Kommune indsamler trafikdræbte dyr - og giver dem til sjældne rovfugle

I stedet for at køre trafikdræbte dyr til destruktion, er man i Faxe Kommune begyndt at putte de døde dyrekadavre på særlige platforme af hensyn til sjældne rovfugle.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvert år anslår man, at mellem fem og ti millioner dyr dræbes i trafikken i Danmark.

Men i stedet for at samle dyrene op og køre dem til destruktion, så er man i Faxe kommune nu begyndt at give give dyrene tilbage til naturen.

Når for eksempel en hjort eller en hare dør i trafikken i kommunen, så bliver den nemlig lagt på to særlige platforme i kommunen, hvor rovfugle så kan få gavn af resterne.

- Ideen er at tage en ressource, som bare går til spilde, og bruge den til at sikre, at rovfuglene får noget at spise. Det er til gavn for naturen som helhed. De her rovfugle kan mange steder have problemer med at få mad nok og finde leveforhold, som er gunstige. Og det her kan for eksempel komme havørnene til gavn, siger Jesper Petersen, der beskriver sig selv som naturelsker og fugle-entusiast. Han har fundet på ideen til at sætte platformene op i kommunen.

Jesper Petersen på platformen i Orup. Han fik ideen til de nye platforme.
Jesper Petersen på platformen i Orup. Han fik ideen til de nye platforme. Foto: Signe Kaalund - TV2 ØST

Håbet er, at de sjældne rovfugle som rød glente og havørne kan få glæde af den ekstra mad.

Læs også
Bøtøskoven har fået nye beboere - ny billeart er fundet
Læs også
Bøtøskoven har fået nye beboere - ny billeart er fundet

Samles alligevel ind

Både før og nu er det sådan, så kommunens Vej- og Park-afdeling samler de døde dyr op, når de får meldinger om, at de ligger langs vejene.

Hidtil er dyrene efter indsamling blevet sendt til destruktion - men nu er dyrenes destination ændret til at være to dyreplatforme. Den ene ligger ved Faxe Kalkbrud, og den anden seks kilometer mod syd på en privat grund ved Orup.

Karsten Mathiasen ejer grunden i Orup, hvor platformen er sat op.
Karsten Mathiasen ejer grunden i Orup, hvor platformen er sat op. Foto: Signe Kaalund - TV2 ØST

Grunden i Orup ejes af Karsten Mathiasen - og han er glad for muligheden for at gøre noget ekstra for at hjælpe rovfuglene.

- Jeg er meget enig i, at man skal gøre noget ekstra for naturen - og det gør jeg også med den måde, som jeg planter en masse træer på grunden her, siger han.

Han har samtidig gjort det muligt for alle at komme på hans grund og se de forhåbentlig mange rovfugle, som lægger vejen forbi.

Læs også
Nyt rekreativt område åbner: Forening vil have flere børn ud i naturen
Læs også
Nyt rekreativt område åbner: Forening vil have flere børn ud i naturen

Han har direkte sat et lille skilt op om, at man gerne må se på rovfuglene, der spiser på platformen - og så har han sat et skjul op, hvorfra man kan gemme sig, og komme helt tæt på rovfuglene.

- Det er sådan et lille plankeværk med små skydeskår i. Så kan man stå her og kigge, og kan se platformen ret tæt på, siger han.

Sådan ser der ud på kadaverplatformen nogle dage efter, at der er lagt et dødt dyr derop.
Sådan ser der ud på kadaverplatformen nogle dage efter, at der er lagt et dødt dyr derop. Foto: Signe Kaalund - TV2 ØST

Afpillede knogler tyder på besøg

Da TV2 ØST besøger platformen i Orup kommer der ingen rovfugle forbi. De afpillede knogler fra en hjort på platformen vidner dog om, at de har været der indenfor de seneste dage.

Hos Faxe Kommune er man spændte på, hvordan dyrene tager imod den nye platform. Derfor har kommunen også sat vildtkameraer op, for at se, hvordan dyrene tager imod den gratis servering.

- Nu har vi sat to platforme op her i kommunen, og vi har tanker om, at der måske skal sættes flere op. Men vi vil gerne se, hvad effekten af det er, før vi får sat alt for mange op, siger Nick Juul Brandtberg, der er naturmedarbejder i Faxe Kommune.

Nick Juul Brandtberg er naturmedarbejder i Faxe Kommune.
Nick Juul Brandtberg er naturmedarbejder i Faxe Kommune. Foto: Signe Kaalund - TV2 ØST

Han håber dog, at de kan gøre en forskel - og har også forventninger til, hvad man ser på billederne.

- Jeg håber, at vi får mulighed for at se videoer af både glenter og måske havørnene, når de kommer og spiser. Og måske også andre fugle. Hvem ved, spørger han.

Flere andre kommuner har på lignende vis opsat kadaverplatforme. I vores landsdel gælder det blandt andet Holbæk Kommune.

Læs også
Friluftsrådet vil lokke danskerne ud i naturen efter mørkets frembrud
Læs også
Friluftsrådet vil lokke danskerne ud i naturen efter mørkets frembrud

Nyhedsoverblik