Kommuner kæmper om kæmpe trold

Ivan Evigvår har boet på Stejlepladsen i Københavns Sydhavn siden 2020. Nu skal han have et nyt hjem, da der skal bygges på hans gamle adresse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I de sjællandske kommuner foregår der lige nu en kamp om at få trolden Ivan Evigvår til byen. Væbnet med gode argumenter og en spektakulær lokation er flere kommuner klar til at gøre, hvad de kan for at få trolden til at beskytte netop deres lokalområde.

Ivan Evigvår har boet på Stejlepladsen i Københavns Sydhavn siden 2020, men da der nu skal bygges, skal trætrolden nu flyttes.

Det er kunstneren Thomas Dambo, der står bag trætrolden, der er en del af udstillingen Den Kæmpestore Troldefolkefest, hvor trætrolde bliver udstillet i hele verden.

quote En trold kunne være et sjovt supplement.

Henrik Hvidesten (V), borgmester, Ringsted Kommune.

Ringsted Kommune er en af flere kommuner, der har budt ind på trolden, og her synes borgmester Henrik Hvidesten, at det vil være oplagt at placere trætrolden langs deres 25 kilometer lange oplevelsessti. 

- Der er i forvejen mulighed for at opleve landskabet og deltage i foreningslivet, og at der så også kunne være en mulighed for at finde en trold kunne være et sjovt supplement, siger Henrik Hvidesten (V).

Kæmpe trold
Foto: Leif Danielsen - TV2 Lorry

Elvere og kintekonger

Udover at Ringsted Kommune synes, at det kunne være et sjovt supplement, er TV2 ØST bekendt med fem andre kommuner i sendeområdet, der synes det samme. De har også skrevet en ansøgning for at få Ivan Evigvår til at vogte hos dem. 

Nogle kommuner har været i tvivl, mens private også har sendt ansøgninger. 

- Der er jo en masse sagn i forvejen om Stevns. Der er jo både elvere og klintekonger, så der tænker vi, at det kunne være fint at få en trold med ned også, som en del af den fortælling, siger borgmester i Stevns Kommune Henning Urban Dam Nielsen (S).

Læs også
Klintekongen og elverfolket skal på museum på Stevns
Læs også
Klintekongen og elverfolket skal på museum på Stevns

Borgmesteren oplyser, at kommunen i deres ansøgning forestiller sig, at Ivan Evigvår skal vogte over Tryggevælde Ådal.

I alt har kunstneren Thomas Dambo og hans hold modtaget omkring 500 ansøgninger om trætrolden. En del af dem er fra Danmark, men der er også internationale ansøgninger imellem.

Ringsted oplevelsessti er 25 kilometer lang.
Ringsted oplevelsessti er 25 kilometer lang. Foto: TV2 ØST

Holbæks Grønne Lunge

Thomas Dambo oplyser, at de i deres valg af et nyt hjem til Ivan Evigvår lægger vægt på, at dem, der får trolden, vil være i stand til at tage sig af den og eksempelvis at klippe Ivans negle - skulle det blive nødvendigt. Den del mener netop Holbæk Kommune, at de kan tjekke af i Holbæks Grønne Lunge.

- Da vi så muligheden for at lægge billet ind på Ivan, tænkte vi, at vi har et rigtig godt område og i beskrivelsen skulle man også beskrive, hvad Ivan skulle passe på, og der var det jo nærlæggende, at han skulle passe på fem shelterpladser og cirka 70 kronede dyr af forskellige arter, siger Petter Bak, der er friluftsinstruktør på Holbæks Grønne Lunge.

Selvom Ringsted har en oplevelsessti, Holbæk har Holbæks Grønne Lunge, og Stevns har elvere, mener Frederik Cordes fra Guldborgsund Kommune ikke, at det overgår Bøtø Naturpark. 

quote Vi har et spændende område, som vi er ved at udvikle, og så synes vi jo, at trolden kan binde det sammen med fortællingen om kæmpeskoven.

Frederik Cordes, Center for Teknik & Miljø, Guldborgsund Kommune

Guldborgsund Kommune har tidligere prøvet at rejse penge til at få bygget en af Thomas Dambos kæmpetrolde.

- Vi har en masse turister i området. Vi har et spændende område, som vi er ved at udvikle, og så synes vi jo, at trolden kan binde det sammen med fortællingen om kæmpeskoven, siger Frederik Cordes fra Center for Teknik & Miljø i Guldborgsund Kommune.

Bøtøskoven
Bøtøskoven Foto: Guldborgsund Kommune

Kæmpeskoven er et areal på 2,5 hektar, som er blevet beplantet med afkom fra kæmpeegene på Lolland-Falster.

- Men på den måde indgår vi jo ikke i en konkurrence med de andre, siger Frederik Cordes.

- Thomas Dambo må jo vurdere, hvor den skal hen.

Det er ikke længere muligt at sende en ansøgning om at blive Ivan Evigvårs nye hjem. Nu vil Thomas Dambo og hans hold vurdere, hvem de ser som mulige kandidater.


Nyhedsoverblik