Overvejer du at lave samkørsel til arbejde? Så meget kan du spare

Der er både penge og CO2 at spare, hvis man deler et lift. Nu sætter Vejdirektoratet tal på, hvor meget du kan spare.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Turen til arbejde er for mange pendlere forbundet med en tur i bil – og mange af dem kører også turen alene. Det viser tal fra Vejdirektoratet, som har opgjort, at der for hver ti biler på vejene kører ni afsted med samtlige passagersæder tomme.

Ikke alene kan der være penge at spare, hvis man deles om et lift – miljøet vil formentlig også takke dig for at følges ad, frem for at køre flere biler afsted hver for sig.

Vejdirektoratet – der netop nu lobbyer for at få flere til at køre sammen i bilen – har regnet på CO2-besparelserne, hvis 10 procent af alle solo-pendlerne i Danmark begyndte at køre sammen.

quote Nogen vil måske endda opleve, at det er hyggeligt at køre sammen med andre

Andreas Egense, afdelingsleder, Vejdirektoratet

Besparelsen vil være 200.000 tons CO2 årligt, hvilket ifølge vejmyndigheden svarer til opvarmning af omkring 35.000 parcelhuse med oliefyr eller omkring en halv procent af den samlede danske CO2-udledning.

- Biltrafikken står for en stor del af Danmarks CO2-udledning. Derfor er det relevant at tænke i nye baner, når det kommer til transport, og her kan samkørsel gøre en forskel, forklarer Andreas Egense, der er afdelingsleder i Vejdirektoratet i en meddelelse.

- Selvfølgelig er det ikke alle, der kan give et lift til en nabo eller kollega, men hvis man kan gøre det uden stort besvær, så synes jeg da, at man skal give det en chance. Når vi deler vores køretur med en anden bilist, så er der én bil mindre på vejene, og det giver en halv så stor klimabelastning hver gang, tilføjer han.

Læs også
Pendlere på Sjælland sænker farten mere end landsgennemsnittet
Læs også
Pendlere på Sjælland sænker farten mere end landsgennemsnittet

Den enkelte pendler her i regionen kører i snit 61,6 kilometer om dagen for at komme til og fra arbejde, hvilket er længst blandt pendlere i hele landet.

Lægger man denne distance til grund for, hvor meget man som enkeltperson bidrager til at spare, når man deler et lift fem dage om ugen, bliver det til 949 kilo sparet CO2 på et år, hvis bilen kører på benzin, imens det er lidt mindre for diesel.

Det er ifølge Vejdirektoratet omtrent det samme som otte procent af en gennemsnitsdanskers årlige CO2 udslip eller cirka det samme som en flyrejse fra København til Sydeuropa og hjem igen.

Sådan kommer du i gang med samkørsel

Hvis du ikke i forvejen kender nogen, du kan køre sammen med, er der flere tjenester, der kan hjælpe dig til at finde fremmede, der skal samme vej. FDM står for eksempel bag appen "Ta'Med". Du kan også finde sammen med andre via app'en NaboGo, der også benyttes af flere kommuner og virksomheder. Det samme kan du via tjenesten GoMore, hvor du også kan leje din bil ud, hvis der er dage, hvor du ikke har brug for den.

Penge at spare

Det handler dog ikke kun om miljø.

Deles man derudover om udgifterne er der også penge at spare. I den samkørselsberegner, som Vejdirektoratet har lanceret i forbindelse med kampagnen for at få flere til at køre sammen, er der i omegnen 8.882 kroner sparet for samkørsel i en benzinbil, imens der for elbilbilisterne er omkring 3.329 kroner at spare.

Benzin og dieselpris OK Vordingborg 9-11-2022
Læs også
Diesel dyrere end benzin er blevet den nye normal
Benzin og dieselpris OK Vordingborg 9-11-2022
Læs også
Diesel dyrere end benzin er blevet den nye normal

- Hvis vi ser tilbage på de seneste årtier, så har vi fået flere og flere biler, men udnyttelsen af den enkelte personbil er faldet. Det ville være rigtigt godt, hvis vi blev bedre til at køre sammen. Det giver god mening for privatøkonomien, det reducerer trængslen, og så er det en gevinst for klimaet, siger Andreas Egense og tilføjer:

- Nogen vil måske endda opleve, at det er hyggeligt at køre sammen med andre.

De seneste måneder er prisen på både benzin, diesel og strøm faldet – dog er der endnu et stykke ned til prisniveauet omkring årsskiftet for 11 måneder siden.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I november har strøm i gennemsnit kostet 2,67 kroner per kilowatttime inklusive afgifter og tariffer, hvor prisen i sidste kvartal af 2021 var 1 krone og 28 øre.



Nyhedsoverblik