Falske sider på nettet sælger mundbind - misbrugte kendt navn

Kriminelle forsøger at udnytte behovet for værnemidler under coronakrisen. Men det kan snart give meget hårdere straffe, lyder det fra regeringen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mens sundhedsmyndighederne kæmper med at begrænse smittespredningen af coronavirus, forsøger kriminelle at udnytte den nuværende situation.

Flere kriminelle har blandt andet forsøgt at sælge mundbind på falske hjemmesider, hvor man ikke kunne forvente at modtage sin ordre, selvom man havde betalt.

quote Vi har i den seneste tid set begyndende tegn på, at kriminelle udnytter den sårbare situation, vi er i

Nick Hækkerup (S), justitsminister

Det oplyser Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

- Politiet ser desværre, at der for tiden er svindlere, der forsøger at udnytte corona-situationen til at bedrage andre, lyder det i en advarsel fra politiet.

20050617-080557-l_9mb.jpg
Læs også
Politiet forsøgte at lukke fodklinik - men blev afvist
20050617-080557-l_9mb.jpg
Læs også
Politiet forsøgte at lukke fodklinik - men blev afvist

Torsdag fik politiet for eksempel lukket to hjemmesider, hvor nogen havde forsøgt at misbruge en kendt virksomheds navn og udgav sig for at sælge mundbind.

Tidligere er der også set eksempler på, at verdenssundhedsorganisationen WHO’s navn er blevet misbrugt til at snyde folk.

Minister advarer - højere straffe på vej

Det er dog ikke kun online, de kriminelle slår til. Flere steder er der blevet stjålet håndsprit fra landets hospitaler, ligesom kriminelle har udgivet sig for at være fra sundhedsvæsenet.

Men nu skal disse forbrydelser straffes markant hårdere end tidligere. Det sagde justitsminister Nick Hækkerup (S) ved et pressemøde onsdag.

- Vi har i den seneste tid set begyndende tegn på, at kriminelle udnytter den sårbare situation, vi er i.

- Vi har set tricktyverier, og vi har set tyverier fra hospitaler, hvor der er stjålet håndsprit og andre værnemidler. Endelig har vi fået en række anmeldelser om bedrageri med baggrund i coronavirus, sagde justitsministeren.

Artiklen fortsætter under billedet.

Justitsminister Nick Hækkerup (S). Arkivfoto.
Justitsminister Nick Hækkerup (S). Arkivfoto. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Derfor har justitsministeren torsdag fremsat et forslag til en hastelov på området, der skal slå hårdt ned på dem, som har begået eller begår kriminalitet relateret til coronapandemien.

Hvis det står til regeringen, skal straffen for tyveri, indbrud og bedrageri i forbindelse med virusudbruddet fordobles. Ved andre overtrædelser af loven kan der være tale om mere end en fordobling.

Det kan eksempelvis være tyveri af værnemidler, som indtil nu har resulteret i en bøde. Sådan en overtrædelse vil fremadrettet kunne give fængselsstraf.

d3338df4-b86f-4ac1-8a1c-e029dc3b3c82-14840-0000366752f2ae67.jpg
Læs også
Borgere melder hinanden til politiet: Frygter at for mange samles i det gode vejr
d3338df4-b86f-4ac1-8a1c-e029dc3b3c82-14840-0000366752f2ae67.jpg
Læs også
Borgere melder hinanden til politiet: Frygter at for mange samles i det gode vejr

Der vil også være hårdere straffe på vej til de virksomheder, som misbruger regeringens støttepakker.

Her vil straffen hæves op til fire gange, hvis virksomheder snyder med de hjælpepakker, som Folketinget tilbyder virksomheder i nød.

To tredjedele af Folketinget støtter, at det bliver fremsat som hastelovforslag. Det skal anden- og tredjebehandles tirsdag i næste uge. Samme dag skal det træde i kraft, oplyser justitsministeren.

Går efter folk med hjemmearbejde

Hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har man tidligere fået anmeldelser om, at kriminelle prøver at lokke informationer ud af de mange, der arbejder hjemme eller få folk til at købe falske services eller varer.

Derfor har politiet samlet en række råd, så du kan undgå at blive snydt.

  1. Hvis du bliver kontaktet pr. mail, er det en god idé at tjekke, om afsenderens mailadresse stemmer overens med den virksomhed, som vedkommende påstår at repræsentere. Det skal være helt præcist – vær opmærksom på bogstaver, der måske ser ens ud, men ikke er det. For eksempel kan et nul ligne et O. (Eksempel: info@politi.dk vs info@p0liti.dk)
     
  2. Hvis du modtager en besked, hvor du bliver bedt om at klikke på et link, bør du først kontrollere, hvor linket leder dig hen. Det kan du se ved at føre musen over linket. Er du i tvivl, skal du ikke klikke på linket. 
     
  3. Giv aldrig personlige oplysninger ud. Tag ikke fotos af hverken sygesikringskort, kørekort, NemID eller lignende. Hvis du bliver bedt om at udlevere den form for oplysninger, er det sandsynligvis bedrageri.
     
  4. Lad dig ikke presse. Ofte skriver de kriminelle, at det haster, er vigtigt og at du vil blive udsat for bål og brand, hvis du ikke reagerer inden for kort tid. Tag den med ro og træk vejret, før du handler.
     
  5. Hvis det går galt og du får givet dine kreditkortoplysninger, et brugernavn eller et password ud, kan du selv dæmme op for den værste skade, ved at få spærret dit kort i en fart og få skiftet dine passwords.
     
  6. Når du handler på nettet, skal du vælge sider, som du har tillid til. Kig efter e-mærket og tjek om virksomheden har en fysisk adresse og kan kontaktes pr. telefon. Er du i tvivl, så led et andet sted.
     
  7. Pas godt på dig selv på de sociale medier. Hvis en reklame eller et tilbud lyder for godt til at være sandt, er det det som regel også. 
     
  8. Er du blevet snydt, skal du melde det til politiet. Det kan du gøre på www.politi.dk. Se flere gode råd på www.sikkerdigital.dk

Nyhedsoverblik