Sker først igen i 2032 – se det sjældne fænomen på himlen her

En Merkur-passage, hvor planeten Merkur passerer ind foran solen sker kun 13-14 gange på 100 år. Mandag eftermiddag skete det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Merkur-passager er relativt sjældne, men mandag eftermiddag har man muligheden for at se en af slagsen.

- Man kan opleve Merkur-passage mellem 13 og 14 gange på 100 år, så det er ikke så ofte. Sidste gang var i 2016 og næste gang er først i 2032. Så der er alligevel 17 år til, vi kan opleve det næste gang, siger astrofysiker Tina Ibsen til TV2 ØST.

quote Der er alligevel 17 år til, vi kan opleve det næste gang

Tina Ibsen, astrofysiker

Merkur-passagen vil her i Danmark begynde klokken 13.35 og varer i fem en halv time.

Kan kun ses med særligt udstyr

Mandag eftermiddag var det så muligt at se Merkur vandre hen foran solen, så det fra Jorden kunne ses som en lille prik på solskiven.

Merkur passerer foran solen
Læs også
Merkur vandrer hen over solskiven mandag eftermiddag
Merkur passerer foran solen
Læs også
Merkur vandrer hen over solskiven mandag eftermiddag

Men man kunne altså ikke se fænomenet med det blotte øje.

- Nogle har skrevet, at man bare kan bruge et par solformørkelsesbriller og kigge, men det er simpelthen ikke nok. Man har brug for en eller anden forstørrelse for at kunne se noget, fortæller astrofysiker Tina Ibsen.

- Man skal bruge et solteleskop for at kunne set det. Det vil sige, at man skal bruge et teleskop, der har noget forstørrelse, men også har et solfilter på, som blokerer langt det meste af solen fra, når man skal se på det, så man ikke skader sine øjne. En smule forstørrelse gør, at man kan se den her lille prik. Det kræver, at man ved, hvor den er. Det er helt særligt.

Solen, Merkur og Jorden skal være på linje

Der er en grund til, at det er en helt særlig astronomisk begivenhed, for der er flere tilfælde, der skal gå op i en højere enhed.

- Hvis vi kigger på vores solsystem, har vi solen i centrum og Merkur og Venus og Jorden som nummer tre. Vi kan kun se passager fra planeter, der er tættere på solen, end vi er. Når man ser passager, er det planeten, der går mellem solen og Jorden, og det kan selvfølgelig kun lade sig gøre med de planeter, der ligger tættere på. Så vi kan opleve Venus-passager og Merkur-passager, og der er Merkur-passage mere almindelig af de to. Men det er altså langt fra hver dag, det sker, siger Tina Ibsen.

Brorfelde observatorium
Læs også
En stor dag for amatørastronomer
Brorfelde observatorium
Læs også
En stor dag for amatørastronomer

- Det, der sker er, at solen, Merkur og Jorden står på en fuldstændig lige linje. Jorden kredser rundt om solen, men det gør Merkur også. Men Jorden og Merkurs baner hælder en smule i forhold til hinanden. Det vil sige, at hvis vi skal have de tre på en perfekt linje, kan det kun ske i maj eller november, hvor banerne ligger præcist i forhold til hinanden. Ud over det skal vi være heldige, at Jorden og Merkur er det samme sted i deres baner. Det er derfor, det bliver så sjældent, at man kan opleve sådan noget her. Det hele skal ske stå på linje. The planets are in a line, siger hun.

quote Det er noget særligt, at man selv kan få lov til at se det

Tina Ibsen, astrofysiker

På grund af de to planeters banehældning på syv grader i forhold til hinanden er det kun omkring 8.-9. maj og 10.-11. november, en Merkur-passage kan opleves.

Man er en del af solsystemet

Faktisk kulminerer Merkur-passagen - defineret som værende det tidspunkt, hvor Merkur er længst inde på solskiven - klokken 16.19, hvilket er efter solnedgang i den østlige del af landet.

- Rent forskningsmæssigt er der ikke så meget at komme efter i en passage, men det, der er så fantastisk ved det her, er, at det er noget, du kan opleve selv. Tit inden for astrofysik er det sådan, at du får billeder, målinger eller tal, som er meget langt væk fra et teleskop ude i rummet eller en robot, der er på en anden klode, siger astrofysiker Tina Ibsen.

Venus og jupiter
Læs også
Så du Månens to følgesvende på morgenhimlen?
Venus og jupiter
Læs også
Så du Månens to følgesvende på morgenhimlen?

- Men det er noget særligt, at man selv kan få lov til at se det, understreger hun.

- Merkur er en planet, der er enorm svær at få øje på, selvom vi ser det på nattehimlen. På den måde taler vi meget i branchen om, at nu er der en mulighed for at se det. Det er sjovt at kigge og rent faktisk se wauw, det er Merkur. Man opdager, at man er en del af solsystemet, siger hun.


Nyhedsoverblik