Fald i ansøgere på velfærdsuddannelser: Det er rigtig bekymrende

442 kommende sygeplejerskestuderende blev i nat optaget i vores sendeområde, men det er ikke nok, lyder det fra rektoren på Professionshøjskolen Absalon.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kenneth Paw Seltmann sad oppe hele natten og ventede svar på, om han var en af de 442 heldige kommende sygeplejerskestuderende i vores sendeområde. 

- Som alle andre, er man jo enormt spændt, og man kan da godt blive lidt halvirriteret, når svaret ikke er klar klokken 00, så jeg gik ikke i seng før ved en fire tiden i morges, siger Kenneth Paw Seltmann. 

quote Jeg er ovenud lykkelig for, at jeg er blevet optaget på den her uddannelse

Kenneth Paw Seltmann, kommende sygeplejerskestuderende, Slagelse

Men ventetiden var heldigvis ikke forgæves. Kenneth Paw Seltmann er nemlig optaget på sygeplejerskeuddannelsen på Professionshøjskolen Absalon i Slagelse. 

- Jeg glæder mig sindssygt meget, og jeg er ovenud lykkelig for, at jeg er blevet optaget på den her uddannelse, jeg kan slet ikke beskrive det. Det er helt forløsende, siger han. 

quote Det der er rigtig bekymrende i år, er, at vi ser et ret stort fald på vores velfærdsuddannelse

Camilla Wang, Rektor, Professionshøjskolen Absalon

I alt har Professionshøjskolen Absalon optaget 615 kommende sygeplejersker på deres uddannelser i Slagelse, Næstved, Holbæk og Nykøbing Falster. Det er et fald på -7 procent, sammenlignet med sidste år, og det er ifølge rektor på Professionshøjskolen Absalon, Camilla Wang, et problem. 

- Det der er rigtig bekymrende i år, er, at vi ser et ret stort fald på vores velfærdsuddannelser. Det er uddannelserne til lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver, siger hun. 

At det netop er denne type uddannelser, der mangler elever, er ifølge Camilla Wang et stort problem, da der i forvejen mangler hænder indenfor disse typer af jobs i regionen. 

Nationalpolitisk handling

Optagelsesprocenten på socialrådgiveruddannelsen er faldet med -1 procent, pædagoguddannelsen med -2 procent, men værst ser det ud med læreruddannelsen, som er faldet -15 procent på Professionshøjskolen Absalon. 

quote Det er jo ikke kun et problem i Region Sjælland op på Absalon, det er jo nationalt

Camilla Wang, Rektor, Professionshøjskolen Absalon

Prognoser viser, at der bliver endnu mere brug for varme hænder i fremtiden, end der bliver optaget på velfærdsuddannelserne, og det er de klar over på Professionshøjskolen Absalon, hvor de nu kalder på hjælp. 

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at det der skal til, er, at der bliver taget politisk handling på det her, for det er jo ikke kun et problem i Region Sjælland op på Absalon, det er jo nationalt. Derfor skal der en national rekrutteringsplan til, hvor man får kigget på alle de her mange skruer, man kan skrue på, når det handler om, hvad de unge vælger at uddanne sig til, siger Camilla Wang. 

Til trods for manglen på hænder, glæder Kenneth Paw Seltmann på en uddannelse med jobgaranti. 

- Jeg synes jo simpelthen, at flere skal søge ind på de her uddannelser, for hænderne kommer til at mangle, siger Kenneth Paw Seltmann fra Slagelse. 

I alt er 1642 personer blevet optaget på Professionshøjskolen Absalon,  der tilbyder uddannelser i Næstved, Holbæk, Kalundborg, Nykøbing Falster, Slagelse, Sorø og Vordingborg. I alt skal 2664 begynde på et videregående studie her i sendeområdet.