Sjællandske Medier roser forslag - 43 millioner skal redde lokalaviser

Lokalmedier rundt om i landet skal have en hjælpende hånd, lyder det i regeringens finanslovsforslag. Sjællandske Medier er positive over for den melding.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De havner helt af sig selv i din postkasse og fortæller om både stort og små i dit lokalområde. Men de seneste år har været svære for de lokale ugeaviser.

Derfor vil regeringen i sit finanslovsforslag for 2023 afsætte 43,1 millioner kroner til ugeaviserne.

Det siger kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) til Avisen Danmark.

- Det er vigtigt, at der findes lokalmedier i hele Danmark. De er med til at binde Danmark sammen og skabe et fællesskab om de vigtige historier fra dagligdagen i Danmark, siger Engel-Schmidt til mediet.

Finanslovsforslaget ventes at blive præsenteret torsdag.

quote Så meget som vi kan og har råd til det, vil vi bruge dem på journalistik.

Pengene skal ifølge ministeren være med til at sikre, at lokalmedier rundt omkring i landet fortsat findes i fremtiden.

Meldingen kommer, efter at flere ugeaviser i begyndelse af året har afskediget redaktionelle medarbejdere.

Sjællandske Medier glæder sig

Sjællandske Medier er et af de medievirksomheder, der har været presset rent økonomisk.

I vores landsdel står koncernen bag dagblade som Sjællandske, Dagbladet og NordvestNyt, men de udgiver også en lang række lokale ugeaviser som Haslev-Faxe Posten, Ugeavisen Kalundborg, Stevnsbladet og Sorø Avis.

Corona gjorde ondt på ugeavisernes økonomi - og det samme har krise og inflation får, forklarer Jens Nicolaisen, direktør i Sjællandske Medier.
Corona gjorde ondt på ugeavisernes økonomi - og det samme har krise og inflation får, forklarer Jens Nicolaisen, direktør i Sjællandske Medier. Foto: Sjællandske Medier

I efteråret slap medievirksomheden gennem en sparerunde uden at skulle fyre, fordi 11 redaktionelle medarbejdere selv valgte at fratræde deres stilling. Økonomien er dog fortsat en stor udfordring.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi ved udgangen af corona troede, at økonomien kom tilbage. Så kom krigen i Ukraine, og vi har haft svært ved at få økonomien til at hænge sammen, fortæller administrerende direktør i Sjællandske Medier, Jens Nicolaisen, til TV2 ØST. 

quote Vi er meget glade for, at regeringen har lyttet til branchen og nu udviser reel handling ud fra løfterne

Mads Brandstrup, administrerende direktør, Danske Medier

Derfor glæder han sig over regeringens udspil.

- Der har længe været enighed om, at der skulle hjælp til, for at lokalaviserne fortsat kan spille en rolle, så det er vi meget positive over for, siger direktør Jens Nicolaisen til TV2 ØST.

Skal ansøge om at få del i pengene

Hvilke ugeaviser, som får del i millionerne, er ikke afklaret, skriver Avisen Danmark. De enkelte aviser skal søge om pengene, hvorefter de vil blive fordelt.

Hos Sjællandske Medier vil man søge om at få andel i pengepuljen. Om pengene skal bruges på journalistisk arbejdskraft, hvis mediet får andel i dem, er ifølge den administrerende direktør svært at svare på. 

Læs også
Ni ansatte stopper på lokalavis
Læs også
Ni ansatte stopper på lokalavis

-  Så meget som vi kan og har råd til det, vil vi bruge dem på journalistik. Vi ser på alt, og løses nogle ting uhensigtsmæssigt, så laver vi om. Men det er økonomien, der afgør, hvad vi bruger pengene på, siger Jens Nicolaisen

Brancheorganisation glad for udmeldingen

Hos brancheorganisationen Danske Medier er administrerende direktør, Mads Brandstrup, ganske tilfreds med ministerens udmelding.

Han mener, at det er rigtig godt nyt for lokaljournalistik og nærdemokrati. Men det haster med at få puljen ud og leve:

- Vi er meget glade for, at regeringen har lyttet til branchen og nu udviser reel handling ud fra løfterne. Der har alt for længe været behov for afklaring om den lovede håndsrækning til ugeaviserne, og det kan ikke gå hurtigt nok med nu at få midlerne ud på de lokale ugeavisredaktioner, siger Mads Brandstrup til Ritzau.

Læs også
Lokalt dagblad får ny chefredaktør efter 11 år
Læs også
Lokalt dagblad får ny chefredaktør efter 11 år

Formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, er ligeledes tilfreds.

- Lokalmedierne spiller en nøglerolle i de danske landdistrikter. De er tættest på borgerne og deres hverdag og er på den måde en vigtig forudsætning for lokaldemokratiet, siger han i en skriftlig kommentar.


Nyhedsoverblik