Her kan du henvende dig, hvis du bliver stalket eller selv stalker 

Er du udsat for stalking, eller stalker du selv? Så er der hjælp at hente.  

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Stalking handler ikke bare om en, der sender nogle blomster eller sms’er og ringer op. Det er ikke for sjov. Det er vold på linje med psykisk vold og minder meget om det, og det er rigtigt alvorligt, siger Lise Linn Larsen. 

Hun er direktør for Dansk Stalking Center, som omkring 1.500 personer årligt ringer til for at få hjælp. Cirka 10 procent er mænd, mens resten er kvinder.  

Stalking beskriver en adfærd, hvor en person bliver ved med at kontakte eller chikanere en anden, hvor kontakten er uønsket. For at der skal være tale om stalking, skal den udsatte have sagt fra overfor kontakten, mens henvendelserne samtidig bliver ved – og der dermed tegner sig et systematisk mønster.  

Når du bliver udsat for stalking 

Hvis du er udsat for stalking, som kan være alt fra kærlighedserklæringer til trusler, så er der hjælp at hente hos Dansk Stalking Centers gratis og anonyme telefonrådgivning på: 25 17 73 74.  

UDSAT FOR STALKING? 

Ifølge Dansk Stalking Center kan stalking have mange ansigter.  

Stalking kan forekomme i form af: 

 • Forfølgelse og overvågning 

 • Telefonopkald, mails, Messenger-beskeder, breve og sms´er 

 • Uønskede gaver 

 • Hærværk og trusler 

 • Beskeder givet gennem andre personer 

 • Digital chikane som oprettelse af falske profiler, billeddeling og hævnporno 

 Se Dansk Stalking Centers video om stalking: 

Når du stalker 

Mange oplever en fornemmelse af at være fanget i en kaotisk desperation, hvor temperament og følelser tager magten. Det har betydning for ens mønstre af handlinger, som man ikke kan stoppe. 

Sådan beskriver Dansk Stalking Center blandt andet følelsen, når man pludselig ser sig selv stalke en anden person. Det sker særligt i forbindelse med et brud og afvisninger, hvor man kan opleve kaos, desperation og jalousi.  

For nogle kan de resultere i, at de opfører sig på måder, som de har svært ved at stoppe igen. Det kan føles afgørende at få kontakt til personen – hele tiden.  

Hvis du kan genkende dig selv, så kan du få gratis hjælp ved at ringe til Dansk Stalking Centers telefonlinje på 27 60 40 16. Det er uforpligtende at kontakte centeret. 

Stalker du?

Når du er pårørende

Som pårørende kan man have lyst til at involvere sig ved at kontakte og opsøge vedkommende, der stalker. Men ifølge Dansk Stalking Center kan det ofte have en uønsket effekt - nemlig at det kan fremprovokere mere stalking. 

Derfor har Dansk Stalking Center nogle råd til, hvordan man i stedet kan gøre noget: 

 • Hjælp til afskærmning og nulkontakt
 • En anerkendende og imødekommende tilgang til situationen
 • At få overblik over situationen – herunder indsamling af beviser
 • Hjælp til praktiske gøremål
 • At acceptere, at der ofte ikke er hurtige løsninger

Er du pårørende?