Gavekort i bytte for nytårsskrald blev en kæmpe succes

Et gavekort i bytte for dit afskudte fyrværkeri. Det tilbud fik kunderne flere steder i regionen. En stor succes, lyder det fra forhandlerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fyrværkeri er flot, når man kigger op på himlen nytårsaften. Knap så flot er resterne, der ligger på veje og fortove den 1. januar.

Derfor har flere forhandlere af fyrværkeri i år forsøgt sig med en ordning, hvor man kan få penge på et gavekort, hvis man afleverer det affyrede fyrværkeri i butikken efterfølgende.

quote Når man kan fyre af, kan man også være med til at rydde op

Josefine Meredin Petersen, XL Byg Kalundborg

XL Byg i Kalundborg, Jyderup og Holbæk er tre af de steder her i regionen, der har tilbudt konceptet omkring dette nytår.

Hvis batterierne er købt i en af butikkerne, kan kunderne få 25 kroner per stykker fyrværkeri. Kommer det derimod fra en anden forhandler, kan kunderne få 10 kroner. Gavekortene kan bruges til at købe fyrværkeri til næste nytår.

Hos de tre forretninger regner de i år med at give gavekort til en værdi af 15.000 kroner.

- Det er gået supergodt. Vi har haft rigtig mange, der er kommet med batterierne efterfølgende. Folk er også interesserede i at hjælpe med at rydde op og hjælpe miljøet, så der ikke ligger en masse batterier dagen efter, siger Josefine Meredin Petersen, der er ansvarlig for salget af fyrværkeri i Kalundborg.

Artiklen fortsætter under billedet.

Hos XL Byg i Jyderup, Holbæk og Kalundborg regner de i år med at give gavekort til en værdi af 15.000 kroner.
Hos XL Byg i Jyderup, Holbæk og Kalundborg regner de i år med at give gavekort til en værdi af 15.000 kroner. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Hos XL Byg i Kalundborg, Jyderup og Holbæk er det det første gang, de prøver pantkonceptet.

- Jeg synes, at det er vigtigt, fordi man ser alt for meget skrald, der ligger i vejkanten og flyder. Her har vi en chance for at være med til at rydde op. Når man kan fyre af, kan man også være med til at rydde op, siger Josefine Meredin Petersen.

En tredjedel kommer retur

I Næstved har kunderne hos Kongkrudt også kunne få penge for at aflevere affyret fyrværkeri.

Indehaver Jesper Andreassen står her et par dage inde i det nye år med en 20 fodscontainer fuld af fyrværkeriaffald, som kunderne har returneret.

- Vi har jævnt meget, vi skal af med. Et slag på tasken er, at vi har fået en tredjedel af det solgte retur, siger Jesper Andreassen og tilføjer:

- Der har været store interesse – størst inden, i forbindelse med salget, er ordningen blevet taget godt imod, og mange har været positive. Herefter har vi også fået pæn respons.

Kunderne har i år ikke skullet betale pant for fyrværkeriet, som det kendes fra pantflasker.

Jesper Andreassen har derimod selv betalt de gavekort, som kunderne har fået med hjem, for at aflevere deres affald igen.

Politisk opbakning

Men står det til SF, Enhedslisten og Alternativet burde der være pant på fyrværkeri.

- Vi bemærkede, at et par partier snuppede vores idé og vil gøre det til lov. Det synes jeg er fint, for vi har gjort det her, fordi vi mener, afskudt fyrværkeri ikke skal ligge og flyde, og bliver det en pantordning, så bliver det egentlig bare billigere for mig, siger Jesper Andreassen og tilføjer:

- Kunderne får ryddet op, og for det har de i år fået et gavekort afhængigt af, hvor meget de er kommet tilbage med. Så det har været win win for alle. Jeg synes alene omtalen har medvirket til, at der er blevet ryddet meget pænt op her efter nytår.

Nogle kunder har afleveret så meget skrald, at de med sig hjem har fået et gavekort på helt op til 300 kroner, fortæller indehaveren af Kongkrudt.