Pædofilidømt mand opsøger børn trods tilhold - nu går ministeren ind i sagen

Justitsminister Nick Hækkerup vil gøre det ulovligt at prøve at forføre børn via det såkaldte grooming.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En særlig lovparagraf, der skal gøre det meget vanskeligt for børnelokkere at vinde fortrolighed hos børn.

Det lover justitsminister Nick Hækkerup (S) nu er på vej, efter TV 2 og TV2 ØST søndag kunne afsløre, hvordan en tidligere dømt børnelokker aktivt opsøger børn i et vestsjællandsk lokalsamfund - blandt andet en dreng, som han tidligere er dømt for at have forgrebet sig på.

- Vi har et udvalg nedsat for at se på, hvordan vi konkret gør det. Så snart udvalget er klart, så kan vi indføre en særlig paragraf i straffeloven, der forbyder grooming, siger justitsminister Nick Hækkerup til TV 2.

Grooming dækker over en voksen, der ved at smigre eller give gaver forsøger at manipulere et barn, så den voksne får mulighed for at overskride barnets grænser og begå et overgreb. 

Læs også
Lokalsamfund lever i frygt - mand dømt for pædofili opsøger stadig unge drenge
Læs også
Lokalsamfund lever i frygt - mand dømt for pædofili opsøger stadig unge drenge

Politisk ønske om ny paragraf

Flere partier på Christiansborg kræver også, at der skal strammes op, så grooming forbydes. 

- Vi har brug for, at man tager fløjlshandskerne af over for de her pædofilidømte sexforbrydere. I det her tilfælde er der en mand, der forhindrer et lokalsamfund i at leve i frihed og tryghed, som alle har ret til. Vi har brug for en meget hårdere kurs over for de her forbrydelser, siger Venstres retsordfører, Morten Dahlin, til TV 2.

SF  ønsker en særlig groomingparagraf indført. 

 - Jeg kan godt forstå, at de her familier føler sig utrygge. Vi har længe gerne ville have en groomingparagraf. Der er brug for, at det meget klart i lovgivningen fremgår, at den her kontakt, relationsopbygning og manipulation er strafbar, siger SFs Karina Lorentzen Dehnhardt til TV 2.

Også den radikale retsordfører Samira Nawa ønsker en groomingparagraf.

- Vi har set forfærdelige eksempler på voksne, som opbygger en relation og begår krænkelser enten fysisk eller digitalt, og der skal vi ikke hen. Vi skal kunne kriminalisere processen op til, siger hun til tv-stationen.

En lignende paragraf er allerede lavet i Norge og Sverige, hvor begrebet grooming direkte er forbudt. I Sverige starter lovovertrædelserne allerede, når en voksen foreslår et barn at mødes privat.

VIDEO: På Trelleborg Friskole hænger der et billede af den pædofilidømte mand på lærerværelset. Manden har tilhold mod at opsøge og kontakte tre elever på skolen, men alligevel bliver han ofte set i området ved skolen.

Ikke let at gennemføre

Selvom det er gennemført i udlandet, så de det dog ikke så let at gennemføre i praksis herhjemme, som det er at få ideen til det, siger ministeren.

- Det er komplekst, blandt andet fordi det også foregår på sociale medier. Her er der en række ting, som der skal tages højde for, og mange hensyn, der skal tænkes igennem, siger ministeren.

Han kan ikke love, hvornår paragraffen er klar til at blive behandlet i Folketinget, fordi det er så omfattende et forberedelsesarbejde, og han frygter, at det ellers kan ende med lovsjusk.

Læs også
Pædofilidømt mand kontakter mindreårige - Red Barnet ønsker ny lovgivning
Læs også
Pædofilidømt mand kontakter mindreårige - Red Barnet ønsker ny lovgivning

Han understreger samtidig, at man ikke skal forvente en let løsning på den gordiske knude.

- Vi kan ikke gøre én ting, og så er problemet bare løst. Noget af det, der skal til, er, at vi stiller krav til sociale medier. Men vi kan bedre love, at vi kan hjælpe med at gøre noget bedre end at vi med et fingerknips kan løse det, siger han.

Han siger dog, at arbejdet også indgår i et større reguleringsarbejde i forhold til sociale medier, som regeringen godt kunne tænke sig.

- Vi er bredt betragtet et sted nu, hvor det, der sker digitalt, er noget, der kræver regulering. Vi skal se på, hvordan vi beskytter os godt nok, siger ministeren.


Nyhedsoverblik