Her er regler og vejledning om brug af mundbind i den kollektive trafik

Fra lørdag den 22. august er det et krav, at alle over 12 år bærer mundbind i den kollektive trafik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Husk mundbind, hvis du skal med bus, tog, færge, metro, flextrafik eller taxi i weekenden.

Fra i morgen lørdag er det nemlig et krav at bære mundbind i den kollektive trafik i Danmark.  

Hidtil har det været en anbefaling af bruge mundbind i den offentlige trafik i myldretiden, men fra lørdag den 22. august er det altså et krav.

Kravet kommer til at gælde på alle tider af døgnet og for personer, der er over 12 år gamle.

Folk over 12 år, der lider af astma eller har andre vejrtrækningsproblemer er dog undtaget, og kravet gælder heller ikke for folk med fysisk svækkelse, der gør, at de ikke kan bære mundbind eller visir.

Her kan du se Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm demonstrere, hvordan man bruger et engangsmundbind.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Grafik: Nick Abildgaard

Et godt stofmundbind er bedre end intet mundbind

En omfattende test af ni engangsmundbind og seks genanvendelige stofmundbind, som Teknologisk Institut har foretaget for dagbladet Politiken, viser, at engangsmasker er bedre til at filtrere partikler fra end de stofmundbind, der er med i testen.

quote Det kan godt være, at vi på et tidspunkt er nødt til at indføre krav om mundbind andre steder,

Mette Frederiksen (S), statsminister

Men et godt stof mundbind er bedre end intet mundbind, skriver Sundhedsstyrelsen på deres hjemmeside.

Der skal dog tages forbehold for, at testen kun afprøver materialet. Det tester altså ikke, hvordan mundbindene slutter tæt i den virkelige verden.

I sidste uge meldte statsminister Mette Frederiksen (S) ud på et pressemøde, at kravet om mundbind ville blive indført fra den 22. august.

Kravet blev ikke indført med øjeblikkelig virkning, for butikkerne skulle have mulighed for at få fyldt hylderne op, og folk skulle have tid til at nå at få købt et mundbind.

Sådan bruger man mundbind korrekt:

På pressemødet i Spejlsalen åbnede statsministeren også for, at brug af mundbind kan blive et krav andre steder end den kollektive trafik.

- Det kan godt være, at vi på et tidspunkt er nødt til at indføre krav om mundbind andre steder, eksempelvis i supermarkeder eller i venteværelse hos lægen, sagde Mette Frederiksen.

Nej til mundbind kan resultere i bøde

Det kan straffes med bøde, hvis man nægter at forlade et offentligt transportmiddel, hvis man er blevet bedt om det på grund af manglende mundbind.

Det fremgår af en bekendtgørelse på retsinformation.dk.

Personale i eksempelvis tog og bus har ret til at bortvise personer, der rejser uden mundbind eller visir. Nægter man at efterleve dette, kan det straffes med bøde på 2.500 kroner.

Vælg det rigtige stofmundbind

Desuden bliver arbejdsgiverne for ansatte i den offentlige trafik pålagt at sørge for, at deres ansatte bærer mundbind, så længe de befinder sig i transportmidlet eller på en station.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) håber og tror dog på, at alle vil følge reglerne. Han mener, at regeringen gør det mere simpelt, når det bliver et krav for alle at tage mundbind eller visir på.

Han beretter om, at der vil kunne "opstå spørgsmål", man må tage hen ad vejen.

- Vi har med bekendtgørelsen lavet nogle klare rammer, men der vil også kunne opstå spørgsmål, som vi må tage løbende. Det vigtigste for mig er, at alle husker den sunde fornuft, og at vi for vores egen eller hinandens skyld ikke forsøger at omgå reglerne.

- For langt de fleste er det simpelt at følge reglerne, og jeg er sikker på, at det dygtige personale ude i trafikken vil gøre deres for at hjælpe til på en god måde, skriver transportministeren i en kommentar.