Larsen sit til, at det ikke sker igen.

- Jeg kommer til at sætte noget overvågning op, så jeg har videoovervågning ved min sidedør og forhåbentlig på den måde undslipper dem, men det er jo ikke sikkert. Det kan være, de kommer igen om 14 dage, når jeg får fyldt bilen op igen.

Mistænker samme gerningsmænd

En bølge af indbrud i varevogne har for nylig ramt den nordvestlige del af regionen. Fra natten til fredag og hen over weekenden har tyvene været på spil i både Fårevejle, Svebølle og Hørve.

Men værst gik det til i Svinninge, hvor hele ti varevogne blev tømt for værktøj.

Mandag fangede et privat overvågningskamera i Svinninge to mænd på vej til at bryde ind i en varebil. Det er langt fra første gang, politiet ser den slags.

- Vi oplever i Svinninge desværre det samme, som vi har oplevet andre steder. At der kommer en stribe af indbrud i varebiler – det man populært kalder ”kassevogne”. Det er håndværkerbiler, som indeholder typisk el-værktøj, som gerningsmændene går efter, siger Michael Flemming Rasmussen, politiinspektør hos Midt- og Vestsjællands Politi.

Et overvågningskamera i Svinninge har fanget ubudne gæster i forbindelse med et tyveri i varebiler.

I Svinninge er der ved flere af indbruddene lavet et lille hul i sidedøren, hvorigennem tyvene har kunne få fat i det indvendige håndtag. Den genkendelige metode får politiet til at mistænke, at der er tale om de samme gerningsmænd.

- Det er jeg ganske overbevist om. Fremgangsmåden er den samme, lyder det fra Michael Flemming Rasmussen.

Politiinspektør Michael Flemming Rasmussen har en klar opfordring til borgere i den nordvestlige del af regionen om at være ekstra opmærksomme og kontakte politiet, hvis de ser noget mistænkeligt.
Politiinspektør Michael Flemming Rasmussen har en klar opfordring til borgere i den nordvestlige del af regionen om at være ekstra opmærksomme og kontakte politiet, hvis de ser noget mistænkeligt. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST

Lokal stigning i antallet af tyverier

Ifølge politiet er det ikke overraskende, at tyverierne sker netop i denne årstid. Tal viser nemlig, at indbruddene i høj grad forekommer i foråret og igen i efteråret fra september til november. Det ses blandt andet ved, at der i november var 78 anmeldte tyverier fra lastbiler og varevogne i Midt- og Vestsjællands politikreds, og i maj måned var der 68.

Til sammenligning var den laveste måned i juli, hvor 21 indbrud blev anmeldt.

Grafik: Her ses antal anmeldte tyverier hos Midt- og Vestsjællands Politi på kommuneplan i 2021 og 2022.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Også Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi fortæller om en stigning af indbrud i varevogne.

- Vi har de seneste uger set en stigning her lokalt i vores kreds. Vi så en tilsvarende stigning i maj måned, fortæller vicepolitiinspektør Anton Havegård.

- Vi har stadig fokus på indbrud fra varebiler. Det er et stort problem for dem, det går ud over. Vi må anerkende, at de værdier der bliver stjålet for, er ret store, og det en kæmpe ulempe for de håndværkere, det går ud over. Vi har hele tiden fokus på det område, og når vi ser, at der er en stigning, sætter vi som regel ind med en intensiveret efterforskning.

Opfordrer borgere til at være opmærksomme

Politiet har en klar opfordring til alle med varebiler. Man kan nemlig holde tyvene væk, hvis man har mulighed for at parkere bilen på en måde, så det ikke fysisk er muligt at komme til varerummet.

- Hvis man parkerer tæt på et plankeværk eller en mur med skydedøren og samtidig måske tæt på en lygtepæl eller et træ, så man ikke kan komme ind ad bagdøren, så har man virkelig gjort det svært for tyvene, siger politiinspektør Michael Flemming Rasmussen fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi gør de også opmærksom på, at mærkning af værktøj kan hjælpe politiet med at identificere ejere og gerningssted.

- Dermed kan vi oftest for det første konkludere, at værktøjet er stjålet, og for det andet også tit sigte gerningsmænd for flere forhold, hvilket kan give højere straf. Brug af GPS-udstyr på værktøj kan også være en kæmpe hjælp til politiet, både i forhold til at udfinde gerningsmænd og det stjålne værktøj, lyder det.

Tilbage i Svinninge har politiet foretaget tekniske undersøgelser fra flere varebiler, men de har også en klar opfordring til de lokale borgere:

- Jeg vil gerne opfordre borgerne til – også om natten, hvis hunden gør, eller lyset tænder på en bevægelsessensor - endelig ring til os. Hellere én gang for meget, end én gang for lidt, siger politiinspektør Michael Flemming Rasmussen.


Nyhedsoverblik