Laveste antal indbrud i private boliger i over 35 år - se tallene fra din kommune her

Årvågne naboer er en væsentlig årsag til, at indbrudstyve i langt højere grad holdes fra døren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

2019 blev et godt år for danskerne, når det kommer til at have deres bolig for sig selv. 

Fjerde kvartal 2019 bød på rekordfå anmeldte indbrud i private boliger, og samlet set viser nye tal, at danskerne i 2019 anmeldte det færreste antal indbrud i 35 år. Det skriver Bo trygt, der har kigget på nye tal fra Danmark Statistik. Bo trygt arbejder sammen om at forebygge indbrud med Trygfonden, Foreningen Realdania, Videnscentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.

Samlet set blev der begået 24.553 indbrud i 2019, og vi skal tilbage til begyndelsen af 1980’erne for at finde så få anmeldelser om indbrud. 

quote Ring til politiet, henvend jer med selv de små ting. En del af et registreringsnummer, en farve på bilen, så stykker vi det sammen. 

John Jensen, vicepolitiinspektør, Midt- og Vestsjællands Politi 

Det er vicepolitiinspektør i Midt- og Vestsjællands Politi, John Jensen, glad for.  

-  Et indbrud er ét for meget. Det er utrygsskabende, så jeg er glad for, at der er færre indbrud. 

Størst er faldet i Ringsted Kommune, som ligger i Vestsjællands Politikreds. Her er indbrudstallet mere end halveret fra 284 indbrud i 2016 til 128 indbrud i 2019. 

Netop i Ringsted fortæller John Jensen, at de havde en god oplevelse med, at nogle borgere henvendte sig hurtigt til politiet, som så rykkede ud og anholdt indbrudstyvene og fandt frem til tyvekosterne. Derfor kommer han med en opfordring til borgerne om at henvende sig oftere til politiet. 

- Ring til politiet, henvend jer med selv de små ting. En del af et registreringsnummer, en farve på bilen, Så stykker vi det sammen. 

Stevns er den kommune i vores sendeområde, hvor der sker færrest indbrud. 102 gange anmeldte borgere indbrud i 2019 mod 151 i 2018. 

Nabohjælp virker

Ifølge vicepolitiinspektør John Jensen skyldes faldet generelt, at folk er blevet bedre til at holde øje med hinandens ting.

quote Jeg klapper i min små hænder – nabohjælp virker bare.

Torben Jensen, Strøby Egede

I følge ham, kan en indbrudstyv simpelthen mærke, hvis han kommer i et område, hvor folk holder øje med, hvem der kommer og går. 

Og holde øje er de gode til Strøby Egede i Stevns Kommune, der har færrest indbrud af alle vore 12 kommuner.

I december besøgte TV2 ØST byen, som har haft stor glæde af nabohjælp, hvor borgerne holder øje både med hinanden og hinandens boliger. Nyheden om det faldende indbrudstal bliver også mødt med glæde. 

- Jeg klapper i min små hænder – nabohjælp virker bare, siger Torben Jensen. Vi har slet ikke indbrud mere herude. Jo, ét sidste år, og det fik bare flere til at melde sig som nabohjælpere.

Og der er kommet mange nabohjælpere til de seneste år med Holbæk Kommune som topscorer med 1350 nabohjælpere. 

I Torben Jensens grundejerforening i Strøby Egede er halvdelen nu tilmeldt nabohjælp, og det har givet et helt nyt sammenhold blandt naboerne. 

- Det har været fantastisk. Folk har lært hinanden at kende, de holder øje og snakker mere sammen. For fem år siden kendte man kun dem, der boede lige ved siden af. I dag kender vi også dem på nabovejene, og så er der lige en der spørger, om man ikke kan køre sin bil ind i hans indkørsel, fordi han skal på ferie. Det virker bare.

Bedre sikring og mere overvågning

Generelt er danskerne også blevet bedre til at sikre sig mod indbrud. Det hjælper ganske enkelt at gøre det sværere for tyvene at trænge ind ved at sikre døre og vinduer. Mange har også sat videokameraer op, men ifølge vicepolitiinspektør, John Jensen hjælper videoovervågning ikke meget.

- Tyvene er som regel ligeglade med videoovervågning. Hvis de kan komme ind, skal de bruge meget få minutter på at begå selve indbruddet.

Det hjælper derimod blandt andet at tænde lys uden for huset og ringe 114 ved mistanke om indbrud. 

- Klip hækken ned, så man kan holde øje med hinandens haver og huse, og gør det svært for indbrudstyven at komme ubemærket ind, siger vicepolitiinspektør John Jensen. 

Gode råd - også når vinterferien venter lige om hjørnet.  

Rigspolitiets 5 vigtigste råd mod indbrud: