Indbrudsbølge mod varebiler - politiet efterlyser videoovervågning

Håndværkere i Svinninge, Svebølle og Hørve har i weekenden været udsat for indbrud i deres varebiler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mandag morgen har en række håndværkere fra blandt andet Svinninge-egnen på Vestsjælland haft mere end svært ved at møde planmæssigt ind for at passe deres arbejde.

For i løbet af weekenden har ukendte gerningsmænd rippet ti varevogne for navnlig værktøj – men også andre genstande af værdi.

Det oplyser Midt- og Vestsjællands Politi, som kan fortælle, at det er en tilbagevendende udfordring, at der sker indbrud i særligt varevogne indeholdende værktøj.

- Vi har ikke grundlag for at kunne sige, det er de samme gerningsmænd, der står bag de her tyverier. Men vi ved fra tidligere, at der er nogle meget aktive kriminelle, som kan støvsuge et helt område for varebiler, hvor de kan komme til værktøj, forklarer Thomas Kristensen, der er kommunikationschef ved Midt- og Vestsjællands Politi.

- Det er desværre et problem, vi er plaget af fra tid til anden, hvor man ser mange sager i et afgrænset område, tilføjer han.

Derfor opfordrer Midt- og Vestsjællands Politi borgere i Svinninge-området med privat video-overvågning til at gennemse overvågningsmaterialet i tilfælde af, at der her skulle vise sig, at kameraet har fanget nogen, der har foretaget noget mistænkeligt ved køretøjer.

Oplysninger til politiet til brug for efterforskningen i sagerne kan gives på telefon 1-1-4.

19 indbrud på en weekend

Ifølge Midt- og Vestsjællands Politi er tyverierne sket på forskellige tidspunkter i løbet af weekenden. Dog var stort set samme fremgangsmåde anvendt for at skaffe sig adgang til varerummene på køretøjerne: Låsen på varebilernes skydedør var blevet opbrudt.

20181215-025138-L-1920x1281we
Læs også
Vanvidskørsel tvang ægtepar og politipatrulje i rabatten
20181215-025138-L-1920x1281we
Læs også
Vanvidskørsel tvang ægtepar og politipatrulje i rabatten

Politiet har undersøgt langt de fleste af køretøjerne og afventer nu resultatet af de tekniske spor, som måske kan give oplysninger om mistænkte, der står bag tyverierne.

- Vi efterforsker alle de sager, der er, med de spor der er – herunder de tekniske spor, vi kan finde. Eller der er nogen, som har videoovervågning, der gør, at vi kan få udpeget, hvem det er, der står bag det her, forklarer kommunikationschefen og tilføjer:

- Det, som vi desværre ser, er, at de (gerningsmændene red.) er meget hurtigt væk fra området, når de har lavet de her tyverier.

Tyverierne i Svinninge skriver sig ind i en samlet statistik på 19 indbrud i varebiler i hele Midt- og Vestsjællands Politikreds i weekenden.

Hertil skal lægges fire anmeldelser om tyveri fra personbiler i samme periode.

grafik
Foto: Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST

Blandt andet i flere nabobyer har der været meldinger om indbrud i netop varebiler.

Giver råd til forebyggelse

Politiets efterforskning har indtil videre ikke ført til anholdelser, oplyser Thomas Kristensen.

Politiet er dog ikke på bar bund. Natten til fredag kunne et vidne nemlig give signalement af ti mænd, som blev spottet i færd med at bryde ind i en varebil i Svebølle, kun få kilometer fra Svinninge.

Læs også
18-årig tiltalt for 99 forhold - begik indbrud, stjal og kørte vanvidskørsel
Læs også
18-årig tiltalt for 99 forhold - begik indbrud, stjal og kørte vanvidskørsel

To mænd blev her set omkring klokken 01.45, hvor de havde brudt låsen til en varebil op. Der meldes ikke om udbytte fra tyveriet. De to mænd tog benene på nakken, da vidnet overraskede dem.

Flugten foregik til fods, men det lykkedes ikke efterfølgende politiets hundepatrulje at opsnuse de to mænd, som vidnet kunne give følgende signalement af:

Signalement:

Person 1:

 • Mand

 • Kraftig af bygning

 • Iført lyst tøj

 • Kasket

Person 2:

 • Mand

 • Spinkel af bygning.

Trods den geografiske nærhed til de ti indbrud i Svinninge, kan Midt- og Vestsjællands Politi ikke på nuværende tidspunkt sige med sikkerhed, at det er de samme mænd, der har været på spil her, oplyser Thomas Kristensen – men fremgangsmåden er dog identisk.

Natten til mandag gik det så ud over en varebil i Hørve. Her blev to mænd iført hættetrøjer og jeans set i færd med at begå tyveri fra en varebil indeholdende værktøj.

Læs også
Stribevis af indbrud i varebiler - politiet efterlyser vidner
Læs også
Stribevis af indbrud i varebiler - politiet efterlyser vidner

Også her blev en hundepatrulje sendt til stedet. Det lykkedes for dem at finde det stjålne værktøj efterladt ikke langt fra varebilen. De to mænd blev derimod ikke fundet.

De mange indbrud på kort tid får Midt- og Vestsjællands Politi til at gentage en anbefaling om, hvordan man kan forebygge indbrud.

- For det kan have store konsekvenser for den håndværksmester, det går ud over, forklarer Thomas Kristensen.

Anbefalingen lyder:

Forebyg tyveri fra varebiler

 • Parker – om muligt – varebilen på en sådan måde, at det er besværligt at komme ind i den ad bag- eller sidedøre.

 • Deaktiver knappen til central oplåsning af bag- og sidedøre (findes ikke i alle køretøjer).

 • Fjern særligt værdifuldt værktøj fra bilen.

 • Mærk værktøj med f.eks. en særlig farve, initialer eller firmanavn mv., så stjålet værktøj vil være sværere at afsætte for tyven og nemmere for politiet at identificere ejeren.

 • Biler, der parkeres i længere tid eller efter mørkets frembrud, bør parkeres, hvor der er belysning – og gerne i nærheden af beboelse. Undgå at parkere bilen på øde steder.Nyhedsoverblik