Flere mobile coronatests rykker ud i sommerlandet - her kan du blive testet

I løbet af næste uge bliver der oprettet flere testcentre i sommerlandet, hvor borgere og turister kan blive testet for coronavirus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Is og badehåndklæder på stranden, kolde fadøl og børn, der fisker krabber på havnen. Det er billedet på sommerferie i Danmark.

Men i den kommende uge får turisterne også udsigt til andet, når det rejser rundt på sommerferie i regionen.

Fra næste uge kører Region Sjælland rundt til flere steder i sommerlandet, hvor turister og borgere kan få en coronatest i en mobil teststation.

Karrebæksminde, Holbæk, Nykøbing Sjælland og Kalundborg er nogle af de steder, der to gange om ugen får besøg af de mobile teststationer. Her kan man møde op og få taget en test, hvis man ikke har symptomer på at være smittet med coronavirus.

Har du symptomer skal du henvises til en test gennem din læge.

I første omgang kørte Region Sjælland ud med mobile teststationer til Marielyst og Lalandia. Men nu bliver flere steder altså føjet til listen af steder i sommerlandet, hvor du kan blive testet.

- Vi har lavet en mobiltestenhed, hvor vi tilbyder test, dels til danskere, som er i sommerhus eller på ferie hernede, og til turister, sagde sygeplejerske Betinna Grønvald Tomczyk, der er sundhedsfaglig specialkonsulent hos Region Sjælland til TV2 ØST, da de to første testlokationer blev oprettet i juni.

Her kan du blive testet i de mobile testcentre. Artiklen fortsætter under kortet.

Grafik: Nick Abildgaard

Alle kan blive testet uden henvisning

Testenheden består af en Kia-bil og to medarbejdere, som begge kan udføre test.

- Vi vil gerne finde smitten, både de raske smittebærere, og resten, som eventuelt har symptomer, så vi kan igangsætte en smitteopsporing og få det begrænset i vores sommerland og turistområder, så vi sikrer os, at det ikke spreder sig, uden at vi har kontrol over det, siger Betinna Grønvald Tomczyk.

Den 15. juni åbnede grænsen til Tyskland, og det samme gjorde de hvide testtelte, som står ved grænsen, hvor borgere kan køre forbi og blive testet. Indtil nu har det dog kun været danske borgere med registreret cpr-numre, men fra mandag kan udlændinge også blive testet.

- Turister og danskere, der er på ferie her i området eller bor her, behøver ikke at køre til de store testenheder. De kan bare gå forbi her, gå ind fra den ene side, blive testet og registreret og gå ud fra den anden side, og tilbage til sommerlandet.

Region vil opfange de raske smittebærere

Hvis man som turist ikke hører fra de danske myndigheder inden for 72 timer, er testen negativ, og så har man ikke påvist coronavirus.

- Vi håber, ved at vi er til stede her, at vi bliver mindre farlige, at vi er en del af sommerhuset og folk tænker, at de benytter sig af muligheden. Det skal helst være nemt at blive testes, sagde Betinna Grønvald Tomczyk, da teststationen blev vist frem i Marielyst.

Artiklen fortsætter under billedet.

I testbilen er der indrettet tre stationer. Et felt til tests og det rene arbejdsfelt i den anden side.
I testbilen er der indrettet tre stationer. Et felt til tests og det rene arbejdsfelt i den anden side. Foto: TV2

De mobile teststationer er et element i den nationale teststrategi. De placeres også ved grænseovergange, lufthavne og færger

Ud over turister er de også møntet på ansatte i butikker, forlystelsesparker, på restauranter og lignende, oplyser Justitsministeriet.

I første omgang er der i alt 15 mobile teststationer, der kører rundt i sommerlandet. Antallet ventes at stige til 20 inden for en kort periode. De er et supplement til de 20 testtelte, der indtil nu er rejst i hele landet, og hvor det kræver tidsbestilling at blive testet.

Udover testcentrene i sommerlandet kan du blive testet her: