Kommunerne hungrer efter sosu'er: - Man skulle kigge på lønniveauet

Der er stadig store rekrutteringsudfordringer på social- og sundhedsområdet. I Guldborgsund betyder sosu-manglen, at medarbejderne må løbe stærkt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sjældent har social- og sundhedspersonale været så eftertragtede, som de er lige nu.

Kommunerne oplever store rekrutteringsudfordringer på social- og sundhedsområdet, og antallet af stillingsopslag er usædvanligt højt. Det skriver Fagbladet FOA.

I Guldborgsund Kommune mener borgmester John Brædder, at der specielt er én ting, man kan gøre for at løse problemet:

quote De udfører én af vores vigtigste kerneopgaver, og det burde afspejles i lønnen

John Brædder, borgmester i Guldborgsund Kommune

- Det her bør jeg måske ikke sige som borgmester, men hvis det stod til mig, så skulle man kigge på lønniveauet. Mange vælger jobbet, fordi de gerne vil have den nære kontakt med andre mennesker, men der er jo heller ikke nogen med respekt for sig selv, der ikke skæver til lønnen. De udfører én af vores vigtigste kerneopgaver, og det burde afspejles i lønnen, siger John Brædder til Fagbladet FOA.

Ekstraordinært mange stillingsopslag 

Der blev i 2019 slået 12.757 stillinger op på social- og sundhedsområdet på landsplan, hvoraf langt størstedelen blev slået op af kommunerne. Det er 4.539 flere end i 2017, viser tal fra FHs jobdatabase AMOS.

Læs også
Sundhedsvæsenet mangler hænder - derfor skal der arbejdes på tværs af faggrupper
Læs også
Sundhedsvæsenet mangler hænder - derfor skal der arbejdes på tværs af faggrupper

Samtidig med at antallet af stillingsopslag er ekstraordinært højt, så ender en stor del med ikke at blive besat. 34 procent af stillingsopslagene for social- og sundhedshjælpere var i sidste halvår af 2019 forgæves, og for social- og sundhedsassistentstillinger var tallet 29 procent. Det viser den seneste rekrutteringsrapport fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Kommunerne bør have strategi for rekruttering

En forgæves rekruttering defineres som, at stillingen enten ikke blev besat, eller at den blev besat af en person, som ikke havde de ønskede kvalifikationer.

Torben Hollmann, der er formand for social- og sundhedssektoren i FOA, mener, at der er meget kommunerne kan gøre for at tiltrække personale.

quote Vi trækker meget på vikarer, og det er ikke en langtidsholdbar løsning

John Brædder, borgmester i Guldborgsund Kommune

- Der er en hel vifte af initiativer, som kommunerne selv kan igangsætte. Det vigtigste er, at de sørger for at have en synlig og sammenhængende strategi for, hvordan de vil håndtere rekrutteringsudfordringen, siger Torben Hollmann.

Hånd, ældre, ældrepleje, plejecenter, sosu,
Læs også
KL vil have sosu-hjælpere til at arbejde en time mere
Hånd, ældre, ældrepleje, plejecenter, sosu,
Læs også
KL vil have sosu-hjælpere til at arbejde en time mere

I Guldborgsund Kommune betyder sosu-manglen, at medarbejderne løber rigtig stærkt, fortæller borgmesteren:

- Specielt om sommeren oplever vi et pres, da vi har et sommerhusområde, hvor der kommer flere ældre, som skal bruge hjælp. Vi trækker meget på vikarer, og det er ikke en langtidsholdbar løsning, fordi det koster mere på bundlinjen i sidste ende, siger borgmester John Brædder.


Nyhedsoverblik