Mette Frederiksen afviser flere penge til trængte kommuner

Statsminister Mette Frederiksen (S) har i sin redegørelse af rigets tilstand slukket håbet om flere penge til trængte kommuner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.


Opdatering:
Artiklen er opdateret efter interview med Mette Frederiksen.

Regeringen vil lempe skatten, og ifølge finansminister Nicolai Wammen (S) er dansk økonomi bomstærkt.

quote Vi skal have styr på velfærdsbutikken, inden vi giver skattelettelser

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester, Lolland Kommune

Alt imens melder kommuner på stribe om smalhals og nedskæringer i forbindelse med årets budgetforhandlinger, hvilket har fået flere borgmestre til at spørge, om pengene ikke var bedre brugt på at skabe luft i de trængte kommunalbudgetter.

Ved Folketingets åbning har statsminister Mette Frederiksen (S) dog slukket det håb.

- Danmark er et af de lande i Europa, hvor inflationen er faldet mest og hurtigst. Nu er opgaven at holde den nede. Derfor er der grænser for, hvor meget aktivitet der kan være i økonomien næste år, siger hun.

Når der alligevel er plads til at lempe skatten, handler det derimod ifølge statsministeren om, at det er kuren til at imødegå behovet for mere arbejdskraft.

- Det er derfor, at vi senere på året vil foreslå skattelettelser til alle danskere i arbejde. Lønmodtagere med helt almindelige indkomster. Og særligt enlige forsørgere, siger Mette Frederiksen.

Strammet budget over hele linjen

Tirsdag eftermiddag uddyber hun overfor TV2  ØST, at det er begrænset, hvor mange penge, der kan bruges, hvis man samtidig vil holde inflationen nede.

- Der er ikke masser penge. Det er rigtigt, at der er et større økonomisk råderum i de kommende år. Men vi er samtidig nødt til at holde inflationen nede.

Derfor pointerer hun også, at budgettet er strammet alle steder både i kommunerne, staten og i regionerne.

- Og når vi så har fået helt styr på inflationen, så vil vi også have mulighed for at lave nogle større velfærdsinvesteringer.

Velfærd over skattelettelser

Regeringen annoncerede i august 2023, at den med næste års finanslov vil sende 650 millioner kroner ekstra i retning af landets 98 kommuner.

Derudover har Lolland, Guldborgsund, Odsherred og Vordingborg kommuner sammen med 16 andre kommuner fået del i den såkaldte særtilskudspulje på 734 millioner kroner for 2024. Denne pulje er til særligt vanskeligt stillede kommuner.

Ifølge Simon Hansen (S), borgmester i Guldborgsund Kommune, er borgerne mere interesserede i, at kommunerne kan levere den velfærd, de forventer, end at de skal betale en lille pose penge mindre i skat.
Ifølge Simon Hansen (S), borgmester i Guldborgsund Kommune, er borgerne mere interesserede i, at kommunerne kan levere den velfærd, de forventer, end at de skal betale en lille pose penge mindre i skat. Foto: Kasper Jensen - TV2 ØST

Det har dog ikke rokket ved, at kommunerne her i regionen, fra Guldborgsund i syd til Odsherred i nord, ser ind i 2024-budgetter med store besparelser på velfærdsområder som børn, ældre og udsatte.

- Jeg oplever, at borgerne er mere interesserede i, at vi i kommunerne kan levere den velfærd, de forventer, end at de skal betale en lille pose penge mindre i skat, sagde Simon Hansen (S), borgmester i Guldborgsund Kommune, i et interview med Politiken i forbindelse med Socialdemokratiets årsmøde i forrige weekend.

Læs også
Statsministeren giver opsang til S-bagland
Læs også
Statsministeren giver opsang til S-bagland

Politikerne i Guldborgsund Kommune har skullet finde besparelser for over 100 millioner kroner i det, som borgmesteren selv har betegnet som nogle af de sværeste budgetforhandlinger i mange år.

Hæver skatten

Simon Hansens kollega Holger Schou Rasmussen (S) i nabokommunen står med samme udfordring. I Lolland Kommune skal politikerne finde besparelser for 90 millioner kroner.

- Jeg synes, at vi skal have styr på velfærdsbutikken, inden vi giver skattelettelser, sagde han til Politiken.

Økonomien er så presset i flere kommuner, at politikerne har følt sig nødsaget til at sætte de kommunale skatter op.

Læs også
Guldborgsund Zoo sparet væk - lukker efter 90 år
Læs også
Guldborgsund Zoo sparet væk - lukker efter 90 år

Blandt andet i Vordingborg Kommune, hvor kommuneskatten fra næste år stiger med 0,6 procentpoint til 26,3 procent. 

Det har blandt andet været med til at redde Flextur, som for nogle borgere i den store landkommune er eneste transportmulighed.

quote Det er noget vrøvl

Anne Valentina Berthelsen (SF), medlem af Folketinget

Forrige år var Slagelse Kommune under ledelse af borgmester Knud Vincents (V) ude i samme manøvre, hvor skatten blev sat op med 0,5 procentpoint til 25,6 procent for at få enderne i budgettet til at nå sammen.

Savner fokus på landdistrikternes problemer

I kølvandet på statsministerens tale har TV2 ØST talt med Jacob Jensen (V), medlem af Folketinget og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.

Folketingsmedlem og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V), der er valgt i Sjællands Storkreds, er uenig i borgmestrenes kritik.
Folketingsmedlem og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V), der er valgt i Sjællands Storkreds, er uenig i borgmestrenes kritik. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Han er uenig i den kritik, som borgmestrene stiller op.

- Jeg køber ikke den præmis, der er blevet stillet op, at det er enten eller, siger han og tilføjer:

- Det skal kunne betale sig i højere grad at arbejde – hvilket man kan opnå ved at give en skattelettelse.

- Men der er også en risiko for, at vi overopheder vores samfund i almindelighed, tilføjer han og peger på, at det derfor er nødvendigt at holde igen.

Folketingsmedlem Anne Valentina Berthelsen (SF), der er valgt i Sjællands Storkreds, mener at risikoen for inflation er mindre ved investeringer i velfærd frem for skattelettelser.
Folketingsmedlem Anne Valentina Berthelsen (SF), der er valgt i Sjællands Storkreds, mener at risikoen for inflation er mindre ved investeringer i velfærd frem for skattelettelser. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

SF’eren Anne Valentina Berthelsen er uenig.

- Det er noget vrøvl, konstaterer hun om ministerens svar og siger videre:

- Når vi holder balance i dansk økonomi – og det skal vi – og sørger for, at vi ikke puster unødigt til inflationen. Det kunne vi undgå ved ikke at give skattelettelser samtidig med at vi investerer i vores velfærd.

Susie Jessen, medlem af Danmarksdemokraterne og valgt i Sjællands Storkreds, mener at kommunernes udfordringer handler om mere end et opgør mellem velfærd eller skattelettelser. Hun efterlyser en generel landdistriktspolitik.
Susie Jessen, medlem af Danmarksdemokraterne og valgt i Sjællands Storkreds, mener at kommunernes udfordringer handler om mere end et opgør mellem velfærd eller skattelettelser. Hun efterlyser en generel landdistriktspolitik. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Susie Jessen – medlem af Danmarksdemokraterne – peger på, at borgmestrene italesætter et problem, som taler ind i en større udfordring.

- Jeg mener, det langt hen ad vejen er svært at tale skat-velfærd uden også at tale om, at landdistrikterne halter efter med faldende befolkningstal, dårlig infrastruktur og skoler, der lukker, siger hun og tilføjer:

- Den diskussion mangler jeg herinde på Christiansborg, jeg mangler fokusset på landdistrikterne.

Læs også
Forslag om højere kørselsfradrag vækker kritik: - Det er symbolpolitik
Læs også
Forslag om højere kørselsfradrag vækker kritik: - Det er symbolpolitik

Regeringens forslag om skattelettelser er en del af udspillet til de kommende finanslovsforhandlinger, ligesom det også er en del af regeringsgrundlaget.



Nyhedsoverblik