Pas på i trafikken - se, hvordan man har lavet kampagner gennem tiden

Der er blevet lavet skræmmekampagner gennem mange år - og på mange forskellige måder - for at få folk til at opføre sig ordentligt i trafikken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sommerferien nærmer sig sin ende, i næste uge er der skolestart. Som altid dukker der kampagner om trafiksikkerhed op i den forbindelse.

Blandt andet den årligt tilbagevendende kampagne - Pas på Bertram og Ina, de er nye i trafikken.

Men hvordan så kampagnerne ud den gang bedsteforældrene gik i skole? I en trafiksikkerhedsvideo fra 1961, bliver der gjort opmærksom på, at det ikke kun er skolebørnene, vi skal passe på i trafikken, men også de ældre.

Det er ikke kun skolebørnene, men også de ældre, der skal passes på i trafikken, som trafiksikkerhedsfilmen fra 1961 gør opmærksom på. Video: danmarkpaafilm.dk 

Filmen er en del af Temaet Trafikfilm - til fumlegængere og fartbøller, og er instrueret af dansk animationsfilm grand old man Bent Barfod.

Færre trafikanter på vejene

Coronanedlukningen har givet færre trafikanter på de danske veje, og derfor kan de gamle videoer vise sig at være relevante - især i forbindelse med første skoledag, mener man i Rådet for Sikker Trafik.

quote De gamle films temaer om uopmærksomhed, agtpågivenhed og hensyn i trafikken er stadig højst aktuelle

Pernille Ehlers, chefkonsulent i Rådet for Sikker Trafik

- De gamle films temaer om uopmærksomhed, agtpågivenhed og hensyn i trafikken er stadig højst aktuelle. Og når de nye skolebørn nu myldrer ud på vejene efter sommerferien, og hverdagen begynder igen, så er det stadig vigtigt, fortæller chefkonsulent i Rådet for Sikker Trafik, Pernille Ehlers, i det nye tema om trafikfilm på Danmark på film.

Under 2. verdenskrig så man for eksempel, at mange glemte at kigge sig for, netop fordi der var færre biler på vejene. Derfor blev der lavet trafikfilm, som opfordrede fodgængere og cyklister til at udvise større opmærksomhed.

 Det Danske Filminstitut har i denne forbindelse sendt en lille perlerække af gamle trafiksikkerhedsfilm ud. Filminstituttet beskriver filmene sådan her:

* I filmen Det er så lidt, der skal til fra 1948 buldrer hele Danmarks ’Ibbermand’ Ib Schønberg  aldeles hensynsløst af sted, på cykel, på trappen, ved middagsbordet. Tilråbene fyger efter ham. Til hans søn og kone opfordrer ham til at følge paragraf 2: at udvise agtpågivenhed og hensynsfuldhed. Herlig jazzet sag.

Se filmen her

* I filmen Vi snakker færdsel fra 1941 koster speakeren rundt med trafikanterne, som må gøre deres farlige fejltrin ’om igen’, til de gør det rigtigt, særligt cyklisterne, der breder sig, revses.

Se filmen her

* Eller se filmen fra 1960 Pas på gående - gående pas på! om den hektiske trafik på Rådhuspladsen, hvor en fodgænger dagdrømmer både filmens farver, trafikken og menneskemylderet væk, pladsen er pludselig tom, han træder lige ud foran en bil! Farver og larm vender tilbage.

Se filmen her

Børn på vej

Når skolerne åbner efter sommerferien, vil politikontroller og en landsdækkende kampagne fra Rådet for Sikker Trafik, Trygfonden og 95 kommuner minde trafikanterne om de mange børn, der begynder at færdes på vejene.

- Det er vigtigt, at vi alle viser ekstra hensyn til børnene, da de kan reagere impulsivt, når de færdes på vejene. Børn kan have svært ved at vurdere, om de kan nå at krydse vejen, hvis bilerne kører for stærkt. Så sænk farten, drop mobilen bag rattet og hold øje med børnene. Ikke kun lige foran skolen, men på alle veje, siger Petrea Overgaard Busck, konsulent i Rådet for Sikker Trafik. 

Gode råd: Sådan træner du skolevejen med dit barn på 5-6 år:   

 

Faxe Kommune er opmærksomme på skolestarten

I et opslag på Facebook gør Faxe Kommune opmærksomme på, at skolestarten er lige om hjørnet, og det forberedende arbejde er allerede i fuld gang.

Sommerferien er ved at være slut. Om lidt vrimler det med små - og store - børn, som glæder sig til at komme i skole. De...

Slået op af Faxe KommuneOnsdag den 5. august 2020