Borgere melder hinanden til politiet: Frygter at for mange samles i det gode vejr

Mange borgere anmelder andre for at danne for store forsamlinger, oplyser lokale politikredse. I skrivende stund er der dog ikke uddelt bøder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er lørdag, solen skinner, og folk begynder så småt at kunne fornemme foråret. En yderst farlig cocktail, når regeringen samtidig har forbudt forsamlinger på over ti personer.

quote Der er rigtig mange mennesker ude i det gode vejr, men det har endnu ikke været nødvendigt at udskrive bøder

Henrik Carlsen, Vagtchef ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Ifølge regionens to politikredse, Midt- og Vestsjællands Politi samt Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, har de nye regler medført, at mange borgere anmelder andre for at samle sig i større grupper.

- Vi får en del anmeldelser om forskellige situationer, hvor folk er i tvivl om, hvorvidt det er omfattet af de nye regler eller ej. I de fleste tilfælde kan vi vejlede borgeren om, hvordan reglerne er, men i andre tilfælde må vi ud og kigge på tingene, fortæller Henrik Jørgensen, vagtchef ved Midt- og Vestsjællands Politi.

Knudshoved Odde ved Vordingborg lørdag. Politiet præciserer, at det ikke er forbudt at færdes i naturen, så længe man holder afstand og ikke samles i grupper på flere end ti personer. 
Knudshoved Odde ved Vordingborg lørdag. Politiet præciserer, at det ikke er forbudt at færdes i naturen, så længe man holder afstand og ikke samles i grupper på flere end ti personer.  Foto: Jesper Sandbirk - TV2 ØST

Samme billede ses i Sydsjællands og Lolland-Falsters politikreds.

- Vi får mange anmeldelser fra borgere, som synes, at der er for mange mennesker samlet på ét sted. Så vi bruger en del tid på at køre ud til dem ved siden af de fokuspunkter, vi i forvejen har valgt, siger Henrik Carlsen, vagtchef ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. 

Henrik Carlsen vurderer, at Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har fået mellem 10-15 anmeldelser fra borgere, der er bekymrede for andres tætte adfærd. Vagtchefen ved Midt- og Vestsjællands Politi har ikke tal på, hvor mange anmeldelser, de samlet er oppe på. Ingen af anmeldelserne har dog ført til udstedelse af bøde hos de to kredse.

- Der er rigtig mange mennesker ude i det gode vejr, men det har endnu ikke været nødvendigt at udskrive bøder, fortæller Henrik Carlsen.

Bødetakster:

God og positiv dialog

Politikredsene har udelukkende haft en positiv dialog med borgerne, og der er ifølge begge vagtchefer en overvejende god stemning, når politiet må påtale, at folk er stimlet for tæt sammen.

- Der var for eksempel et ishus på stranden ved Enø, hvor der sad mange mennesker og spiste is. Det fik vi stoppet, så de ikke sad så tæt, og det var der fuld forståelse for. Vi henstiller til, at folk tænker sig godt om, siger Henrik Carlsen, vagtchef ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Politiet fører blandt andet tilsyn med større forretninger. Her i Jem & Fix i Slagelse.
Politiet fører blandt andet tilsyn med større forretninger. Her i Jem & Fix i Slagelse. Foto: René Lind - Lind Foto

Henrik Jørgensen, vagtchef ved Midt- og Vestsjællands Politi, kan også berette om en episode med et byggemarked i Nykøbing Sjælland lørdag formiddag, hvor en borger ringede til politiet, fordi der var mange biler parkeret ude foran butikken.

- Vi kørte derop med en patrulje, men vi vurderede, at reglerne blev overholdt deroppe. Det er jo lidt et skøn, men hvis det er helt åbenlyst, at reglerne bliver overtrådt, så gør vi selvfølgelig noget ved det, forklarer han. 

Politiet er generelt mere synlige på gaden i dag for at sikre, at folk overholder den nye lov. Ifølge politiet drejer det sig især om steder, hvor folk oftest opholder sig, når de har fri. Eksempelvis i byggemarkeder, på planteskoler, i offentlige parker og på pladser, strande og havnemiljøer.

- Det vi er mest opmærksomme på, er forretninger og salgssteder, hvor der nemt kan være mange mennesker samlet på ét sted, fortæller Henrik Carlsen.