Idris Farzads familie bor i Kabul: - Vi er meget utrygge ved, hvad der kommer til at ske

Fra Næstved, mange tusinde kilometer væk fra sin familie, følger Idris Farzads uroligt med i de dramatiske begivenheder i Afghanistan.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mange har de seneste døgn fulgt den dramatiske udvikling i Afghanistan, og for afghansk fødte Idris Farzad har situationen med Talibans overtagelse af magten i landet, været særlig barsk at være vidne til.

Flere af hans familiemedlemmer bor nemlig stadig i landets hovedstad, Kabul, hvorfra mange af de seneste dages voldsomme billeder stammer fra.

quote Afghanerne har været gennem nogle af de forfærdeligste døgn

Idris Farzad, Næstved

- Afghanerne har været gennem nogle af de forfærdeligste døgn – og det var nogle dage, hvor vi ikke har sovet ret meget for at følge med i, hvad der sker dernede – og vi er meget utrygge ved, hvad der kommer til at ske i Afghanistan i fremtiden, fortæller Idris Farzad.

Selv kom han til Danmark i 2001 efter at være blevet forhindret i at rejse tilbage til Afghanistan efter et udvekslingsophold.

I dag bor han med sin kone og to børn i Næstved. Men hans forældre og søskende bor stadig i Kabul.

20 år har lært afghanerne meget

Situationen i Afghanistan med Talibans overtagelse af magten i landet kommer kort tid efter, at de internationale styrker har trukket sig ud af landet efter 20 års tilstedeværelse.

Man kunne måske derfor fristes til at tro, at Idris Farzad er blandt dem, der føler, at de seneste 20 års militære indsats i landet har været spildte kræfter – men sådan forholder det sig på ingen måde, lader han forstå:

- Afghanerne har fået rigtig meget gavn af at leve under de 20 år, hvor mange piger har fået en uddannelse og mange kvinder har åbnet egen virksomhed. Og afghanerne har fået en masse viden om verdenssamfundet.

- Så det har slet ikke været forgæves. Afghanerne er blevet meget mere modige, om man er politiker eller skolelærer – og de kan ytre sig og lave sjov med politikerne – så der er kommet en hel palet af muligheder for de afghanere, som har boet i Afghanistan de sidste 20 år, tilføjer Idris Farzad.

Læs også
Veteraner rystede over billeder fra Afghanistan: - Det er skrækkeligt
Læs også
Veteraner rystede over billeder fra Afghanistan: - Det er skrækkeligt

Han er i dag formand for Dansk-Afghansk Forening – en forening med 75 medlemmer, som han står i spidsen for sammen med forkvinde Raihanna Sayed.

Raihanna Sayed har ikke selv boet i Afghanistan, men er ligesom Idris Farzad dybt bekymret for, hvad der nu kommer til at ske for de mange afghanere, som stadig bor i landet.
Raihanna Sayed har ikke selv boet i Afghanistan, men er ligesom Idris Farzad dybt bekymret for, hvad der nu kommer til at ske for de mange afghanere, som stadig bor i landet. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Hun har ikke selv boet i Afghanistan, men er ligesom Idris Farzad dybt bekymret. Især er hun bekymret for piger og kvinders rettigheder, nu hvor Taliban har taget magten.

- Det er et kæmpe rod, for talibanerne udtaler, at kvinder og piger stadig kan gå i skole og der vil ikke ske, dem noget, men afghanerne har, fra før amerikanerne kom for 20 år siden, været igennem det hele en gang – så de er alle i panik over, hvad der kommer til at ske. De tror ikke rigtigt på talibanerne.

De internationale styrker herunder Danmark har gennem sommeren trukket sig tilbage, og kort tid efter er Taliban rykket hastigt frem, senest med overtagelsen af landets hovedstad Kabul for to dage siden.


Nyhedsoverblik