Slibetoget skal i aktion - indsætter togbusser

Fra den 23. marts og 11 uger frem skal der slibes skinner på Lokaltogs banestrækninger. Den normale togdrift vil blive erstattet af togbusser, mens slibningen står på.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Skinnerne på Lokaltogs baner trænger til at blive slebet.

I løbet af foråret vil der derfor blive foretaget skinneslibning på samtlige af Lokaltogs banestrækninger med undtagelse af Østbanen og Hornbækbanen.

Det skriver Lokaltog i en pressemeddelelse.

quote Det er en voldsom maskine, der kører på skinnerne og sliber metallet, og det kan desværre ikke gøres uden at det støjer

Mie Rajcic, driftsdirektør, Lokaltog

Slibningen af skinnerne er ifølge Lokaltog en del af den almindelige vedligeholdelse af jernbanerne, der skal udføres med cirka ti års mellemrum.

- Skinneslibning skal foretages for at fjerne rifler og ujævnheder i skinnerne, hvilket er med til at forlænge skinnernes levetid og mindske hjulstøjen fra togene fremadrettet, fortæller Mie Rajcic, der er driftsdirektør i Lokaltog.

Slibningen bliver udført af et slibetog, der kommer til at køre i aften- og nattetimerne på de udvalgte strækninger i løbet af perioden 23. marts til og med 6. juni.

Her kører skinnesliberen om aftenen og natten på Lokaltogs strækninger:

Nærumbanen: 
Fra natten mellem 23.-24. marts til natten mellem 26.-27. marts 

Frederiksværkbanen:
Fra natten mellem 27.-28. marts til natten mellem 11.-12. april (der slibes ikke i påsken)

Lille Nord:
Fra natten mellem 12.-13. april til natten mellem 16.-17. april 

Gribskovbanen (mellem Helsinge og Tisvildeleje)
Fra natten mellem 18.-19. april til natten mellem 19.-20. april

Gribskovbanen (mellem Hillerød og Mårum)
Fra natten mellem 20.-21. april til natten mellem 22.-23. april

Odsherredsbanen:
Fra natten mellem 24.-25. april til natten mellem 29.-30. april
Fra natten mellem 1.-2. maj til natten mellem 6.-7. maj

Tølløsebanen:
Fra natten mellem 8.-9. maj til natten mellem 13.-14. maj
Fra natten mellem 15.-16. maj til natten mellem 20.-21. maj

Lollandsbanen:
Fra natten mellem 22.-23. maj til natten mellem 26.-27. maj
Fra natten mellem 30.-31. maj til natten mellem 5.-6. juni

Indsættelse af togbusser i forbindelse med skinneslibningen vil fremgå af Rejseplanen og på hjemmesiden Lokaltog.dk, som løbende bliver opdateret

Den normale togdrift vil derfor blive erstattet af togbusser fra klokken 20 om aftenen, der hvor slibetoget kører, oplyser Lokaltog.

Støjgener kan forekomme

Slibningen bliver foretaget af det tyske firma Schweerbau, der er specialister i vedligeholdelse af jernbanestrækninger.

Når slibetoget skal foretage slibningen, skal det gøres i meget lav fart for at sikre, at rifler og små ujævnheder i metalskinnerne kommer væk. Toget kommer derfor ikke til at køre mere end 700 meter i timen, mens det fjerner mellem en og fem millimeter metal afhængig af skinnernes tilstand.

Læs også
Flertal giver grønt lys til skinnerenovering - arbejdet kan starte til sommer
Læs også
Flertal giver grønt lys til skinnerenovering - arbejdet kan starte til sommer

Denne proces larmer en del og vil formentlig skabe en del støjgener for naboer til de aktuelle jernbanestrækninger, beklager Mie Rajcic:

- Det er en voldsom maskine, der kører på skinnerne og sliber metallet, og det kan desværre ikke gøres uden at det støjer, hvilket vi selvfølgelig helst var fri for at udsætte vores naboer for.

- Forhåbentlig er det et lille plaster på såret, at skinneslibningen er med til at mindske støjen efterfølgende, så når det er overstået, kan naboerne se frem til, at den normale hjulstøj fra vores tog rent faktisk bliver mindre, når der er gået lidt tid og de nyslebne skinner er kørt til, siger hun.

Læs også
Test af nyt signalsystem begynder lørdag - ingen tog på flere strækninger
Læs også
Test af nyt signalsystem begynder lørdag - ingen tog på flere strækninger

I forbindelse med slibningen vi skinnerne desuden blive ”reprofileret”, hvilket betyder, at slibemaskinen runder skinnerne i siderne igen, så de ikke er helt flade, men får den samme skinneprofil som nye skinner og passer til togenes hjul.

Årsagen til at Østbanen og Hornbækbanen ikke får slebet skinner i denne omgang skyldes, at begge baner inden for de kommende år skal renoveres med nye sveller og skinner, oplyser Lokaltog. 


Nyhedsoverblik