Sjælland og øerne

Nu starter kampen om de bedste lygtepæle til valgplakaterne

Fra lørdag klokken 12 må der sættes valgplakater op. Kun meget få steder er de droppet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De kan måske virke lidt gammeldags her i 2021, hvor meget information ellers kommer fra en skærm. De belaster miljøet. Og nogle vil mene, at de heller ikke pynter i gadebilledet.

Alligevel bliver der igen kamp om lygtepælene, når der fra lørdag 23. oktober klokken 12 må hænges valgplakater op i forbindelse med kommunalvalget.

Der vil blandt andre Sonja Marie Jensen, Socialdemokratiets spidskandidat i Nyborg, stå klar med frivillige hjælpere.

quote Tidligere studier har vist, at der er en sammenhæng mellem det at opsætte valgplakater og så ens personlige stemmetal

Karina Kosiara-Pedersen, lektor, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet

Forinden ligger et stort arbejde med at lægge en strategi for, hvor og hvordan plakaterne skal op, og det kan godt være hektisk, når det går løs, fortæller hun.

- Jeg har været vidne til VU'ere og DSU'ere (Venstres Ungdom og Dansk Socialdemokratisk Ungdom, red.), der kommer op og diskutere om, hvem der kom først, og ældre herrer, der løber om kap for at få den rigtige lygtepæl.

- Heldigvis er der generelt rigtig god stemning, for det er en sjov dag for alle, der er med, siger Sonja Marie Jensen.

Hun kunne ikke forestille sig at undvære plakaterne.

- Valgplakater er med til at skabe en god stemning. De er med til at minde folk om, at der er valg, siger hun.

Forslag om at droppe plakater i Faxe

Det er dog ikke alle, der er enige. For eksempel har der været stillet forslag om at droppe dem i Haderslev, Faxe, Høje-Taastrup og København.

Men ingen af stederne har kommunalpolitikerne kunnet blive enige om en fælles hensigtserklæring om en valgkamp uden plakater.

Men det er en dårlig idé, hvis man gerne vil have stemmer. Ifølge lektor Karina Kosiara-Pedersen fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet virker valgplakaterne nemlig.

- Tidligere studier har vist, at der er en sammenhæng mellem det at opsætte valgplakater og så ens personlige stemmetal.

- Ved sidste kommunalvalg var det sådan, at i de små kommuner betød valgplakater ikke noget, men jo større kommunen er, jo mere betyder de, siger hun.

I nogle små kommuner har man faktisk også allerede droppet valgplakaterne. Det gælder for eksempel på Fanø og Læsø.

Ingen valgplakater i handelsgaderne

I Vordingborg Kommune har politikere besluttet, at kandidater til kommunalvalget i år ikke skal hænge deres valgplakater på handelsgader i kommunen.

- Vi synes, at vi har nogle dejlige og unikke købssteder med et hyggeligt handelsmiljø, og der synes vi sådan set, at vælgerne skal være fredet, og de erhvervsdrivende ikke skal trækkes med det. Vi skal nok som partier komme ud på gaderne og møde vælgerne alligevel, så det er ikke noget problem, sagde Vordingborg Kommunes Borgmester, Mikael Smed (S) den 19. september i år.

Politikerne i Vordingborg Kommune kan dog ikke forbyde partierne i at hænge valgplakater op. Det er nemlig Folketinget med vejlovens bestemmelser, der bestemmer reglerne.

Derfor har politikerne i udvalget for Bosætning, Økonomi og Nærdemokrati, der står bag beslutningen, udsendt en hensigtserklæring, hvori de tilkendegiver, at de ikke har tænkt sig at hænge deres valgplakater i Vordingborgs Adelgade, Præstøs Adelgade samt Steges Storegade. 

DEL: