Se kortet: Så meget får din kommune i ny udligningsreform

Regeringen, Venstre, Radikale, SF og Alternativet er blevet enige om en reform af den kommunale udligning, der overfører penge mellem kommunerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Regeringen, Venstre, Radikale, SF og Alternativet er blevet enige om en reform af den kommunale udligning, der overfører penge mellem kommunerne.

Det oplyser Finansministeriet.

Finansminister Nicolai Wammen siger på pressemøde om aftalen om udligningsreform:

- Aftalen lægger fundamentet til et Danmark i bedre balance. Det er en aftale, der ligger det princip, at det er de bredeste skuldre, der skal bære mest. Og at Danmark er for lille til store forskelle, siger Nicolai Wammen (S).

quote Der er ikke noget i den her reform, vi ikke kan skrive 100 procent under på

Kathrine Olldag (R), kommunal- og skatteordfører

Én af de politikere, der har siddet med ved forhandlingsbordet er Kathrine Olldag (R), kommunal- og skatteordfører for Radikale Venstre.

Katrine Olldag
Læs også
Radikale Venstre vil sende flere penge fra by til land
Katrine Olldag
Læs også
Radikale Venstre vil sende flere penge fra by til land

Hun er godt tilfreds med, at der nu er en aftale på plads, som hun kalder en bred aftale over midten.

- Vi har set os selv som en form for driver eller lim mellem de store borgmesterpartier. V og S regeringen har ikke lavet en udligningsreform sammen siden 70’erne, da det var en V-S-regering. Det har været historisk, at vi har lavet en bred aftale hen over midten. En bred aftale betyder stabilitet i kommunerne og bedre velfærd for borgerne, siger Kathrine Olldag til TV2 ØST.

- Der er ikke noget i den her reform, vi ikke kan skrive 100 procent under på.

Se hvor meget din kommune modtager her:

Permanent finansieringstilskud og udligning af selskabsskat

En del af aftalen er, at man har gjort det såkaldt midlertidige finansieringstilskud til et permanent tilskud.

- Vi har været enige i, at det midlertidige finansieringstilskud skulle være permanent. Det giver kommunerne mulighed for at ansætte personale og varme hænder, siger Kathrine Olldag.

- Det er specifikt radikalt, at vi får en større udligning på selskabsskatten. Lego i Billund og Novo Nordisk i Gladsaxe har fået store indtægter ind. Det har været historisk, hvor de hovedsæder ligger. Vi har synes, det var mere retfærdigt, hvis selskabsskatten bliver udlignet mellem kommunerne, så alle kommuner nyder godt af, når det går godt i Lego. Det kommer de til nu.

Sådan ser fordelingen ud:

Her er de seks kommuner, der afleverer mest:

  • København: 465,7 millioner krone
  • Gentofte skal aflevere 164 millioner kroner
  • Rudersdal skal aflevere 115,3 millioner kroner.
  • Aarhus skal aflevere 78,3 millioner kroner
  • Greve skal aflevere 54,1 millioner kroner
  • Skanderborg skal aflevere 42,8

 

Her er de seks kommuner, der får mest:

  • Guldborgsund: 120,2 millioner kroner.
  • Vejle 115,7 millioner kroner.
  • Næstved: 110,5 millioner kroner.
  • Kalundborg: 103,09 millioner kroner.
  • Vordingborg: 97,1 millioner kroner.
  • Holbæk: 94,1 millioner kroner.

 

Kilder: Finansministeriet og Social- og Indenrigsministeriet.

90 millioner til boligområder med høj kriminalitet

En række kommuner er udfordret af at have boligområder med en høj kriminalitet målt ved andel dømte. For at bekæmpe kriminalitet og herunder socialt bedrageri i disse områder er parterne enige om at afsætte 5 mio. kr. årligt pr. boligområde. For boligområder med mere end 5.000 beboere udgør tilskuddet 10 mio. kr. Tilskuddet udgør i alt 90 mio. kr. og finansieres af staten.

- I 11.time har vi fået en pulje på 90 millioner til udlændingetilskud. Det er der god saglig fornuft i.

Udligningsreformen
Læs også
Professor om udligningsreform: Det er et kaotisk forløb
Udligningsreformen
Læs også
Professor om udligningsreform: Det er et kaotisk forløb

- Når vi har gjort det, kunne vi se, der var kommuner, der stadig havde høje udgifter til kriminalitet i boligområdet. Det er noget, der er så omkostningstungt, og de kommuner vil vi gerne hjælpe, så dem har vi lavet en ekstra pulje til på 90 millioner kroner, siger Kathrine Olldag.

En kommune i vores område, der er kommet til at nyde godt af det tilskud, er Slagelse Kommune.

- Kommunerne får også en større andel af deres egne parkeringsafgifter. Nogle af dem bliver ført tilbage igen nu, så kommunerne har mulighed for at klimatilpasse og vedligeholde deres parkering. 

Ser godt ud for de sjællandske kommuner

Overordnet set ser det godt ud for de sjællandske kommuner med den nye reform, mener Kathrine Olldag.

- Lokalpolitik i Region Sjælland har været knap så fornøjelig en affære for de valgte, for de har oplevet sig selv som forvalter af besparelser. De har ikke kunne lave reel politik. Med den her reform, kan de gå ind og prioritere folkeskolen, give ældreplejen et løft, siger hun.

- Vordingborg, Næstved og Holbæk står godt, imens Slagelse får noget mindre, end det var lagt op til, men så får de noget via udlændingeudgiften.

Også Jacob Jensen (V), der er 2. næstformand for regionsrådet i Region Sjælland, mener reformen tilgodeser flere sjællandske kommuner:

- Retningen på midlerne, har vi skruet yderligere op for, altså retningen fra de mest velstående til de mindre velstående. Region Sjælland er jo blandt dem, der kommer til at modtage midler på den konto, siger han til TV2 ØST.

- Mere specifikt har vi også fået indarbejdet, at de steder, hvor man har de højeste kommuneskatter, blandt andet Lolland Kommune, får man finansieret sin skat via staten.

Kalundborg Kommune nærmer sig serviceloft

Venstrepolitikeren noterer sig også, at glæden i de enkelte kommuner, kan afhænge af, hvor højt servicenivauet er i forvejen.

- De steder, hvor man har flere udlændinge, vil få et større tilskud. Der er også forskel på, hvor veldrevet, kommunerne har været i forvejen. Der er jo nogle, der allerede i dag har et serviceniveau, der ligger helt oppe ved servicerammen, som i udgangspunktet ikke kan komme til at bruge flere penge, selvom de får flere penge. Det gælder blandt andet Kalundborg Kommune, siger Jacob Jensen.

- Det betyder selvfølgelig ikke, at det ikke er godt for Kalundborg Kommune. Det betyder bare, at rammen, som man forhandler mellem regeringen og KL senere på sommeren, skal udvides.

- Men for Kalundborg og andre kommuner gælder det, at man ikke skal tage af kassebeholdningen. Der er en kommune, som Slagelse, der er betydelig udsat for at skulle have gjort det, som med den her aftale ikke skal ned og låne og gældsætte sig yderligere, end man hidtil har gjort, men får nogle andre muligheder for at drive kommunen.

 


Nyhedsoverblik