Her er regler og vejledning om brug af mundbind i den kollektive trafik

Fra lørdag den 22. august er det et krav, at alle over 12 år bærer mundbind i den kollektive trafik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Husk mundbind, hvis du skal med bus, tog, færge, metro, flextrafik eller taxi i weekenden.

Fra i morgen lørdag er det nemlig et krav at bære mundbind i den kollektive trafik i Danmark.  

Hidtil har det været en anbefaling af bruge mundbind i den offentlige trafik i myldretiden, men fra lørdag den 22. august er det altså et krav.

Kravet kommer til at gælde på alle tider af døgnet og for personer, der er over 12 år gamle.

Folk over 12 år, der lider af astma eller har andre vejrtrækningsproblemer er dog undtaget, og kravet gælder heller ikke for folk med fysisk svækkelse, der gør, at de ikke kan bære mundbind eller visir.

Her kan du se Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm demonstrere, hvordan man bruger et engangsmundbind.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Grafik: Nick Abildgaard

Et godt stofmundbind er bedre end intet mundbind

En omfattende test af ni engangsmundbind og seks genanvendelige stofmundbind, som Teknologisk Institut har foretaget for dagbladet Politiken, viser, at engangsmasker er bedre til at filtrere partikler fra end de stofmundbind, der er med i testen.

quote Det kan godt være, at vi på et tidspunkt er nødt til at indføre krav om mundbind andre steder,

Mette Frederiksen (S), statsminister

Men et godt stof mundbind er bedre end intet mundbind, skriver Sundhedsstyrelsen på deres hjemmeside.

Der skal dog tages forbehold for, at testen kun afprøver materialet. Det tester altså ikke, hvordan mundbindene slutter tæt i den virkelige verden.

I sidste uge meldte statsminister Mette Frederiksen (S) ud på et pressemøde, at kravet om mundbind ville blive indført fra den 22. august.

Kravet blev ikke indført med øjeblikkelig virkning, for butikkerne skulle have mulighed for at få fyldt hylderne op, og folk skulle have tid til at nå at få købt et mundbind.

Sådan bruger man mundbind korrekt:

  • Mundbind skal leve op til en række krav for at beskytte mod sygdom. Det gør hjemmelavede mundbind højst sandsynligvis ikke, og derfor advarer Sikkerhedsstyrelsen mod hjemmelavede mundbind, som kan give en falsk tryghed.

 

  • Det anbefales at bruge enten medicinske mundbind eller åndedrætsværn, der begge vurderes at beskytte mod både at blive smittet og smitte andre. De kan ofte købes på apoteker og i visse butikker.

 

  • Man bør ikke bruge mundbind eller maske som erstatning for god hygiejne, at holde afstand eller andre tiltag til at forebygge smitte. Det skal ses som et supplement.

 

  • Hvis man vil mindske smitterisikoen, er det mere effektivt at isolere sig selv, holde mindst en meters afstand og holde god hygiejne.

 

  • Når man tager mundbindet på, skal man have rene hænder, og man bør ikke røre for meget ved det undervejs. Find forsiden - det er typisk den farvede side. Mundbindet skal dække næse og mund og sidde tæt.

 

  • Bliver mundbindet vådt eller beskidt, skal det skiftes. Det bør skiftes, hvis der kommer fugtskjolder.

 

  • Hvis det ikke bruges korrekt, kan det øge smitterisikoen, så man smitter sig selv eller andre med det. Det samme gælder, hvis man rører meget ved mundbindet.

 

  • I Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen at bruge mundbind, hvis man er smittet, er i nær kontakt til en smittet eller har symptomer på coronavirus, og hvis man skal bryde sin isolation ved eksempelvis at tage på hospitalet, til test eller lignende.

 

  • Også på vej hjem fra eksempelvis lufthavn efter rejse i et højrisikoområde, og hvis man skal tæt på en pårørende, der er i øget risiko for et svært sygdomsforløb, anbefaler styrelsen at bruge mundbind.

 

  • Derudover er der visse steder krav om, at man bruger kirurgisk mundbind. Det gælder eksempelvis i danske lufthavne.

 

  • Det anbefales kun at bruge mundbind, der er CE-mærket og har dansk mærkning og vejledning.

 

  • Sikkerhedsstyrelsen fører kontrol med de mundbind og ansigtsmasker, der er sat til salg på det danske marked. Styrelsen har flere gange fundet varer, der ikke lever op til reglerne.

 

Kilder: Lægemiddelstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut.

 

/ritzau/

På pressemødet i Spejlsalen åbnede statsministeren også for, at brug af mundbind kan blive et krav andre steder end den kollektive trafik.

- Det kan godt være, at vi på et tidspunkt er nødt til at indføre krav om mundbind andre steder, eksempelvis i supermarkeder eller i venteværelse hos lægen, sagde Mette Frederiksen.

Nej til mundbind kan resultere i bøde

Det kan straffes med bøde, hvis man nægter at forlade et offentligt transportmiddel, hvis man er blevet bedt om det på grund af manglende mundbind.

Det fremgår af en bekendtgørelse på retsinformation.dk.

Personale i eksempelvis tog og bus har ret til at bortvise personer, der rejser uden mundbind eller visir. Nægter man at efterleve dette, kan det straffes med bøde på 2.500 kroner.

Vælg det rigtige stofmundbind

  • Stofmundbind skal skiftes, når de er snavsede eller fugtige. Vask mundbindet en gang om dagen ved mindst 60 grader.

 

  • Hav flere at skifte med, også når du er på farten.

 

  • Læg det tørre nyvaskede mundbind i en lukket pose, når du skal medbringe dem, for eksempel i tasken.

 

  • Når du er færdig med at bruge et stofmundbind, så smid det direkte til vask, eller læg det i en lukket pose, indtil det skal vaskes. Brug det ikke igen før det har været vasket.

 

  • Mundbind er personlige. Del ikke med andre.

 

  • Når du har stofmundbindet på, skal det håndteres på samme måde som et CE-mærket mundbind

 

  •  Der skal helst være tre lag stof.

 

  •  Materialet skal være tæt nok til at skabe filtrering, men stadig være åndbart. Det kan fx være tætvævet bomuld.

 

  • Det indre lag skal være fugtabsorberende og føles behageligt mod ansigtet. Det er god ide at vælge lyst materiale, så du kan se, om det er snavset.

 

  • Det ydre lag skal være fugtafvisende.

​​

  • Mundbindet skal kunne sidde tæt til dit ansigt. 

 

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

Desuden bliver arbejdsgiverne for ansatte i den offentlige trafik pålagt at sørge for, at deres ansatte bærer mundbind, så længe de befinder sig i transportmidlet eller på en station.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) håber og tror dog på, at alle vil følge reglerne. Han mener, at regeringen gør det mere simpelt, når det bliver et krav for alle at tage mundbind eller visir på.

Mundbind top
Læs også
- Hvis det kan beskytte noget som helst, så synes jeg, det er meget fint
Mundbind top
Læs også
- Hvis det kan beskytte noget som helst, så synes jeg, det er meget fint

Han beretter om, at der vil kunne "opstå spørgsmål", man må tage hen ad vejen.

- Vi har med bekendtgørelsen lavet nogle klare rammer, men der vil også kunne opstå spørgsmål, som vi må tage løbende. Det vigtigste for mig er, at alle husker den sunde fornuft, og at vi for vores egen eller hinandens skyld ikke forsøger at omgå reglerne.

- For langt de fleste er det simpelt at følge reglerne, og jeg er sikker på, at det dygtige personale ude i trafikken vil gøre deres for at hjælpe til på en god måde, skriver transportministeren i en kommentar.


Nyhedsoverblik