Skolepersonale tilbydes kviktest to gange om ugen

I løbet af uge seks vil en ny model for at kvikteste skolepersonale blive udrullet på landets skoler. Det er kommunerne selv, der står for testningen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når de mindste skoleelever fra 0.-4. klasse vender tilbage i skole på mandag den 8. februar, får skolepersonalet mulighed for at blive kviktestet to gange ugentligt. I løbet af uge seks begynder kommunerne nemlig løbende at kvikteste personalet ude på de enkelte skoler.

quote Vores medarbejdere skal kunne gå trygt på arbejde. Og forældre og elever skal være sikre på, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt at møde op

Jacob Bundsgaard, formand, KL

Det skriver Kommunernes Landsforening (KL) i en pressemeddelelse.

Modellen for de ugentlige kviktests igangsættes i samarbejde med Justitsministeriet, Sundhedsministeriet og regionerne. Fra næste uge vil man begynde at opbygge en testkapacitet i kommunerne, så alle lærere, pædagoger, skoleledere og andet personale på landets skoler vil få tilbudt to ugentlige kviktest.

- Vores medarbejdere skal kunne gå trygt på arbejde. Og forældre og elever skal være sikre på, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt at møde op. Derfor er det vigtigt, at vi får en god model for test af personalet på skolerne, siger KL’s formand Jacob Bundsgaard.

Ifølge Jacob Bundsgaard er der dog rigtig meget, der skal på plads både logistisk og oplæringsmæssigt, inden de kan gå helt i gang. Det vil nemlig være kommunerne selv, der skal stå for at foretage de mange kviktests, og derfor skal personalet nu oplæres til at kunne pode, aflæse svar, indberette testsvar med mere.

- Vi arbejder på højtryk i disse dage. Og heldigvis har kommunerne jo gennem hele epidemien vist, at netop højtryk er noget, vi arbejder særdeles godt i. Men vi håber naturligvis på en vis tålmodighed fra såvel personale som forældre, indtil vi er helt på plads med alt, siger han.

Frivilligt at lade sig teste

Det vil være frivilligt for personalet på skolerne at lade sig teste, og testning vil som udgangspunkt foregå i arbejdstiden eller i umiddelbar tilknytning til arbejdstiden. Samtidig opfordres lærere, pædagoger og andet skolepersonale kraftigt til at få foretaget en PCR-test, inden de vender tilbage i skolerne på mandag.

- Det er et vigtigt værktøj til at bryde potentielle smittekæder hurtigt og dermed også et væsentligt element i den begrænsede genåbning, som vi nu heldigvis kan se frem til for de mindste skoleelever, siger justitsminister Nick Hækkerup og fortsætter:

- Derfor er det også afgørende, at personalet på landets skoler nu gør brug af tilbuddet om kviktest, så vi sikrer, at genåbningen foregår så forsvarligt som muligt.

Testmodellen på skoleområdet kører i sit eget separate testspor. De ugentlige kviktest på skolerne vil med andre ord ikke komme til at trække på kapaciteten fra de mobile kviktestenheder, som dækker plejecentre, hjemmeplejen, sociale institutioner og daginstitutioner.