Mystiske brag kunne høres over store dele af Sjælland - nu beklager Forsvaret

To F16-fly fra Forsvaret har fredag eftermiddag udløst et par overlydsbrag, idet de fløj ind over regionen. Forsvaret oplyser, det var en øvelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kort efter klokken 16.30 fredag eftermiddag har der kunnet høres et par enorme brag over store dele af Sydsjælland og Lolland-Falster.

Ifølge Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi er bragene forårsaget af to kampfly fra Forsvaret.

- Store brag i og omkring politikredsen - det er F16 fly, som flyver over kredsen, lyder det i et kortfattet tweet.

Ved 17.20-tiden oplyser vagtchef Bo Petersen, at politiet modtog "en masse opkald" på både 1-1-2 og 1-1-4, da bragene indtraf.

quote Der er ingen tvivl om, at det her var ikke et godt sted og ikke et godt tidspunkt

Lars Skjoldan, leder af Forsvarskommandoens Kommunikationssektion


Bragene kan i lyset af den anspændte situation i Ukraine vække bekymring, men fra politiet lyder der en opfordring til at borgere afstår sig fra at ringe 1-1-2 eller 1-1-4.

Danmark har et nationalt sirenevarslingssystem i den situation, at der er behov for at advare befolkningen om fare. Politiet kan sætte sirenerne i gang i tilfælde af eksempelvis alvorlig luftforurening eller andre farer.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Forsvaret beklager

Tidligere har lignende brag været hørt i forbindelse med, at det såkaldte afvisningsberedskab er fløjet over området. 

Afvisningsberedskabet består af to F16-fly, der blandt andet sendes afsted med få minutters varsel, når et fly kommer ind i det danske ansvarsområde uden tilladelse.

Dette var dog ikke tilfældet denne gang.

Fredag aften klokken 18.40 oplyser Forsvarskommandoens Kommunikationsafdeling til TV2 ØST, at bragene blev udløst af to fly på vej fra Bornholm, hvor man for tiden har to F16-fly stationeret.

Der var således ikke tale om nogen skarp situation med fremmede fly på vej ind i dansk luftrum, men en øvelse oplyser Lars Skjoldan, der er leder af Forsvarskommandoens Kommunikationssektion.

- Vi beklager, den uro det har medført. For det var ikke et godt sted og ikke et godt tidspunkt (for en sådan øvelse, red.), siger han med henvisning til krigen i Ukraine.

Håber på forståelse

Øvelsen blev afholdt i forbindelse med, at de to fly skulle flyve til Skrydstrup fra Bornholm, hvor Forsvaret netop har fly stationeret som følge af den højspændte situation mellem Rusland og Ukraine.

- Det var de to fly der var udstationeret på Bornholm, som skulle tilbage til Skrydstrup (Sønderjylland, red.) efter endt vagt, forklarer Lars Skjoldan og tilføjer:

- De gennemførte en øvelse på vej tilbage til Skrydstrup. Det er en øvelse, som piloterne skal gennemføre med jævne mellemrum for at opretholde deres træningsniveau.

Læs også
Seks krigsskibe sejlede gennem Storebælt i nat
Læs også
Seks krigsskibe sejlede gennem Storebælt i nat

Normalt flyves disse øvelser over Nordsøen, hvor der ikke er nogen der hører det, og ifølge Forsvarskommandoen vil man prøve at undgå lignende øvelser bliver afholdt over land.

- Men vi håber også på forståelse for Forsvarets operationer, siger Lars Skjoldan og tilføjer:

- De fløj i meget stor højde. Det er sådan set inden for rammerne af det, vi kan og, det vi skal; at vi benytter den flyvetid, piloterne har. Men der er ingen tvivl om, at det her var ikke et godt sted og ikke et godt tidspunkt (for en sådan øvelse, red.).

Opdateret
Opdateret med informationer fra Forsvarskommandoens Kommunikationsafdeling.Nyhedsoverblik