Flere end nogensinde før søger julehjælp

Allerede en uge inden december slår ansøgertallet til Dansk Folkehjælps julehjælp alle tidligere rekorder.

Den 1. november åbnede Dansk Folkehjælp og Ekstra Bladet op for ansøgninger til dette års Julehjælp, som fattige og udsatte familier kan søge hele måneden ud.

Allerede nu, en uge inden december, har ansøgertallet sat en trist rekord. Indtil videre har 15.093 familier søgt om Julehjælp, hvilket er mere end sidste år, hvor i alt lidt over 15.000 udsatte havde brug for hjælp til at klare julen. Det skriver Dansk Folkehjælp i en pressemeddelelse.

quote Det vidner om, at vi står over for et langt mere permanent fattigdomsproblem i Danmark

Klaus Nørlem, generalsekretær, Dansk Folkehjælp

Ifølge generalsekretær hos Dansk Folkehjælp, Klaus Nørlem, vidner stigningen om et langt mere permanent fattigdomsproblem i Danmark i ly af coronakrisen. Samtidig frygter organisationen, hvilken konsekvens de stigende forbrugsomkostninger vil have for de mest udsatte børnefamilier i Danmark op til jul.

Ualmindeligt skidt

2020 var et kedeligt rekordår på mange fronter, og det gælder også Julehjælp, som Dansk Folkehjælp står bag i samarbejde med Ekstra Bladet. Her blev nemlig indsendt hele 15.069 ansøgninger, hvilket var flere end nogensinde før.

Den 1. november 2021 blev der så igen åbnet op for ansøgninger til dette års Julehjælp, og på blot tre uger er der kommet 15.093 ansøgninger. 

Da der fortsat er en uge tilbage, hvor fattige børnefamilier kan søge Julehjælp, er det stensikkert, at der igen sættes en ny trist rekord. Dansk Folkehjælp vurderer, at ansøgertallet kan lande på op mod 16.000 ansøgninger ved deadline den 30. november.

- I mange af livets sammenhænge er det fantastisk at kunne sætte en ny rekord. Så heldige er vi desværre ikke, når det kommer til Julehjælpen. Det er nemlig ualmindeligt skidt for Danmark og ikke mindst landets fattige børnefamilier, at ansøgertallet ser ud til igen at blive rekordstort. Det vidner om, at vi står over for et langt mere permanent fattigdomsproblem i Danmark. Derfor håber vi på større opbakning til vores julehjælpsindsamling end nogensinde før, siger Klaus Nørlem fra Dansk Folkehjælp, der har hovedsæde i Nykøbing Falster.

Flere søger hjælp generelt

Siden coronakrisens begyndelse har Dansk Folkehjælp oplevet en udvikling i marktante stigninger i ansøgertallene på en lang række sociale indsatsområder. 

For eksempel steg antallet af ansøgere til skolestarthjælpen med 21 procent fra sidste år til i år, og i samme periode steg antallet af ansøgere til feriehjælpen med 31 procent.

Og nu stiger antallet af ansøgere til julehjælpen altså så igen i år.

Blandt ansøgerne til julehjælpen har 40,4 procent oplevet, at coronakrisen har gjort deres omkostninger større, mens 5,1 procent søger om Julehjælp, fordi de har mistet deres job under krisen.

Dansk Folkehjælp har på grund af prisstigninger over en årrække besluttet at øge værdien af årets Julehjælp med 300 kroner. Dermed bliver den samlede værdi af Julehjælpen til de enkelte familier 1.800 kroner fordelt på julemad til en værdi á 800 kroner og gaver til familiens børn til en værdi á 1.000 kroner per familie.

Dansk Folkehjælp er den organisation, som hjælper flest fattige børnefamilier med Julehjælp. Sidste år blev der således uddelt flere end 14.400 julepakker, hvilket samtidig var det højeste antal nogensinde.

Du kan læse mere om, hvordan du støtter årets julehjælp her.