Veteraner rystede over billeder fra Afghanistan: - Det er skrækkeligt

Efter 20 års militærindsats står danske soldater tilbage med en følelse af ærgrelse og skuffelse over det, som sker i disse dage i Afghanistan.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Danske soldater har siden 2002 bidraget til den danske indsats i Afghanistan. Mange af dem kan i disse dage med frustration se til, hvordan Taliban på kort tid har overtaget magten, efter de internationale styrker i løbet af sommeren har trukket sig ud af landet.

Billeder af desperate afghanere, der forsøger at komme med amerikanske fly, har hele mandagen præget billederne på tv, og Peter Amnitzbøl Rasmussen, der er formand for Danske Veteraner, Lolland-Falster & Møn, begræder situationen.

quote Jeg synes bare, det er synd, nu når vi har givet dem friheden

Martin Aaholm, veteran

Han har været i Afghanistan otte gange – og foruden minderne om et smukt land, og de oplevelser, han tog del i - sidder han i dag tilbage med en omfattende viden om de missioner, danske soldater var med til at gennemføre.

- Det er skrækkeligt, for nu har vi investeret 20 år i det, så det bryder jeg mig ikke om at se, siger han og tilføjer:

- De billeder, vi ser lige nu, med at de løber rundt og klamrer sig til fly, det er bindegalt.

Peter Amnitzbøl Rasmussen har været i Afghanistan otte gange.
Peter Amnitzbøl Rasmussen har været i Afghanistan otte gange. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Skuffet over afghanerne

I alt 12.000 danskere har været udsendt til Afghanistan – her blandt også soldater fra Antvorskov og Vordingborg kaserner. I alt mistede 44 danske soldater livet i forbindelse med den mission, som blev ført an af USA med blandt andet dansk deltagelse i 2001 efter terrorangrebene mod USA den 11. september samme år.

Martin Aaholm fra Stubbekøbing var afsted for Danmark i 2009. Han er stolt over sin egen indsats, men missionen kostede ham også dyrt – han mistede dele af højre arm og begge ben.

Han står i dag frustreret og ser på det, som nu sker.

- Jeg har svært ved at se, vi har opnået noget mål, vi har sat os – udover at Osama Bin Laden er blevet fjernet. Alle de andre med at først skulle nedkæmpe Taliban, det kan I se, det har vi ikke gjort, også derefter opbygge et demokrati og frit land, det kan I også se, det har vi heller ikke gjort.

Allermest skuffet er han dog over, at afghanerne selv ikke har gjort større modstand mod Taliban.

quote Det er ærgerligt – bund ærgerligt, at vi i øjeblikket er vidner til det, vi ser

Per Amnitzbøl formand for Danske Veteraner, Lolland-Falster & Møn

- Jeg synes bare, det er synd, nu når vi har givet dem friheden, givet dem muligheden for at kunne stemme og starte butikker og ikke leve under det regime, som Taliban er, at de så bare vælger at kaste det hele på gulvet, når de har muligheden for at kæmpe for det.

20 år med tilnærmelsesvis fred

Kritiske røster mener, at Danmarks indsats nærmest har været forgæves, når man ser hvad der nu sker i Afghanistan. Men den påstand er Per Amnitzbøl Rasmussen uenig i.

Peter Amnitzbøl Rasmussen kalder de seneste dages begivenheder for "bund ærgerlige", men han fremhæver også, at danske soldater har været med til at opretholde 20 år med tilnærmelsesvis fred og ro i landet.
Peter Amnitzbøl Rasmussen kalder de seneste dages begivenheder for "bund ærgerlige", men han fremhæver også, at danske soldater har været med til at opretholde 20 år med tilnærmelsesvis fred og ro i landet. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

- Man har meget travlt med, at nu skal man gøre regnskabet op, og hvis skyld er det, og det kunne ikke nytte noget. Men jo. Der har været fred i 20 år. Der har været en hel generation, som er opvokset og uddannet i tilnærmelsesvis fred og ro – og det er dem, der skal være med til at bære samfundet fremover, siger han.

Læs også
Afdød soldat får vej opkaldt efter sig: - Vi er glade for, at Mikkel bliver mindet
Læs også
Afdød soldat får vej opkaldt efter sig: - Vi er glade for, at Mikkel bliver mindet

Han hæfter sig ved, at Al-qaeda nærmest er udryddet, og han tror på at landet trods alt står bedre nu end før krigen.

De danske soldater gjorde hvad de skulle, indtil de blev kaldt hjem:

- Det er ærgerligt – bundærgerligt, at vi i øjeblikket er vidner til det, vi ser. Men på et tidspunkt, skulle vi jo ud, siger Per Amnitzbøl Rasmussen.


Nyhedsoverblik