Nyhedsoverblik

For mange ejerløse katte

En regelændring fra 2021 skulle få flere katteejere til at mærke deres katte, hvilket skulle lette presset på internater, der får indleveret mange umærkede ejerkatte. 

To år senere har ændringen ikke haft den ønskede effekt. 

Det skriver Dyrenes Beskyttelse, Inges Kattehjem, Kattens Værn, Dyreværnet og Den Danske Dyrlægeforening i en evaluering.

Ændringen var en såkaldt incitamentsordning, altså frivillig. Den indebar, at katte, der ikke var mærkede og registrerede, og ikke blev afhentet inden for 24 timer, kunne betragtes som finderens ejendom.

Bekymringen for at miste ejerskabet over sin kat skulle dermed få flere katteejere til at få katten mærket og registreret.

Det skulle lette presset på internaterne, at man kunne "straksformidle" katte uden fremlysning - altså at man ikke behøvede at lede efter ejeren først.

I 2021, samme år som incitamentsordningen trådte i kraft, blev den danske ejerkattepopulation estimeret til at omfatte 730.000 katte, der altså bor sammen med os i vores hjem.

Organisationerne estimerer, at andelen af umærkede ejerkatte lå et sted mellem 110.000 og 183.000 i 2021.

Når det kommer til ejerløse katte, er estimaterne forbundet med stor usikkerhed og variation rent geografisk. Men det antages at tælle mere end 100.000 katte, lyder det desuden.