Selvlysende stiger skal forebygge drukneulykker i sjællandske havne

Hvert år sker der i gennemsnit 14 drukneulykker i danske havne. Flere redningsstiger skal nedbringe den statistik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Drukneulykker hører langt fra til sjældenhederne i Danmark, og i gennemsnit sker hver fjerde af ulykkerne i danske havne, svarende til 14 drukneulykker om året.

I et forsøg på at imødegå statistikkerne har Trygfonden i samarbejde med en række havne opsat 35 nye stiger ved sjællandske havne, som skal gøre det let at komme op af vandet, hvis man er uheldig at falde i.

Installationerne fordeler sig på tolv havne her i regionen.

quote Hvert år er der drukneulykker i danske havne, som formentligt kunne være undgået, hvis der var flere redningsstiger

Sten Emborg, specialkonsulent, Søsportens Sikkerhedsråd

Det særlige ved stigerne er, at de er selvlysende i ordets bogstavelige forstand og er derudover malet i skrig-orange farver, så stigerne er nemme at spotte i al slags vejr på alle tider af døgnet.

- Tusindvis oplever hvert år at være tæt på at drukne, og vi ved, at et af de hyppigste steder for drukneulykker er havnene. Det kan være meget svært at komme op fra et havnebassin ved egen hjælp, hvis der ikke er en redningsstige, og i mange havne er redningsstigerne vanskelige at få øje på, fortæller René Højer, der er programchef i Trygfonden, i en pressemeddelelse.

- Derfor har vi gennem flere år arbejdet med at udvikle og teste en stige, som er nem at få øje på og let at komme op ad. I denne omgang har vi doneret 180 redningsstiger, og en del af dem er på vej ud i 12 havne i Region Sjælland, hvor de skal medvirke til at øge sikkerheden.

Over 500 redningsstiger

De nye stiger udspringer af en arkitektkonkurrence tilbage i 2012, hvor man på baggrund af 96 forslag har udvalgt den bedste. Stigen udmærker sig sammenlignet med typiske redningsstiger foruden at være selvlysende ved at være udført med skridsikre trin og være mere modstandsdygtige over for påsejling.

Læs også
Nye undersøgelser af vikingeborg på Falster overrasker arkæologerne
Læs også
Nye undersøgelser af vikingeborg på Falster overrasker arkæologerne

Trygfonden har i dag 500 redningsstiger ved havne over hele landet, og med den nye model er endnu flere på vej, heraf blandt andet ved Gedser, Nysted og Sakskøbing havne.

Udviklingen glæder specialkonsulent Sten Emborg fra Søsportens Sikkerhedsråd, der arbejder for at højne sikkerhedskulturen blandt fritidssejlere, lyst- og fritidsfiskere og andre, der bruger vandet.

- Der er ingen tvivl om, at redningsstiger spiller en central rolle for sikkerheden og trygheden blandt havnens brugere. Selv når der er folk på land til at hjælpe personen i vandet, er det utroligt vanskeligt at få personen op på land, hvis der ikke er en solid redningsstige, siger han i en meddelelse og tilføjer:

- Hvert år er der drukneulykker i danske havne, som formentligt kunne være undgået, hvis der var flere redningsstiger, og hvis de var mere synlige.

Donationerne af redningsstiger fra Trygfonden fortsætter frem til 1. september, hvor ejere af havneområder med offentlig adgang kan søge om en eller flere redningsstiger.

Disse stiger vil blive installeret fra foråret 2022.

Nye redningsstiger ved sjællandske havne

  • Gedser Lystbådehavn, 2 redningsstiger
  • Nysted Lystbådehavn, 1 redningsstige
  • Sakskøbing Motor & Sejlbådsklub, 2 redningsstiger
  • Greve Marina, 5 redningsstiger
  • Mosede Havn, 2 redningsstiger
  • Havnsø Havn, 5 redningsstiger
  • Reersø Havn, 2 redningsstiger
  • Femø Havn, 2 redningsstiger
  • Søfronten Lystbådehavn, 3 redningsstiger (Karrebæksminde)
  • Skælskør Amatør Sejlklub, 1 redningsstige
  • Kalvehave Havn, 3 redningsstiger
  • Kajen ved Masnedsund, 7 redningsstiger

    Kilde: Trygfonden


Nyhedsoverblik