Ny undersøgelse: Ledere i daginstitutionerne kan ikke skaffe pædagoger

Mere end hver tredje leder fortæller, at de har rekrutteret forgæves efter en pædagog. BUPL-formand kræver en national rekrutteringsplan.-

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

38 procent af lederne i daginstitutionerne på Sjælland har inden for det seneste år måtte opgive at ansætte en pædagog i en ledig stilling, der ellers var tiltænkt en pædagog.

Det fremgår af en ny vilkårsundersøgelse fra BUPL.

- Det er et problem, fordi vi har flere og flere børn, som mistrives i institutionerne. Så det kalder simpelthen på faglighed. Det er klart, det er noget, som vi alle sammen går og frygter, at vi ikke kan rekruttere, siger Betina Vincent Andersen, der er formand for BUPL Sydøst.

quote Der er ingen tvivl om, at det har en faglig betydning

Betina Vincent Andersen, formand, BUPL Sydøst

Ifølge Betina Vincent Andersen er daginstitutioner nødsaget til at ansætte kompetente mennesker, men som ikke har en faglig uddannelse, og det har stor betydning for de øvrige ansatte.

- Det gør jo noget ved det pædagogiske miljø, fordi du kommer til at mangle sparringen omkring de børn, som går i institutionen, uanset om de har udfordringer eller ej.

I alt var der i perioden september 2021 til februar i år 4.360 forgæves rekrutteringer blandt pædagoger på landsplan.

Er alene på stuerne

I samme undersøgelse svarer 23 procent af pædagogerne, at de arbejder på en stue, hvor de er den eneste faste pædagog på stuen. Til sammenligning står 35 procent af pædagogerne i samme situation i Kalundborg Kommune.

- Det er da dybt frustrerende, hvis man står med en gruppe alene som pædagog og skal udøve sin pædagogiske praksis ud fra den uddannelse og profession, man har, hvor vores opgave jo er at sikre det enkelte barn udviklingsgaranti, lyder det fra Bertha Langhoff Hansen, formand for BUPL Midtsjælland.

Skoledemonstration
Læs også
Skoleleder fyret - lærere nedlægger arbejdet
Skoledemonstration
Læs også
Skoleleder fyret - lærere nedlægger arbejdet

Bertha Langhoff Hansen mener, at Statsministeren er nødt til at lave en national rekrutteringsplan, hvis man skal komme problemet til livs. Dertil påpeger Betina Vincent Andersen, at det lige så meget handler om at kunne fastholde de nyuddannede pædagoger.

- Der er ingen tvivl om, at det har en faglig betydning, og det har en kvalitetsbetydning i forhold til det læringsmiljø, du skaber.

83 procent af lederne tilkendegiver i undersøgelsen, at de i høj grad er bekymret for, at det vil påvirke kvaliteten negativt, hvis de ikke kan ansætte de pædagoger, de har behov for.

BUPL's vilkårsundersøgelse

Antal pædagoger der arbejder på en stue, hvor personen er den eneste faste pædagog:

  • Lolland Kommune: 6 procent
  • Guldborgsund Kommune: 17 procent
  • Vordingborg Kommune: 30 procent
  • Stevns Kommune: 38 procent
  • Faxe Kommune: 23 procent
  • Næstved Kommune: 24 procent
  • Ringsted Kommune: 26 procent
  • Slagelse Kommune: 23 procent
  • Sorø Kommune: 33 procent
  • Holbæk Kommune: 31 procent
  • Kalundborg Kommune: 35 procent
  • Odsherred Kommune: 21 procent

Nyhedsoverblik