Nyhedsoverblik

Ny strategi skal forhindre stigende madspild

Hvert år ryger i omegnen af 900.000 tons mad, der kunne være blevet spist, i skraldespanden i Danmark.

Det viser en ny opgørelse fra Miljøstyrelsen.

Trods de senere års fokus på at reducere madspild stiger spildet af fødevarer.

Det vil regeringen sætte en stopper for med en ny, samlet strategi mod madspild, fortæller fødevareminister Jacob Jensen (V).

- Jeg synes, at vi som en stor og stolt fødevareproducerende nation har en særlig forpligtelse til at gå foran, ikke bare med at producere maden, men også at sikre, at vi så også bruger maden mere, end vi gør i øjeblikket, siger han.

Regeringens strategi består af 15 punkter, der skal skaffe ny viden, kortlægge barrierer for at mindske madspild i virksomheder og produktion og oplyse borgerne.

Kort om strategien

  • Tænketanken om forebyggelse af Madspild og Fødevaretab - One\Third - videreføres. Der er afsat 11,5 millioner kroner på dette års finanslov.

  • Der nedsættes en arbejdsgruppe, der skal finde frem til regler, der kan stå i vejen for at mindske madspild.

  • En særlig indsats skal mindske madspild i offentlige køkkener, der hver dag serverer en million måltider.

  • En oplysningskampagne skal løbe over flere år og give både værktøjer og viden til borgerne om madspild.

  • Organisationer drevet af frivillige gør et stort arbejde for at dele overskudsmad fra supermarkeder ud til eksempelvis socialt udsatte.

  • En støtteordning afsætter to millioner kroner til at dække deres transportudgifter.

  • Der er sat 15 millioner kroner af fra forskningsreserven på finansloven i år til at undersøge, hvad der virker i kampen mod madspild.

  • Initiativerne er fuldt finansieret gennem finanslov 2024.

  • Samtidig har EU-Kommission stillet forslag om at forpligte medlemslandene til at reducere mængden af madaffald, herunder madspild, på to punkter:

    Mængden af madaffald i fødevareindustrien skal reduceres med ti procent i 2030 i forhold til 2020. Den generelle mængde af madaffald per person fra husholdninger, restauranter og butikker skal reduceres med 30 procent i 2030 i forhold 2020.

  • Forslagene behandles i øjeblikket i EU-Parlamentet og Rådet.

Kilde: Ritzau (Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri)