Ny udligningsreform deler vandene i kommunerne: - Det var ikke det, vi havde en forhåbning om

Regeringen, Venstre, Radikale Venstre, SF og Alternativet er blevet enige om en ny udligningsreform.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lolland Kommune er blandt dem, der har råbt højst i koret, når det kommer til ønsket om en ny udligningsreform.

Det fik de ikke. I stedet fik de en revideret reform, i forhold til det udspil der blev præsenteret i januar. Det mener i hvert fald borgmesteren.

- På landets vegne er jeg rigtig glad for, at de to borgmesterpartier nu har sat sig sammen og holder hænderne under et udligningssystem, som i den grad har brug for at blive revideret, siger Lolland Kommunes borgmester Holger Schou Rasmussen (S) til TV2 ØST.

Kommunerne tilføres samlet 6,5 milliarder i 2021 i ekstra finansiering, siger finansminister Nicolai Wammen (S). Heraf er en del et midlertidigt tilskud, der gøres permanent. I alt 1,4 milliarder flyttes til Danmarks 30 yderkommuner.

- For første gang i årtier er der en aftale hen over midten om udligningssystemet. Det giver ro for kommunerne, siger Nicolai Wammen.

quote Faktisk så står vi og mangler over 100 millioner for at kunne komme i mål med næste budget

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune

Men helt ro i maven har Lollands borgmester nu ikke fået. For selvom kommunerne her i regionen samlet set får 818 millioner kroner mere om året, end de gjorde i den tidligere aftale, så er det for lidt.

- Faktisk så står vi og mangler over 100 millioner for at kunne komme i mål med næste budget. Vi er efter det her stadig særdeles presset. Men jeg har lagt mærke til nogle tendenser til, at puljen omkring særtilskud er hævet. Lolland er nævnt specifikt som en af dem, der skal være ansøgere til det her, siger Holger Schou Rasmussen.

- Jeg havde håbet på, at vi skulle lave et udligningssystem, hvor vi passer ind i rammen, men det kan man bare ikke, når man bygger videre på en model fra 1930’erne. Det har jeg hele tiden vidst, at når man bygger to nye motorer på en gammel flyver, så får man ikke noget moderne.

John Brædder: - Det er positivt for Guldborgsund Kommune

Ikke langt fra Holger Schou Rasmussen befinder nabokommunen Guldborgsund sig. Her har hans borgmesterkollega John Brædder (Guldborgsundlisten) haft mere held i udligningsspillet.

Læs også
Se kortet: Så meget får din kommune i ny udligningsreform
Læs også
Se kortet: Så meget får din kommune i ny udligningsreform

Umiddelbart står de til at få tilført 120,2 millioner kroner i alt.

- Det er positivt for Guldborgsund Kommune. Vi får 1.980 kroner per indbygger, så det er en god dag for byrådet i Guldborgsund, siger John Brædder til TV2 ØST.

- Vi er den kommune i hele landet, der i kroner og ører får de største beløb, og det afspejler meget godt de udfordringer, vi har. På børneområdet har vi desværre en del familier, som har børn, der indimellem skal tvangsfjernes, på hele socialområdet har en sammensætning og udfordring, der gør, at vi er udfordret. Vi prøver at leverer den bedste velfærd, men vi leverer måske mere velfærd, end vi har råd til, og det bliver vi nu kompenseret for.

John Brædder (Guldborgsundlisten), borgmester i Guldborgsund Kommune.
John Brædder (Guldborgsundlisten), borgmester i Guldborgsund Kommune. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

- Alternativt ville vi kigge ind i et 2021-budget og frem, hvor vi skulle lave rigtig store besparelser. Det skal vi ikke i samme grad nu. Om der så også kan blive råd til øget velfærd, det skal vi have gransket tallene for at kunne sige, men det falder på et tørt sted.

Stevns er røget fra minus til plus

En kommune, der til gengæld skal til at granske tallene, er Stevns Kommune.

Ifølge regeringens udligningsudspil i januar, stod Stevns Kommune til at risikere at miste flere millioner kroner.

Anette Mortensen
Læs også
Borgmester i dybt chok - trængt kommune mister millioner
Anette Mortensen
Læs også
Borgmester i dybt chok - trængt kommune mister millioner

- Først og fremmest er jeg glad for, at vi er endt med at komme i plus i stedet for et minus. Det så ud, som om vi landede i et minus, da regeringen kom med deres udspil, men nu har Venstre så været med og bidt sig fast i bordet, og sikret os, at vi kom på plus-siden, så det er jeg glad for, siger borgmester Anette Mortensen (V).

Stevns Kommune står med den nye aftale til at modtage knap 3,5 millioner kroner ifølge den nye udligningsreform.

- Det var ikke det, vi havde en forhåbning om. Det er ingen hemmelighed, og det bliver også svært at få enderne til at mødes. Jeg har allerede indkaldt Kommunalbestyrelsen til et telefonmøde i eftermiddag.

En opgave at få økonomien til at hænge sammen

Selvom de økonomiske udsigter er blevet noget lysere, end de var i januar, havde Stevns Kommune regnet med at få langt flere kontanter i kassen, end det er tilfældet.

Anette Mortensen (V), borgmester i Stevns Kommune
Anette Mortensen (V), borgmester i Stevns Kommune Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

- Vi havde jo kigget på det, som finansieringsudvalget kom med i sin tid, og der stod vi til at skulle have et sted mellem 15-30 millioner, og det var også det, vi havde en forventning om. Vi er landet, hvor vi er, og det kan vi nok ikke gøre så meget ved. Derfor bliver det også en opgave for Kommunalbestyrelsen at finde ud af, hvordan vi så får økonomien til at hænge sammen, siger borgmester Anette Mortensen.

- Det er nok lidt for tidligt at sige, særligt i den situation, vi står i i øjeblikket, fordi vi ikke ved, hvordan vores udgifter kommer til at se ud på grund af corona, så det er nok lidt for tidligt at sige.


Nyhedsoverblik