Lyntestcentre lukker – her skal de nye ligge fra februar

1. februar lukker de steder til hurtigtest for coronavirus, som vi kender i dag fra Falck. SOS International overtager servicen, men det er stadig uvist, præcist hvor du kan blive testet i fremtiden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En vatpind i næsen og op til 30 minutters ventetid. Så har du et hurtigt svar på, om du er smittet med coronavirus.

På få måneder er hurtigtest blevet udbredt alternativ til den langsommere, men også mere sikre, PCR-test, der bliver taget i halsen og typisk giver svar inden for et til to døgns ventetid.

Samtidig er hurtigtestene blevet en del af manges hverdag, efter regeringens nye anbefalinger om, at man bliver testet en gang om ugen, hvis man møder fysisk ind på arbejde.

quote Der er god mulighed for at komme rundt i hele den regionale geografi for at sikre, at alle borgere har let adgang til hurtigtest

Anne Hjortshøj, enhedschef, Det Nære Sundhedsvæsen, Region Sjælland

Men hvilken adresse skal man skrive ind i GPS’en fra næste mandag? Det er stadig uvist. Her i regionen har SOS International vundet udbuddet med hurtigtest fra 1. februar. Lige nu arbejder de på højtryk for at finde ud af, præcist hvor deres testcentre kommer til at ligge.

- Det er en proces, der er gået rigtig hurtigt. Vi blev orienteret om udbuddets resultat i løbet af sidste uge, så det har ikke kunnet gå meget hurtigere, siger Anne Hjortshøj, der er enhedschef for Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland.

Læs også
Enige eksperter: Man kan ikke nødvendigvis sammenligne svar fra hurtigtest og PCR-test
Læs også
Enige eksperter: Man kan ikke nødvendigvis sammenligne svar fra hurtigtest og PCR-test

I Region Sjælland er det dog besluttet, hvilke byer centrene skal ligge i. Fra 1. februar kommer der seks centre i Region Sjælland.

I grafikken herunder kan du se, hvor du kan blive hurtigtestet i dag og efter 1. februar. Du kan også se, hvor de regionale testcentre, der laver PCR-test i halsen ligger.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det betyder, at centrene til hurtigtest i Slagelse og Holbæk lukker. Dermed får borgere i eksempelvis Korsør omkring 50 kilometer og omkring en halv times kørsel i bil, hvis de vil have lavet en hurtigtest.

Alligevel mener Region Sjælland, at borgerne i hele Region Sjælland får en lige så god service, som de har været vandt til. Blandt andet fordi, at 60 procent af hurtigtestene i regionen i fremtiden vil blive taget fra mobile teststeder, der hurtigt kan flyttes rundt efter behov.

- Så der er god mulighed for at komme rundt i hele den regionale geografi for at sikre, at alle borgere har let adgang til hurtigtest, siger Anne Hjortshøj.

Traclt testcenter
Læs også
Professor: Myndigheders nøl med lyntest har kostet liv
Traclt testcenter
Læs også
Professor: Myndigheders nøl med lyntest har kostet liv

Det er meningen, at de mobile testenheder skal flyttes rundt, så hele geografien er dækket. Men det giver også mulighed for at sætte ind i kortere perioder, hvor man vurderer, at der er behov.

- Det kan være på store virksomheder, hvor der er mange medarbejdere, som går på arbejde hver dag. Det kan også være i et boligområde, hvor man i dialog med kommunen finder ud af, at det kunne være smart at teste beboerne for at sikre, at der ikke kører et smitteudbrud under radaren. Det kunne også være på kommunale institutioner eller andre steder.

TV2 ØST var med, da Falcks lyntestcenter i Holbæk åbnede 14. december. Nu lukker det igen.

Syv virksomheder bød ind på testopgave

Region Midtjylland har på vegne af alle fem regioner haft opgaven med at hurtigteste op til 100.000 borgere om dagen i udbud, og det har resulteret i bedre priser til regionerne.

I alt bød syv virksomheder ind på opgaven, og her blev det altså SOS International og Carelink, der vandt udbuddet, da deres pris var billigere end for eksempel Falcks.

- Kontrakterne er tildelt på baggrund af laveste pris og under samtidig opfyldelse af en række krav til kvalitet og databehandleraftaler og arbejdsklausuler, og der har været skarp konkurrence. Faktisk er priserne med aftalerne på baggrund af udbuddet cirka en tredjedel af det, vi betaler i dag, og det er vi rigtig godt tilfredse med, siger koncerndirektør Anders Kjærulff fra Region Midtjylland, der af forretningshensyn ikke kan oplyse de konkrete før- og efterpriser.

Læs også
Flytning af testcenter skaber lokal debat: - Færre udsatte vil blive testet
Læs også
Flytning af testcenter skaber lokal debat: - Færre udsatte vil blive testet

I alt skal der kunne testes 100.000 borgere i Danmark hver dag. Herunder kan du se, hvor mange hurtigtest, der kan blive taget i hver enkel region.

Så mange hurtigtest kan der laves i hver region

  • Region Sjælland 14.000
  • Region Hovedstaden 41.000
  • Region Syddanmark 17.000
  • Region Midtjylland 17.000
  • Region Nordjylland 11.000

Kilde: Region Midtjylland.


Nyhedsoverblik