Staten betaler 250.000 kroner til grønlandske eksperimentbørn

I december stævnede seks grønlændere den danske stat. Et forlig betyder, at de modtager 250.000 kroner hver.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Seks grønlændere, der som led i et socialt forsøg blev sendt til Danmark i 1951, modtager hver 250.000 kroner i kompensation fra den danske stat.

Det sker, efter at der er indgået forlig i en sag med de seks. Det oplyser Social- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse fredag.

I alt blev 22 grønlandske børn sendt til Danmark som del af forsøget. Seks af dem lever stadig. Det er de seks, som får udbetalt en kompensation.

quote Flytningen af børnene er et mørkt kapitel i Grønlands og Danmarks fælles historie

Astrid Krag (S), social- og ældreminister.

I december 2021 stævnede de den danske stat. De mener, at det var en krænkelse af deres ret til privat- og familieliv, da de blev sendt til Danmark.

Den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), gav i december 2020 en officiel undskyldning for de svigt, børnene blev udsat for.

En af dem, der fik en undskyldning fra statsministeren, var Helene Thiesen fra Stensved.

Hun fortalte dengang, hvor meget det betød at få en officiel undskyldning.

- Jeg begyndte at græde. Ej, hvor blev jeg glad. Jeg var simpelthen så rørt. Endelig, endelig, sagde hun.

Grønlandske Børn på Fedgården, hvor de boede, inden de blev flyttet til danske plejefamilier. Nu ønsker de seks overlevende en erstatning på 250.000 kroner fra den danske stat.
Grønlandske Børn på Fedgården, hvor de boede, inden de blev flyttet til danske plejefamilier. Nu ønsker de seks overlevende en erstatning på 250.000 kroner fra den danske stat. Foto: Allan Moe/Ritzau Scanpix

Ville lave dansktalende elite i Grønland

Den officielle hensigt med forsøget var at give de grønlandske børn dansk baggrund og sprog, så de var bedre klædt på til resten af livet.

I det sociale eksperiment var det forventet, at børnene skulle lægge det grønlandske af sig for senere at blive en dansktalende elite i Grønland.

Børnene fandt først senere ud af, at de havde været en del af et forsøg.

Regeringen har tidligere afvist at indgå forlig med de såkaldte eksperimentbørn uden om domstolene.

Læs også
Grønlandske Helene blev tvangsflyttet til Danmark som barn - nu får hun en undskyldning
Læs også
Grønlandske Helene blev tvangsflyttet til Danmark som barn - nu får hun en undskyldning

I maj sidste år skrev social- og ældreminister Astrid Krag (S) i et folketingssvar, at "regeringen mener, at selve anerkendelsen af fortidens fejl er det centrale".

Men i pressemeddelelsen erklærer hun sig alligevel "glad for, at de seks personer nu får en godtgørelse fra staten".

- Flytningen af børnene er et mørkt kapitel i Grønlands og Danmarks fælles historie, og det må vi ikke lukke øjnene for.

- Det, der skete, har haft store negative konsekvenser for børnene, som mistede deres sprog, deres kulturelle identitet og tilknytningen til deres familier, udtaler hun i pressemeddelelsen.

Kronologi over de grønlandske eksperimentbørn

Grønlandske børn får kompensation fra Danmark, mere end 70 år efter at de blev fjernet fra deres familier.

Seks grønlandske børn blev som et led i et socialt forsøg sendt til Danmark i 1951. De modtager nu hver 250.000 kroner i kompensation, efter at den danske stat har valgt at indgå forlig i sagen.

I alt 22 grønlandske børn mellem fem og otte år blev adskilt fra deres familier, da de blev sendt til Danmark som led i eksperimentet. Kun seks af dem er i dag i live.

Den officielle hensigt med forsøget var blandt andet at give børnene dansk baggrund og sprog, så de kunne blive en dansktalende elite i Grønland.

Børnene kom aldrig hjem til deres familier igen. Nogle blev i Danmark, mens andre blev placeret på et børnehjem i Nuuk. Her fik de forbud mod at tale grønlandsk.

  • Februar 2019: En historisk udredning om de grønlandske børn sættes i gang af VLAK-regeringen og den grønlandske regering. Det sker, efter at de grønlandske eksperimentbørn ad flere omgange gennem 20 år har været til debat. Flere organisationer og lande har på dette tidspunkt givet undskyldninger til oprindelige folk, som de har været med til at tvangsfjerne.

  • August 2019: Statsminister Mette Frederiksen (S) lover at give de grønlandske børn, der blev tvunget til Danmark, en undskyldning. Det sker, da hun på Danmarks vegne undskylder overfor de drenge, der havde oplevet svigt og overgreb på børnehjemmet Godhavn i 1950'erne og 1970'erne.

  • December 2020: Den historisk udredning om de grønlandske eksperimentbørn udgives. Udredningen viser, at formålet med eksperimentet var mislykket, og at det havde haft store menneskelige konsekvenser for børnene.

  • Samme dag giver statsminister Mette Frederiksen (S) en officiel undskyldning til de grønlandske børn.

  • December 2021: Seks af de 22 eksperimentbørn lever stadig. De forsøger at få erstatning af den danske stat. Social- og Ældreministeriet afviser kravet om erstatning.

  • De seks vælger umiddelbart efter afvisningen af erstatningskravet at sagsøge staten.

  • Februar 2022: Den danske stat vælger at indgå forlig med de nulevende grønlandske eksperimentbørn. De modtager hver 250.000 kroner.


Nyhedsoverblik