- Det er begyndelsen til enden for Nykøbing Falster Sygehus

Bekymrede borgere og politikere frygter for sygehuset i Nykøbing Falster. Regionsrådet afgør sagen tirsdag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er gang i den store svingdør ved hovedindgangen til Nykøbing Falster Sygehus. Det er der også i debatten om sygehusets fremtid. 

quote Alle er enige om, at den nuværende situation med manglende læger ikke kan blive ved

Simon Hansen (S), borgmester i Guldborgsund Kommune

For der er varslet planer om en sammenlægning - og dermed en fælles ledelse - med Sjællands Universitetshospital i Køge. 

Det vækker bekymring nogle steder i lokalsamfundet. 

- Det er en rigtig dårlig idé. Jeg har arbejdet i alt 45 år som sygeplejerske, og min erfaring er, at jo fjernere ledelse man har, jo dårligere fungerer tingene. Simpelthen, siger Lisbeth Rask Nielsen fra Nykøbing Falster, der i dag er pensioneret.

Lisbeth Rask Nielsen er en af de lokale borgere, der er bekymrede over fusionen mellem Nykøbing Falsters Sygehus og Sjællands Universitetshospital i Køge.
Lisbeth Rask Nielsen er en af de lokale borgere, der er bekymrede over fusionen mellem Nykøbing Falsters Sygehus og Sjællands Universitetshospital i Køge. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Hanne Buhn deler samme bekymring for sit lokale sygehus.

- Det bliver ikke det samme akutsygehus, hvis de ikke er dem selv. Jeg bryder mig ikke om det, fastslår hun.

Det er Region Sjælland, der lægger op til, at sygehuset skal lægges sammen med Universitetshospitalet i Køge. Den sag bliver afgjort i regionsrådet tirsdag. 

Både lokale politikere og borgere frygter, at det kan være begyndelsen til enden for sygehuset i Nykøbing Falster.

Heller ikke Hanne Buhn er overbevist om fordelene ved en sammenlægning.
Heller ikke Hanne Buhn er overbevist om fordelene ved en sammenlægning. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Den tidligere borgmester i kommunen, John Brædder fra Guldborgsundlisten er meget kritisk overfor fusionen med fælles ledelse:

- Det er begyndelsen til enden for Nykøbing Falster Sygehus. Ganske enkelt, lyder hans korte vurdering.

John Brædder er bekymret fordi, sygehuset har stor betydning for trygheden i hele området. Samtidig er der mange job på spil.

- Det er en af områdets største arbejdspladser med 1.300 ansatte, 260 sengepladser. Det er et stort velfungerende akutsygehus. Det skal det blive ved med at være, siger han.

Sygehusdirektør: - Fusion er eneste mulighed

Men der er ikke nogen vej uden om en fusion, fastslår Ricco Dyhr, der er sygehusdirektør på Nykøbing Falster Sygehus. 

Han har her i sidste øjeblik lidt usædvanligt for en embedsmand valgt at blande sig i debatten.

- Jeg er utroligt bange for, at det her ikke er bæredygtigt som akutsygehus længere, hvis vi ikke gennemfører en sammenlægning. Det har været min store bekymring længe. Derfor har jeg længe arbejdet for en fusion, der netop sikrer, at vores sygehus bliver ved med at være akutsygehus, siger han. 

Står det til Region Sjælland, skal Nykøbing Falster Sygehus fusioneres med Sjællands Universitetshospital i Køge.
Står det til Region Sjælland, skal Nykøbing Falster Sygehus fusioneres med Sjællands Universitetshospital i Køge. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Ricco Dyhr har været direktør for sygehuset i syv år. Han har været en ildsjæl i debatten om sygehuset og sundhedstilbuddene i området. Han har stillet diagnosen igen og igen.

- Det her er nødvendigt, fordi vi har massiv mangel på læger og sygeplejersker. Hvis vi skal bevare sygehuset som akutsygehus, bliver vi nødt til at tænke flere skridt frem, vurderer han.

Folketidende advarer imod beslutning

Fremtiden for Nykøbing Falster Sygehus har fået pulsen op i debatten i de seneste uger.

I det lokale dagblad, Lolland-Falsters Folketidende, har chefredaktør Ole Sloth på lederplads advaret kraftigt imod beslutningen:

Lad os skære det ud i pap: Beslut om, ellers bliver det begyndelsen til enden.

Læs også
Region Sjælland går videre med sygehusfusion - men mange er bekymrede
Læs også
Region Sjælland går videre med sygehusfusion - men mange er bekymrede

Og avisen skriver senere i samme leder:

Vores sygehus' selvstændighed vil langsomt blive eroderet. Katastrofalt, når man ser 15, 25 og 30 år ud i fremtiden. Endnu en institution som forsvinder fra vores landsdel.

Centralisering skræmmer

Erfaringerne fra strukturreformen samt sammenlægning af politikredse og retskredse – centraliseringen i nullerne - skræmmer, vurderer John Brædder.

- Vi har haft en kommunalreform, som er blevet evalueret flere gange. Det har ikke være den store succes. Vi ser, at landdistrikterne uddør. 

- Nu er vi så kommet til næste led. Det kommer til at betyde, at en by som Nykøbing Falster med 20.000 indbyggere ikke længere skal have en selvstændig ledelse på noget så livsvigtigt som sygehuset, siger han. 

Sygehusdirektør Ricco Dyhr afviser bekymringerne over planerne om at sammenlægge ledelsen på Sygehuset i Nykøbing F. med Sjællands Universitetshospital i Køge.
Sygehusdirektør Ricco Dyhr afviser bekymringerne over planerne om at sammenlægge ledelsen på Sygehuset i Nykøbing F. med Sjællands Universitetshospital i Køge. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Sygehusdirektør Ricco Dyhr kan godt forstå bekymringen for konsekvenserne af centralisering.

- Men her prøver vi tværtimod at fastholde Nykøbing F. Sygehus som akutsygehus. Lige om lidt skal vi bygge for en halv milliard nye sengestuer her på området. Det ville man ikke gøre, hvis man ikke fortsat havde ambitioner for sygehuset, fastslår han.

Læs også
Får moderne sygehus for over en halv milliard kroner
Læs også
Får moderne sygehus for over en halv milliard kroner

Det overbeviser dog ikke John Brædder om, at sygehuset har en fremtid uden en lokal ledelse. 

Han peger også på, at Nykøbing Falster Sygehus bliver amputeret, fordi det er det eneste, der ikke får en særlig styrkeposition – et specialistområde – af alle sygehusene i hele regionen i den nye sygehusplan.

- Det er nødvendigt, at vi har nogle styrkepositioner, der gør os i stand til at rekruttere de rigtige medarbejdere. Som medarbejder vil man arbejde på et sygehus, hvor der sker udvikling og forskning, derfor er styrkepositionen så vigtig. 

- Det kan ikke været rigtigt, at vi ikke får den, når alle sygehuse kan få det, siger den tidligere borgmester.

Læs også
Stor mangel på læger og sygeplejersker - sygehusfusion skal løse problemet
Læs også
Stor mangel på læger og sygeplejersker - sygehusfusion skal løse problemet

Ricco Dyhr vurderer, at samarbejdet med Sjællands Universitetshospital i Køge netop løser det problem.

- Nykøbing Falster Sygehus vil sammen med SUH få styrkepositioner. For eksempel på mavetarmområdet og lungeområdet, hvor vi er stærke i Region Sjælland, siger sygehusdirektøren.

Borgmester støtter plan

Borgmester Simon Hansen (S) i Guldborgsund Kommune støtter den nye plan og sammenlægningen.

- Jeg synes, fokus er alt for meget på topledelsen og alt for lidt på borgerne. Jeg tror, alle er enige om, at den nuværende situation med manglende læger ikke kan blive ved, hvis borgerne skal have en korrekt og hurtig behandling, skriver han til TV2 ØST. 

John Povlsen fra Foreningen Nærsamfund håber, at det gode samarbejde med sygehuset kan fortsætte, hvis ledelsen rykker længere væk fra lokalområdet.
John Povlsen fra Foreningen Nærsamfund håber, at det gode samarbejde med sygehuset kan fortsætte, hvis ledelsen rykker længere væk fra lokalområdet. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Foreningen Nærsamfund, der netop kæmper imod centraliseringer, som forringer borgernes service, frygter, at en fusion med en fjernere ledelse kan gå ud over et godt samarbejde med sygehuset i Nykøbing Falster. 

Gennem en årrække er forskellige behandlinger og sundhedstilbud flyttet ud fra sygehuset og tættere på borgerne i lokale sundhedscentre.

Læs også
Fem bomber tikker under de pressede akutafdelinger
Læs også
Fem bomber tikker under de pressede akutafdelinger

- Bekymringen er naturligvis, at det samarbejde vi har oparbejdet i løbet af 10 år ikke kommer af sig selv. Man skal have en vis tillid og fortrolighed for at få tingene til at lykkes, siger foreningens formand John Povlsen.

Men Ricco Dyhr lover, at de nære sundhedstilbud fortsætter.

- Det er en rejse, vi er startet på og som vil fortsætte. Politisk har man et ønske om, at behovene skal dækkes tæt på borgerne. Det har været en del af visionen for sundhedstilbuddene her i regionen i en årrække, bedyrer Ricco Dyhr.


Nyhedsoverblik