Ministerbesøg i børnehaven - Kommuner dyster med vilde idéer for at hjælpe dansk natur

Miljøminister Lea Wermelin lagde mandag vejen forbi en række af de kommuner, der er med i konkurrencen 'Danmarks vildeste kommune'. Blandt dem Sorø.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nogle lader skoven stå urørt og bevarer gamle træer som levesteder for svampe, insekter, flagermus og fugle. Andre udnævner naturambassadører og sætter biodiversitet på skoleskemaet.

quote Jeg har været fuldstændig blæst bagover, at 92 ud af 98 kommuner har valgt at være med

Lea Wermelin (S), miljøminister

Det er eksempler på de mange vilde tiltag, som 92 kommuner er i fuld gang med at udtænke og udrette i konkurrencen om at blive Danmarks vildeste kommune. Her har kommunerne i deres grønbøger løftet sløret for, hvad de vil arbejde med under konkurrencen. Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse. 

Startskuddet til konkurrencen blev således markeret af miljøminister miljøminister Lea Wermelin (S), som i dag tog ud i landet for at se og høre om nogle af de vilde projekter, kommunerne arbejder på.

- Jeg har været fuldstændig blæst bagover, at 92 ud af 98 kommuner har valgt at være med. Det siger både noget om, at vi har nogle kommuner, der vil være med til at gøre en grøn forskel for vores natur – men også at vi har en folkebevægelse, som lige nu gerne vil have, at man også i det daglige kan gøre en forskel, sagde miljøminister Lea Wermelin (S) under sit besøg i Sorø i dag.

På turen i Sorø var en af aktiviteterne også teste en børne-bioblitz-rygsæk hos en børnehave i Sorø. Her gælder det om at opdage mange forskellige arter.

- Jeg synes, det er meget inspirerende, at man nu tager fat på, at institutionerne skal være med – jeg har lige besøgt en børnehave, som også har et lille areal, hvor kommunen er med til at donere nogle planeter, som kan være sjov for børnene i deres hverdag, siger ministeren, der også fremhæver Sorøs beslutning om at lade grøftekanterne gro vildt.

Artiklen fortsætter under billedet.

På turen i Sorø var en af aktiviteterne også teste en børne-bioblitz-rygsæk hos en børnehave i Sorø. Her gælder det om at opdage mange forskellige arter.
På turen i Sorø var en af aktiviteterne også teste en børne-bioblitz-rygsæk hos en børnehave i Sorø. Her gælder det om at opdage mange forskellige arter. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Haveejerne skal med i kampen

Fra Sorø Kommune fortæller biolog Line Magnussen, at det især gælder om at få borgerne med, hvis projektet skal lykkes.

- Det gælder om at få borgere, virksomheder boligselskaber og alle vores lokalforeninger med. Så det giver noget, at ministeriet laver sådan en konkurrence, hvor der er noget presse og opmærksomhed.

Sorø arbejder i forvejen med fremme den vilde natur under kampagnen "Vild med vilje" – men med konkurrencen, vurderer Line Magnussen, at borgerinddragelsen for mere vild natur vil få et skub i den rigtige retning.

Læs også
Kommuner gør klar til kamp om at blive Danmarks vildeste kommune
Læs også
Kommuner gør klar til kamp om at blive Danmarks vildeste kommune


- Hvis du har en have, kan du lave noget krat – du kan sige, jeg lader det her hjørne i haven være til biller, pindsvin og fugle – og lader det gro vildt, siger Line Magnussen, biolog i Sorø Kommune.

Og med lidt vand i haven, er dyrene yderligere godt hjulpet, påpeger hun.

- Og så er der blomstereng, som er noget af det folk tænker mest på lige nu – men det behøves det ikke at være. Bare det at give lov til, at mælkebøtterne blomstrer, og du har bellis og violer i haven. Det er også med til at give et vildere præg.

Alle kommuner i sendeområdet deltager

Foruden Sorø besøgte ministeren også Brøndby og Svendborg.

I Svendborg besøgte miljøministeren den kommunalejede Sofielund Skov for blandt andet at høre om Svendborgs nye skovstrategi. Og i Brøndby besøgte hun Naturskolen i Brøndbyskoven, som er et af Brøndby Kommunes aktiver i arbejdet med at eksperimentere og inspirere til udbredelsen af mere vild natur.

Danmarks vildeste kommune

  • Den 5. februar 2021 inviterede miljøminister Lea Wermelin alle landets 98 kommuner til at dyste om at blive Danmarks vildeste kommune.
  • 92 kommuner er tilmeldt kommunekonkurrencen. Enkelte endnu med forbehold for kommunalbestyrelsens godkendelse. Få overblik over de tilmeldte kommuner på kortet her.
  • Kommunekonkurrencen løber til og med efteråret 2022, hvor kommunerne kan justere deres projekter undervejs. 
  • De deltagende kommuner har i april indsendt hver deres grøn bog, hvor de beskriver deres første idéer til at blive vildere. Læs dem her.
  • Den Danske Naturfond giver vinderen af konkurrencen 1 million kroner til et vildt naturprojekt. Læs mere her.
  • Kommunekonkurrencen er en del af kampagnen 'Sammen om et vildere Danmark', der har til formål at gøre den danske natur vildere til fordel for biodiversiteten. Det skal ske ved at få både kommuner og danskerne generelt til at dyrke, hylde og omfavne den vilde natur. 
  • Biodiversiteten er i tilbagegang overalt i verden. Arter uddør hurtigere end nogensinde før, og 1 millioner dyre- og plantearter er i fare for at uddø. 

Dagen slutter på Naturskolen i Brøndbyskoven, som er et af Brøndby Kommunes aktiver i arbejdet med at eksperimentere og inspirere til udbredelsen af mere vild natur.

- Det handler både om at se nogle af de spændende projekter, der er, men også dele inspiration på tværs af kommunerne, forklarer Lea Wermelin, der peger på, at senest er Hjørring Kommune i Nordjylland med en kampagne for vild natur lykkedes med på et år at firedoble antallet af sommerfugle imens antallet af bier blev fordoblet.

Læs også
Ny klimasø skal sikre Præstø by mod oversvømmelser fra å
Læs også
Ny klimasø skal sikre Præstø by mod oversvømmelser fra å

Her i sendeområdet deltager samtlige kommuner.

Og er man nu allerede blevet nysgerrig på, hvad din kommune gør, så kan kommunernes foreløbige idéer kan læses her. Intet er dog fastlagt, da kommunerne kan udvikle deres idéer helt frem til dystens afslutning i efteråret 2022. Derfor har miljøministeren opfordret kommunerne til at dele et link til en side, hvor man kan følge med i deres vilde indsatser.



Nyhedsoverblik