Regionsrådsformand forsvarer fusion: - Vi har fokus på at styrke sygehuset

En sammenlægning af sygehuse kan betyde flere medarbejdere og mere fokus på Nykøbing Falster Sygehus, fortæller Heino Knudsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I en ny, stor plan for sygehusenes fremtid lægger Region Sjælland op til, at Nykøbing Falster Sygehus skal lægges sammen med Universitetshospitalet i Køge med en fælles ledelse.

Den sag bliver afgjort i regionsrådet tirsdag.

- Vi kan få flere kollegaer til de hårdtarbejdende medarbejdere på Nykøbing Falster Sygehus, og derfor er det nødvendigt, at vi ikke venter på, at vi er derhenne, hvor sygehuset ikke længere kan fungere, siger regionsrådsformand Heino Knudsen. 

Alligevel har planen mødt meget kritik.

Både lokale politikere og borgere frygter, at Sygehuset i Nykøbing Falster ikke kan overleve en fusion.

Blandt kritikerne står Lisbeth Rask Nielsen, der har været sygeplejerske i 45 år.

- Det er en rigtig dårlig idé. Min erfaring er, at jo fjernere en ledelse man har, jo dårligere fungerer tingene, siger hun. 

Regionrådsformand i Region Sjælland, Heino Knudsen (S), forstår til fulde hendes bekymring. 

- Men vi er også i en situation, hvor vi for eksempel konstant mangler mellem 25 og 30 speciallæger på sygehuset i Nykøbing på trods af en masse indsatser igennem årerne, siger han og fortsætter:

- Det er helt afgørende for mig og for regionsrådet, at vi fremtidssikrer Nykøbing Falster Sygehus.

Måske flere behandlinger

Den tidligere borgmester John Brædder i Guldborgsund (Guldborgsundlisten) kalder det begyndelsen til enden for Nykøbing Falster sygehus? Er der en risiko for det?

- Nej, det er præcist det modsatte, der er tilfældet. Hvis ikke vi gør noget, og vi følger det, John Brædder siger, så er det begyndelsen til enden. I virkeligheden kunne vi som regionsråd lade være med at gøre noget, lade tiden gå, og så den dag hvor der ikke længere er et akutsygehus på Falster, kunne vi begynde at sige: "Hvad gør vi så". 

- Det vil jeg ikke være med til, og det vil regionsrådet heldigvis heller ikke. Vi har behov for at handle tidligt. Vi har behov for at sikre den fremtidige kvalitet på sygehuset, men også sikre at sygehusene i regionen hjælper hinanden på tværs i fremtiden.

Læs også
- Det er begyndelsen til enden for Nykøbing Falster Sygehus
Læs også
- Det er begyndelsen til enden for Nykøbing Falster Sygehus

Der er i dag 1300 medarbejdere på Nykøbing Falster Sygehus. Kan du garantere, at der ikke bliver skåret på arbejdspladserne efter denne manøvre?

- Ja, det kan jeg. Jeg kan naturligvis ikke garantere, hvad der sker om 25 og 45 år, men jeg garanterer at lige her og nu handler det om at få flere medarbejdere og flere kollegaer, fordi vi mangler dem på Nykøbing Falster Sygehus.

- Der skal udføres de samme behandlinger i fremtiden, og forhåbentligt kan vi også behandle endnu flere borgere tæt på vores sygehus i Nykøbing - det er jo også idéen med hele denne øvelse. I dag er det faktisk sådan, at vi sender en del borgere væk fra Lolland-Falster, som bor her, fordi vi ikke har kapacitet til at løse opgaverne.

Læs også
Skal spare 45 millioner kroner - ældre frygter store forringelser
Læs også
Skal spare 45 millioner kroner - ældre frygter store forringelser

Du taler for fusioneringen, men hvad er egentlig den negative konsekvens ved sammenlægningen?

- I den mest ønskværdige situation så havde ingen sygehuse i Region Sjælland rekrutteringsproblemer, og så havde vi ikke stået i den her situation. Men det er også vores ansvar at sikre, at vi også har et sygehus på Lolland-Falster i fremtiden, og hvis vi følger det, som John Brædder er inde på, så vil sygehuse langsomt uddø. 

- Vi er i gang med at investere 500 millioner kroner i en ny sengebygning. Vi har netop besluttet at flyttet den regionale innovationsenhed, som har ligget i Sorø til Nykøbing Falster for derfra at drive innovation for hele Region Sjælland, fordi sygehuset i Nykøbing Falster er rigtig godt til det. Så vi har fokus på at styrke sygehuset i Nykøbing Falster, siger Heino Knudsen.

Nyhedsoverblik