Røde glenter slår danmarksrekord - langt flest i vores område

Optællingen af røde glenter førte til en ny rekord i starten af januar. Næsten 400 glenter blev spottet på Vest- og Sydsjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Skal man en tur ud på kig efter en rød glente, så er vores område det mest oplagte bud.

Det viser en helt ny måling, skriver Dansk Ornitologisk Forening i en pressemeddelelse.

Foreningen laver hvert år en midvintertælling af røde glenter. I år fandt den sted i weekenden den 7. og 8. januar, og her deltog omkring 100 ornitologer rundt om i hele Danmark. 

Mens der i Sønderjylland, København, Nordsjælland og Vestjylland ikke blev spottet en eneste glente, så var der anderledes succes på Vestsjælland og på det sydlige Sjælland.

Ornitologerne spottede nemlig 195 røde glenter i området omkring Vestsjælland og 199 i området omkring Storstrømmen. Det er henholdsvis 25 og seks flere glenter end i 2022. 

- Den største overnatningsplads blev Sørninge ved Tissø, hvor 165 røde glenter blev talt, siger Per Rasmussen, der er DOF’s artscaretaker for rød glente, og som har koordineret tællingen.

Så mange røde glenter er der talt gennem årene

2015: 268
2016: 212
2017: 306
2018: 371
2019: 234
2020: 432
2021: 439
2022: 566
2023: 759

Kilde: Dansk Ornitologisk Forening

Landsdækkende rekord

I alt spottede ornitologerne rundt om i hele Danmark 759 røde glenter.

Det er det højeste antal nogensinde i optællingen, man gennemførte for niende år i træk. 

Den røde glente er en ådselæder, som helst holder til i et kuperet terræn, hvor småskove veksler med dyrkede marker og husdyrhold.

Hvis man vil se en rød glente, så er det primært nær rovfuglenes sovegemakker, at man kan få det bedste overblik over artens antal i leveområderne i de mørke måneder. 

Læs også
Kommune indsamler trafikdræbte dyr - og giver dem til sjældne rovfugle
Læs også
Kommune indsamler trafikdræbte dyr - og giver dem til sjældne rovfugle

Ud på eftermiddagen stimler glenter fra alle verdenshjørner således sammen, mens de forbereder sig på at gå til ro i en mindre gruppe træer. 

Flokadfærden gør det muligt for ornitologer at få præcise tal på fuglene, når man vel at mærke finder rovfuglenes foretrukne sovesteder.

Som en mærkværdig detalje observerede ornitologerne omkring Storstrømmen også en sort glente - og muligvis to, ligesom ornitologerne på Fyn også var heldige at se en sort glente.


Nyhedsoverblik