- Hvis det kan beskytte noget som helst, så synes jeg, det er meget fint

Den altoverskyggende nyhed ved dagens pressemøde var, at det fra lørdag er et krav at bruge mundbind i kollektiv transport, og folk er åbne for det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nøgler, telefon og... mundbind.

Fra lørdag om en uge har folk én ting mere at huske på vej ud ad døren. I hvert fald hvis man skal med den kollektive transport. Her bliver det nemlig et krav at bære mundbind i både busser, tog, metro, flextrafik, på færger og i taxa.

Og allerede i dag virker det til, at folk har taget det nye krav til sig.

- Jeg tror egentlig, jeg synes, det er fint nok. Der er måske lidt større sikkerhed i det, for der er jo ret mange i togene – især om morgenen og i myldretiden, siger Julie Lysemose fra Høng, da hun venter på toget på Slagelse Station.

- Jeg synes faktisk, det er vigtigt, fordi vi kommer meget tæt på hinanden, og der er voldsomt mange mennesker alle steder, så det er meget nemt at blive smittet, siger Elf Risom ved busstoppestedet i Slagelse.

Og det er ikke kun passagererne i den offentlige transport, der er positivt stemte over for det nye krav. Også buschauffør hos Arriva, June Maria Poulsen, ser frem til, at mundbind fra lørdag er et krav i hendes bus.

- Det vil være rigtigt rart. Vi kan alle sammen føle os mere trygge i hverdagen, og vi passer bedre på hinanden, siger hun.

Artiklen fortsætter under billeder.

- Det vil være rigtigt rart. Vi kan alle sammen føle os mere trygge i hverdagen, og vi passer bedre på hinanden, siger buschauffør hos Arriva, June Maria Poulsen.
- Det vil være rigtigt rart. Vi kan alle sammen føle os mere trygge i hverdagen, og vi passer bedre på hinanden, siger buschauffør hos Arriva, June Maria Poulsen. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Det har indtil nu været en anbefaling at bruge mundbind i den offentlige transport i myldretiden, men fra lørdag er det altså et krav til hver en tid for alle over 12 år. Dog er du undtaget, hvis du lider af astma eller har andre vejrtrækningsproblemer.

Millioner af mundbind på vej

Kravet om mundbind kommer ikke bag på hverken Coop eller Salling Group, der begge meddeler, at man har forberedt sig i takt med det stigende smittetryk. Hos Coop vil der fra mandag blive fordelt en million mundbind ud på alle deres forretninger hver dag resten af ugen.

- Der vil hele tiden komme nye mundbind til. Og sådan vil det nok forløbe den næste uges tid, måske to uger, indtil der kommer rigtig store mængder mundbind på markedet. Så specielt her i den første tid, er det vigtigt, at vi hjælper ved kun at købe de mundbind, vi har brug for. Én pakke ad gangen, siger Lars Aarup, kommunikations- og analysechef i Coop.

Artiklen fortsætter under billeder.

Hos Coop vil der fra mandag blive fordelt en million mundbind ud på alle deres forretninger hver dag resten af ugen.
Hos Coop vil der fra mandag blive fordelt en million mundbind ud på alle deres forretninger hver dag resten af ugen. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

I Coops Kvickly i Slagelse steg salget af mundbind da også markant efter statsministerens udmelding. Og selvom det kan virke uklart, hvor meget og hvem mundbindende beskytter, så var de kunder, vi snakkede med, opsatte af at tage hensyn til fællesskabet.

- Jeg tager offentlig transport til skole hver dag, og jeg er ved at uddanne mig til noget sundhedsfagligt, så jeg går meget op i det, fortæller Astrid Kristiansen.

- Jeg ved faktisk ikke 100 %, hvad jeg sådan føler, men det er fint nok, siger Gitte Lemming.

Artiklen fortsætter under billeder.

- Jeg ved ikke, om jeg føler mig mere tryg, men hvis det kan gøre andre trygge, så synes jeg det er helt fint. Og jeg ved ikke, hvor meget det kan beskytte, men hvis det kan beskytte noget som helst, så synes jeg, det er meget fint, lyder det fra Jasmin Valentin.
- Jeg ved ikke, om jeg føler mig mere tryg, men hvis det kan gøre andre trygge, så synes jeg det er helt fint. Og jeg ved ikke, hvor meget det kan beskytte, men hvis det kan beskytte noget som helst, så synes jeg, det er meget fint, lyder det fra Jasmin Valentin. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

- Jeg ved ikke, om jeg føler mig mere tryg, men hvis det kan gøre andre trygge, så synes jeg det er helt fint. Og jeg ved ikke, hvor meget det kan beskytte, men hvis det kan beskytte noget som helst, så synes jeg, det er meget fint, lyder det fra Jasmin Valentin.

Hvis ikke man benytter mundbind i kollektiv transport fra lørdag, risikerer man at blive smidt af det pågældende transportmiddel.