Novo Nordisk vil teste 40.000 for antistoffer

Et projekt på Novo-Nordisk skal vise, hvor mange, der har antistoffer mod corona. Familien testes også.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ansatte i Novo Nordisk og dennes søstervirksomheder vil fra denne uge kunne få at vide, om de har været smittet med coronavirus.

De og deres familier indbydes til at aflevere en blodprøve, der kan vise, om de har dannet antistoffer og dermed måske er beskyttet mod at blive smittet igen.

I løbet af det næste år håber forskerne bag projektet at teste op mod 40.000 personer ni steder i landet, blandt andet i Aalborg, Hjørring, Kalundborg og i hovedstadsområdet.

quote Det vil give os et overblik over, hvordan smittespredningen har været

Peter Garred, professor og overlæge, Københavns Universitet/Rigshospitalet.

Det gør undersøgelsen repræsentativ for den del af befolkningen, der er i arbejde, siger Peter Garred, der er professor på Københavns Universitet og overlæge på Rigshospitalet.

- Deltagerne kommer med forskellig baggrund, uddannelse og er bosat forskellige steder i landet. Det vil give os et overblik over, hvordan smittespredningen har været, siger han.

- Da vi samtidig undersøger deres samlevere og voksne børn, får vi viden om, hvordan smittespredningen har været inden for familien, siger Peter Garred.

Skal undersøge immunitet

Ud over at blive klogere på udbredelsen af antistoffer skal projektet forsøge at vise, om tidligere smittede bliver immune, og om de i givet fald fortsætter med at være det.

Derfor vil blodprøven blive gentaget om seks måneder og igen om et år.

På Københavns Universitet kender Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi, ikke undersøgelsen. Men han peger på, at de opfølgende blodprøver er afgørende, da de som noget nyt vil kunne vise, hvor længe antistofferne bliver i kroppen.

Læs mere om projektet:

  • I løbet af det næste år håber forskerne at teste op mod 40.000 personer ni steder i landet, blandt andet i Aalborg, Hjørring, Kalundborg og i hovedstadsområdet.
  • Projektet er et samarbejde mellem forskere på Rigshospitalet, Herlev Hospital, Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Statens Serum Institut og Novo Nordisk A/S.
  • Deltagerne er medarbejdere i Novo Nordisk A/S, Novozymes A/S, Novo Holdings og Novo Nordisk Fonden.
  • Foruden at få taget en blodprøve skal de udfylde et spørgeskema om arbejdsfunktion, familie, rejsevaner og om de har haft symptomer, der kunne være tegn på corona.
  • Blodprøven bliver testet for antistoffer. Testen gentages efter 6 og 12 måneder.
  • Foruden at give viden om omfanget af antistoffer skal testen vise, hvor længe personer med antistoffer bevarer dem.
  • Novo Nordisk Fonden har givet en bevilling til projektet på 20 millioner kroner.

 

Kilde: Rigshospitalet og Novo Nordisk Fonden.

Det kan give et praj om graden af beskyttelse, hvis der kommer en anden bølge af Covid-19.

- Hidtil har vi i Danmark alene fokuseret på, hvor mange i befolkningen der har været smittede. Men det er også vigtigt at få at vide, hvornår niveauet af antistoffer falder. Om vi taler om måneder eller år, siger Allan Randrup Thomsen.

De foreløbige erfaringer med at bede den danske befolkning om at blive antistoftestet viser en begrænset interesse. I hvert fald når invitationen kommer fra det offentlige.

Læs også
Her kan du blive testet for coronavirus i sommerlandet
Læs også
Her kan du blive testet for coronavirus i sommerlandet

Ud af de 5200 borgere, der i maj fik en invitation i deres E-boks til at møde i et af de hvide testtelte, er det under halvdelen, 2427, der har takket ja. Det viser et notat fra Statens Serum Institut.

Ifølge Steffen Lüders, der vicedirektør i Novo Nordisk, har foreløbig 2600 medarbejdere taget imod muligheden.


Nyhedsoverblik