Seksårige Lilje får ingen blød start på skolen - se om dit barn skal i førskole

Førskolestarten for de ældste børnehavebørn er udskudt i flere kommuner. I Sorø og Faxe kommer børnene først i skole i august.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Seksårige Lilje Jacobsen fra Stenlille skulle egentlig være begyndt i førskole den første 1. april, men det satte den verserende coronapandemi en stopper for.

quote Jeg havde glædet mig rigtigt meget

Lilje Jacobsen, seks år, Stenlille

Sorø Kommune har nemlig besluttet at sløjfe førskolen på grund af frygten for smittespredning og dermed lade eleverne begynde direkte på skolebænken med dansk og matematik uden at få den bløde skolestart.

- Jeg havde glædet mig rigtigt meget, siger Lilje Jacobsen.

Førskole foregår normalt på skolens SFO, hvor de ældste børnehavebørn møder hinanden og skolens undervisere, inden de efter sommerferien begynder i 0. klasse.

Artiklen fortsætter under billedet.

Maria Hansen.
Maria Hansen. Foto: TV2 ØST

Det er for at undgå en kaotisk omvæltning for de mindste under coronakrisen, at Sorø Kommune har droppet førskolen.

- I første omgang besluttede vi at udsætte den tidlige start til den 1. maj. Men som alle andre kunne vi godt se, at det her trak ud, og vi valgte helt at udskyde til næste år. Vi vil gerne have, at vores børn i Sorø Kommune vender tilbage til et trygt miljø, efter de har gået hjemme i en længere periode, siger formanden for børn- og undervisningsudvalget i Sorø Kommune Lars Damgaard (DF) til TV2 ØST.

Det er der mere forståelse for hos mor end hos datter i Stenlille.

- For børnenes skyld synes jeg, at det har været ærgerligt, fordi de har glædet sig til det. Nu skal de først starte til august. Men som forælder synes jeg, at det er okay. Jeg tænker, at jeg i disse coronatider kan give mine børn en mere tryg og stabil hverdag end institutionerne, siger Maria Hansen, der er mor til Lilje Jacobsen.

Næstved har allerede sendt børn i førskole

Der er stor forskel på, hvordan kommunerne i TV2 ØSTs sendeområde har valgt at gøre i forhold til at lade børnene begynde i førskole.

Her kan du se, om din kommune har udskudt førskolestart.

Kilde: Kommunernes hjemmesider, rundspørge. Grafik: Nick Abildgaard

I Faxe Kommune har man også droppet førskole i år, i Odsherred Kommune er førskolen udskudt til 1. juni, mens Næstved Kommune har været i gang siden den 15. april, og kommunen har på intet tidspunkt overvejet at droppe den bløde skolestart.

quote Hvis alle de børn ikke havde startet i førskolen, så ville børnehaverne have fået rigtig travlt

Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved Kommune

- Fordi skolelederne faktisk har meldt ind, at de mener, at det er helt fuldt forsvarligt at modtage førskolebørn, og det har de gjort i samarbejde med SFO-lederne og pædagogerne, som var klar til at tage imod børnene. Derfor har de selvfølgelig taget alle de retningslinjer og forholdsregler, som sundhedsmyndighederne melder ud, siger Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved Kommune.

Men det handler også om at skabe bedre plads i kommunens daginstitutioner.

- Hvis alle de børn ikke havde startet i førskolen, så ville børnehaverne have fået rigtig travlt i forhold til pædagoger, vaske hænder og afstandskrav.

- Jeg synes derfor, det er fornuftigt, at de store børn så hurtigt som muligt kunne komme tilbage og ud i deres førskole, forklarer Carsten Rasmussen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved Kommune.
Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved Kommune. Foto: TV2 ØST

Ifølge Lars Damgaard er det højere antal børn end forventet i Sorø Kommunes daginstitutioner også en udfordring. Men formanden for børn- og undervisningsudvalget har tillid til, at udfordringerne løses på de enkelte institutioner, og det prøver de også hjemme hos Lilje Jacobsen og hendes mor i Stenlille.

- Jeg sidder i forældrerådet i Sandlyng Børnehus, og vi har været ude og opfordre forældre til – så vidt det har været muligt, at lade børnene få fridage og korte dage for at skåne pladsen og personalet på stedet, siger Maria Hansen.

Ikke alle udskyder førskolestarten til august

Det er dog ikke alle kommuner, der ser sig tvunget til at udskyde førskolestarten til efter sommerferien på grund af coronavirussen.

I Stevns Kommune skulle de ældste børnehavebørn være begyndt den 1. april. Men da skolerne åbnede igen, startede de nye skolebørn den 17. april i mindre grupper fordelt i forskellige lokaler.

Det samme gælder de nye skolebørn i Lolland Kommune, som startede op i den såkaldte FørskoleSFO den 20. april. I Guldborgsund Kommune skulle børnene være rykket over i SFO'en den 1. april, men det gjorde de først mandag i denne uge.

I Holbæk har de en såkaldt før-SFO i tre ud af deres 17 skoleafdelinger, der efter planen skulle være startet op den 1. maj. Men grundet coronasituationen er den rykket til 10. maj, oplyser kommunen i en mail.