Gymnasierne lader sig ikke stoppe af corona – åbent hus bliver afholdt virtuelt

Kreativiteten fejler ikke noget på regionens gymnasier, som ikke lader sig kue af coronaen – de holder i stedet åbent hus-arrangementerne virtuelt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvert år byder gymnasierne unge mennesker og deres forældre velkommen til åbent hus, så de kan få en fornemmelse af, hvor de måske kan bruge de kommende tre år af deres liv.

Men som alt andet rykker coronapandemien også ved den begivenhed.

Derfor er der i stort set hele regionen lagt op til, hvad der nu hedder en virtuel orienteringsaften. Det bliver noget andet, end hvad gymnasierne er vant til.

quote Det bliver ikke det samme, det gør det bare ikke

Peter Fink, vicerektor, Stenhus Gymnasium

Blandt andet på Stenhus Gymnasium i Holbæk Kommune, hvor de normalt ville tage imod 800 gæster sådan en aften. Men i år er det ikke til at vide, hvor mange der kigger med.

- Vi har en virkelig flot skole, og vi elsker at kunne byde indenfor. Vi har så mange elever, der plejer at komme og være med og fortælle om skolen. Det er 150 elever, der plejer at møde op på skolen, som simpelthen er de bedste ambassadører, vi overhovedet kan have. Og den oplevelse af at vise rundt på skolen, engagerede og glade elever, den kan folk jo ikke få med. Så det er helt klart en begrænsning for os, lyder det fra Peter Fink, der er vicerektor på gymnasiet.

- Vi kan ikke på samme måde vise et så godt indtryk. Det bliver ikke det samme, det gør det bare ikke.

Fik filmet, inden mundbind blev påbudt

Men en oplevelse skal gæsterne nok få. For det er ikke, fordi der ikke er blevet tænkt over, hvordan sådan et virtuelt åbent hus skal forløbe.

- Inden det blev påbudt at gå med mundbind, nåede vi faktisk at filme noget, hvor nogle elever fortæller om, hvad det er for en skole, hvilke muligheder er der, og hvilke faciliteter er der, siger Peter Fink.

Så på aftenen bliver der budt velkommen til seerne, hvorefter man bliver delt ud i små studier, alt efter hvad man er interesseret i at vide mere om. Her vil der så være en samtale mellem en voksen og elev, og så er tanken, at der skal være en chat sideløbende, som en tredje person styrer og svarer på. Samtidig er der telefoner, hvis man har meget specifikke spørgsmål.

- Det plejer jo at være et kæmpe arrangement, som vi investerer mange ressourcer på. Det er en fin måde at møde nye elever og forældre på. Det er så hyggeligt. Der er noget særligt ved et arrangement, hvor vi løfter i flok, fortæller Peter Fink.

Og det samme gør de blandt andet på Slagelse Gymnasium. Her er det eleverne, der styrer slagets gang til deres virtuelle orienteringsaften, fortæller rektor Lotte Büchert.

- Det er mig, der siger noget overordnet om gymnasiet, og så er det ellers eleverne, der styrer aftenen. Vi har nogle elever, der er elevambassadører. Der er to værter, en dreng og pige, som guider gæsterne igennem aftenen, siger Lotte Büchert.

Svært at vise en stemning virtuelt

Det, som et åbnet hus kan, ifølge Lotte Büchert er, at hvis man er i tvivl om sit valg af gymnasium, så kan man komme ind og snuse til en stemning.

- Se de mennesker, der går der, er der nogle, man kan spejle sig i? Er der nogle, der ligner mig? Virker det til at være rart der?

Hvad så når det pludselig er virtuelt?

- Ja, der er netop det. Så kan vi netop ikke vise den dér stemning. Man kan i hvert fald ikke komme ind og mærke den. Så vi prøver at se, om vi kan komme til at skabe den virtuelt, selvom det måske godt kan blive lidt småkunstigt i et eller andet omfang, men der er jo ikke andet, vi kan gøre, lyder det fra Lotte Büchert.

Introaktiviteter har været aflyst

Mange introaktiviteter er blevet aflyst i løbet af året for de kommende gymnasieelever, ligesom brobygningsforløb også har været aflyst.

Så måske er de nye gymnasiespirer hungrende efter at vide mere til de virtuelle orienteringsaftener på gymnasierne.

- Mange af de introaktiviteter, som elever plejer at få gennem deres efterskole eller folkeskole, har været aflyst, så det er ikke til at vide, om det så betyder, at der er større opmærksomhed på det, end der plejer at være, lyder det fra Jakob Stubgaard, der er rektor på Vordingborg Gymnasium.

- Normalt plejer vores åbent hus at være velbesøgt. Vi har et sted mellem 200-250 gæster til vores skole sådan en aften. Hvis de slet ikke har haft mulighed for at besøge skolerne, så må der være et behov for at vide mere. Og det er derfor, vi gør det.

Samme tanke har de haft på Næstved Gymnasium, fortæller Susanne Stubgaard, der er rektor på skolen.

- Vi er meget bevidste om, at de unge mennesker og deres forældre jo slet ikke har haft mulighed for at komme til de samme arrangementer, som de plejer. Der har ikke været holdt de store orienteringsmøder, som uddannelsesvejledningerne har stået for, har været aflyst. Rigtig meget brobygning har været aflyst, og derfor er der måske netop ekstra behov for at komme til orienteringsmøderne. Det har i hvert fald været vores fokus, siger hun.

På Næstved Gymnasium optog de også videoer før jul, som de bruger til deres virtuelle åbent hus-arrangement.