Flere i arbejde trods corona - Især byggebranchen blomstrer

Region Sjælland har fået langt flere folk i arbejde under coronakrisen end landets andre regioner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I Erhvervshus Sjælland har de svært ved at få armene ned.

En opgørelse over jobskabelsen under coronakrisen i Region Sjælland viser, at virksomhederne i regionen er ’danmarksmestre’ i at skabe arbejde. 

Sammen med de offentlige aktører giver de andre regioner baghjul, som enten har oplevet tilbagegang eller beskeden fremgang på mellem 0,5 procent og 1 procent. 

quote Nogle brancher trækker læsset, mens andre brancher har hængt gevaldigt i bremsen

Mads Váczy Kragh, direktør, Erhvervshus Sjælland

Helt præcis har regionens virksomheder skabt 5174 flere jobs i Region Sjælland i første kvartal i år sammenlignet med 2021 inden coronanedlukningen. Det svarer til en fremgang i beskæftigelsen på 2,1 procent.

- Det er utrolig godt gået af virksomhederne, godt understøttet af de offentlige aktører i regionen, at man har formået at vende en presset situation til noget positivt. Nogle brancher trækker læsset, mens andre brancher har hængt gevaldigt i bremsen, siger Mads Váczy Kragh, der er direktør i Erhvervshus Sjælland, som hjælper små og mellemstore virksomheder i regionen med vækst, udvikling og jobskabelse.

Læs også
Mangel på arbejdskraft kan udfordre Femern-byggeriet
Læs også
Mangel på arbejdskraft kan udfordre Femern-byggeriet

Bygge- og anlægsbranchen blomstrer

Årsagen skal findes i bygge- og anlægsbranchen som under coronakrisen har haft stor fremgang. 

- Det er i sig selv lidt overraskende, for normalt under kriser, er byggebranchen en af de brancher, der rammes hårdest, men der har virkelig været gang i hjulene, fordi der er gang i  mange store byggerier både i det offentlige og det private, siger Mads Váczy Kragh. 

quote Turisme- og oplevelsesindustrien har helt indlysende fået nogle gevaldige knubs under nedlukningen

Mads Váczy Kragh, direktør, Erhvervshus Sjælland

I bygge- og anlægsbranchen er aktiviteten steget med 1.870 fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere i første kvartal 2021 i forhold til første kvartal 2021. Det svarer til en fremgang på 8,2 procent i regionen. 

- Virksomhederne i Region Sjælland har enormt meget at byde på. Vi har iværksættere med grønne teknologier, der kan forbedre klima og miljø globalt. Vi har stærke vidensvirksomheder og fødevarevirksomheder med lokale produkter, som bliver revet væk af danske og internationale detailkæder. Men lige netop under corona kan vi glæde os over, at byggeriet fylder så meget på Sjælland og øerne, for den branche trækker virkelig læsset lige nu, siger Mads Váczy Kragh.

Læs også
Hoteller og restauranter skriger på arbejdskraft - men på Falster har de fundet løsningen
Læs også
Hoteller og restauranter skriger på arbejdskraft - men på Falster har de fundet løsningen

I den modsatte ende af skalaen befinder oplevelses- og turistindustrien sig. 

- Byggeriet er den klare vinder, mens turisme- og oplevelsesindustrien helt indlysende har fået nogle gevaldige knubs under nedlukningen, siger Mads Váczy Kragh.

Region Sjælland er centrum for byggebranche

I følge Mads Váczy Kragh er der generelt placeret langt flere bygge- og anlægsvirksomheder i Region Sjælland end f.eks. i hovedstaden, og derfor skal årsagen til den positive fremgang også ses i det lys. 

- Det er fantastisk for kommunerne i Region Sjælland, at det går så godt for alt fra tømrervirksomheder til murere og smede, for det giver penge direkte i kommunekassen, og skaber generel vækst, siger Mads Váczy Kragh.