Firma bag smittede kalkunfarme: - Vi følger alle anbefalinger

Apm Danmark A/S, som ejer en række fugleinfluenza-smittede kalkunfarme på Vestsjælland, kalder situationen frustrerende.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er gjort rigtig meget for at højne sikkerheden, og alle anbefalinger bliver fulgt.

Sådan lyder det torsdag fra Jens Halling. Han er produktionschef i selskabet Apm Danmark A/S, der driver en lang række kalkunfarme på blandt andet Vestsjælland.

quote Vi har gjort alt, hvad vi bliver bedt om - og alligevel bliver vi ramt gang på gang

Jens Halling, produktionschef, Apm Danmark

Farme, som er ramt af adskillige udbrud af den fugleinfluenza, der har ført til, at 117.000 kalkuner er blevet aflivet.

- For fem år siden kendte vi ikke til den her smitte. Der var det noget, der var i Østen. Så det er også en helt ny situation for os, at det er kommet hertil. Det er meget frustrerende, og det er dyrt for os, fordi vi mangler de mange kalkuner, som bliver aflivet, siger han.

- Vi har gjort alt

Jens Halling understreger, at selskabet allerede følger alle regler og anbefalinger fra fødevaremyndighederne i deres produktion. 

Alligevel har fire farme på Vestsjælland alene i år været smittet med sygdommen.

- Vi har udskiftet maskiner, bygget haller, sat net op og opstillet skurvogne, så vi kan komme i bad. Vi har gjort alt, hvad vi bliver bedt om - og alligevel bliver vi ramt gang på gang, siger han.

Sådan så det ud for nyligt, da flere tusind kalkuner skulle aflives i Skælskør. Arkivvideo.

Jens Halling oplyser, at han venter nye anbefalinger fra Fødevarestyrelsen efter det aktuelle udbrud. 

Han kan dog endnu ikke sige, hvad det kan være, fordi han ser sikkerheden på farmene som meget høj allerede.

Vinduer er ikke en mulighed

Forslag som at flytte farmene til steder, hvor der ikke er så mange vilde fugle, eller at sætte glas i vinduerne, så smitten udefra ikke kan komme ind, ryster han på hovedet af.

Det er ifølge produktionschefen ikke en mulighed for Apm Danmark A/S. 

- Man flytter ikke lige sådan en stald. Det er ikke let at finde stalde, der er indrettet til kalkuner. Og at sætte vinduer i og i stedet sætte ventilation op kan slet ikke lade sig gøre. De store dyr udvikler masser af varme, og det ville i praksis ikke kunne lade sig gøre i et ventilationsanlæg, siger Jens Halling.

Der er ikke glas, men trådnet foran vinduerne på kalkunfarmen i Ruds Vedby.
Der er ikke glas, men trådnet foran vinduerne på kalkunfarmen i Ruds Vedby. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Også Apm Danmark A/S' besætningsdyrlæge, Søren Astrup, mener, at varmeudviklingen vil blive for stor, hvis man dropper den naturlige ventilation på grund af smittefaren.

- De her store kalkuner har behov for så meget luft og ventilation, især om sommeren, at der er behov for en kæmpemæssig ventilationsindsats. Og det er også problematisk i forhold til smitte, for så trækker du stadig en masse luft ind, siger han.

Læs også
Minister vil se på regler om kalkunfarme
Læs også
Minister vil se på regler om kalkunfarme

Søren Astrup siger samtidig, at selv hermetisk smittede fjerkræbesætninger har oplevet at blive smittet med fugleinfluenza.

- Vi er kommet til den erkendelse, at den nok til dels er luftbåren. Smitten kan altså komme gennem luften - og så er det jo nok, at du har en syg gås på marken udenfor, så kan smitten komme ind, hvis uheldet er ude, siger han. 


Nyhedsoverblik