Sundhedsvæsenet mangler hænder - derfor skal der arbejdes på tværs af faggrupper

Stigende arbejdspres og færre ressource i Sundhedsvæsenet. Fremtidens muligheder i Region Sjælland blev diskuteret i Ringsted onsdag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der mangler hænder over alt i sundhedsvæsnet. 

Samtidig er der et stigende arbejdspres og færre ressourcer.  Store udfordringer - som i onsdag blev diskuteret i Ringsted.

Det var Region Sjælland, der havde inviteret til konference på Sørup Herregård om fremtidens sundhedsvæsen. Her blev der snakket om, hvordan medarbejdernes kompetencer bliver bedre udnyttet.

quote Vores sundhedsudfordringer, både på samfunds- og individniveau, bliver stadig mere komplekse

Morten Hyllegaard, specialist i velfærdsudvikling fra udviklingsbureauet BETA

Det kan blandt andet ske ved at arbejde mere på tværs, så eksempelvis SOSU-assistenterne kan hjælpe med at løse sygeplejerskernes arbejde. 

Mere samarbejde på tværs

Der er brug for at gøre tingene anderledes i fremtiden - lyder det fra eksperterne: 

- Vores sundhedsudfordringer, både på samfunds- og individniveau, bliver stadig mere komplekse. Og så er udfordringen, at hvis vi forsøger at låse opgaven, som vi gjorde engang, er det ikke sikkert, vi forstår, hvad det er for et sundhedsproblem, vi skal løse, siger Morten Hyllegaard, specialist i velfærdsudvikling fra udviklingsbureauet BETA. 

Derfor bliver de forskellige faggrupper nødt til at arbejde mere sammen. 

Sygeplejerske Steen Sejrsbøl Nielsen
Læs også
Nyt videncenter hjælper personer med kroniske sygdomme
Sygeplejerske Steen Sejrsbøl Nielsen
Læs også
Nyt videncenter hjælper personer med kroniske sygdomme

Det har man også erkendt hos Region Sjælland, der har sat stor fokus på det tværfaglige samarbejde under overskriften Slip potentialet løs

Det kan nemlig skabe mere tilfredse medarbejdere og samtidig øge kvaliteten: 

- Jeg håber, at vores medarbejdere vil blomstre på en ny måde, at det bliver rigtig attraktivt at blive i sin stilling i Region Sjælland, fordi man får lov til at udnytte de fagligheder, man har, på en helt ny og spændende måde, siger Gitte Simoni (DF), formand for udvalget for arbejdsmiljø og rekruttering.

På Slagelse Sygehus samarbejder faggrupper på tværs

Et af de steder, hvor de allerede blomstrer, er på Ortopædkirurgisk Ambulatorium på Slagelse Sygehus.
Her har de nedbrudt grænserne mellem faggrupperne - præcis som foreslaget lyder, så læger, sygeplejersker og SOSU-assistenter arbejder endnu tættere sammen - og når der er travlt, dækker de endda ind for hinanden.

quote Her hos os arbejder vi hele tiden med at sige, hvordan kan vi hjælpe hinanden

Mette Staffe, social- og sundhedsassistent, Slagelse Sygehus

- Her hos os arbejder vi hele tiden med at sige, hvordan kan vi hjælpe hinanden, både fra læge til sygeplejerske og fra sygeplejerske til assistent. Så vi får det til at løbe rundt, for vi er presset, og der er dage med sygdom, hvor der kommer til at mangle nogle medarbejdere, siger Mette Staffe, social- og sundhedsassistent, Slagelse Sygehus.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Her hos os arbejder vi hele tiden med, hvordan kan vi hjælpe hinanden, siger Mette Staffe, social- og sundhedsassistent, Slagelse Sygehus.
- Her hos os arbejder vi hele tiden med, hvordan kan vi hjælpe hinanden, siger Mette Staffe, social- og sundhedsassistent, Slagelse Sygehus. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Det handler om at frigive ressourcer og lade alle medarbejder udnytte deres fulde potentiale. Det lyder fint - men det kræver mest af alt en afsnitsleder, der har et indgående kendskab til medarbejderne.

Slagelse Sygehus
Læs også
Patienter i slagsmål på Slagelse Sygehus
Slagelse Sygehus
Læs også
Patienter i slagsmål på Slagelse Sygehus

- Jeg ved, hvem der kan hvad, og hvad vi kan gøre, og hvem vi kan sætte ind. Så det kører faktisk meget glidende, når man først er i det, siger Lone Dixen, afsnitsleder på Ortopædkirurgisk Ambulatorium, Slagelse Sygehus.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det kræver mest af alt en afsnitsleder, som Lone Dixen, der har et indgående kendskab til medarbejderne.
Det kræver mest af alt en afsnitsleder, som Lone Dixen, der har et indgående kendskab til medarbejderne. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Stor mangel på social og sundhedsassistenter

Ifølge afsnitslederen giver det glidende samarbejde også en høj arbejdsmoral og et lavt sygefravær.

Og så giver det et smil på læben hos fagbevægelsen FOA.

quote Vi skal uddanne 10.000 social og sundhedsassistenter om året for at følge med, og det tal er vi bestemt ikke op på i øjeblikket

Torben Hollmann, formand for Social- og sundhedssektoren FOA

- Hvis man har et godt eksempel, som man har her, hvor en afdelingsledelse, der er fremadsynet og som kigger på, hvilke kompetencer, der er til stede og bruger de Social- og Sundhedsassistenter, der er, så skal det smitte af på de andre afdelinger på sygehuset, siger Torben Hollmann, formand for Social- og sundhedssektoren FOA.

Hånd, ældre, ældrepleje, plejecenter, sosu,
Læs også
KL vil have sosu-hjælpere til at arbejde en time mere
Hånd, ældre, ældrepleje, plejecenter, sosu,
Læs også
KL vil have sosu-hjælpere til at arbejde en time mere

 Artiklen fortsætter under billedet.

Ifølge FOA vil der i 2028 mangle omkring 41 tusind social og sundhedsassistenter og -medhjælpere.
Ifølge FOA vil der i 2028 mangle omkring 41 tusind social og sundhedsassistenter og -medhjælpere. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Ifølge FOA vil der i fremtiden blive endnu mere rift om social og sundhedsassistenterne. Fagforbundets beregninger viser, at der i 2028 vil mangle omkring 41 tusind social og sundhedsassistenter og -medhjælpere.

- Vi skal uddanne 10.000 om året for at følge med, og det tal er vi bestemt ikke op på i øjeblikket, siger Torben Hollmann.

EUC Nordvestsjælland vil uddanne flere SOSU

På Allikelund Gymnasium i Kalundborg håber de på, at de fra sommerferien kan være med til at løse problemet. Planerne om at uddanne SOSU-assistenter her på skolen mangler bare den endelige godkendelse fra Region Sjælland.

- Vi krydser jo fingre for, at der kunne komme to fyldte klasse, det vil sige 40 elever. Men vi bliver også rigtig glade det første år, hvor der forhåbentlig kommer SoSU, kan have én klasse, siger Malene Grandjean, gymnasiedirektør, EUC Nordvestsjælland.

sygehus.jpg
Læs også
Stor mangel på sygeplejersker: Absalon opretter ekstra pladser
sygehus.jpg
Læs også
Stor mangel på sygeplejersker: Absalon opretter ekstra pladser

På Ortopædkirurgisk Ambulatorium i Slagelse hilser de flere SOSU-assistenter velkommen i faget. Og ifølge de erfarne på området - kan de godt glæde sig.

- Jeg føler, jeg har fået meget mere ansvar på en eller anden måde og flere opgaver, siger gymnasiedirektør Malene Grandjean.


Nyhedsoverblik